• Çar. Nis 24th, 2024

Hollanda sandik basina

ByHaber Merkezi

Mar 14, 2021

Hollanda sandik basina

Hollanda’da seçmen ülkeyi önümüzdeki 4 yil yönetecek milletvelillerini seçmek için sandik basina gidiyor

Hollanda’da pandemi nedeniyle pazartesi günü baslayip 3 gün sürecek olan ve 1579 adayin yarisacagi seçimlerde hiçbir partinin tek basina iktidar olarak sandiktan çikmasi beklenmiyor.

150 milletvekilinden olusan parlamentonun milletvekilleri adaylari arasinda farkli partilerden Türk kökenli adayda var. Ülkede 250 bin civarinda Türk kökenli seçmen bulunuyor. Son kamu oyu yoklamasina göre seçimlerde 5 Türk kökenli adayin dogrudan seçileblecegi bekleniyor Digerleri ise tercihli oylara kalacak

15 Mart Pazartesi 16 mart Sali ve 17 mart Çarsamba günü sandiklar ülke genelinde sabah 07:30 da açilacak ve aksam 21:00 e kadar açik kalacak.

Arastirma sirketi anketine göre, her seçim öncesinde oldugu gibi siyasi partilerin Türkiye’yi, Türkleri, Müslümanlari ve Islam’i malzeme olarak kullandigi seçimlerde VVD’nin meclisteki çogunluga sahip olmasi bekleniyor. Anket, geçici hükümetin Basbakani Rutte’nin 2017 seçimlerinde elde ettigi 33 sandalyenin üzerine çikacagini gösteriyor.

DENIZ TV IZLEMEK ICIN TIKLAYINIZ

Siyasetin giderek asiri saga kaymasi ve asiri sag partilerin ve oylarinin çogalmasindan dolayi en soldaki partinin bile asiri sag oylarini alabilme çabasina girdigi ülkede, Rutte, sandiktan birinci olarak çiksa bile hükümeti kurmakta çok zorlanacak.

Hollandali profesör Rijpkema, Wilders’in Islam ve Müslümanlarla ilgili seçim vaatlerinin, “ayrimci ve anayasaya aykiri öneriler” oldugunun altini çiziyor. Rijpkema, seçim öncesi liderler oturumlarinda asil bu sistematik ayrimcilik konusunun tartisilmasi gerektigini söylüyor.

Basta Basbakan Mark Rutte olmak üzere, Hollanda Temsilciler Meclisi’ndeki siyasi parti liderlerinin tamamina yakini, seçimlerden sona Wilders ile olasi bir koalisyon hükümetinde yer almayacaklarini açikladi.

Koalisyon partileri oy kaybedecek

Mecliste 19 milletvekili bulunan koalisyon partilerinden Hristiyan Demokrat Partisinin (CDA) ise iki sandalye kaybederek 17 milletvekili çikarmasi bekleniyor. CDA’nin düsüse ragmen üçüncü parti olacagi saniliyor. Diger koalisyon partilerinden Demokratlar 66’nin (D66) da 19 sandalye elde ettigi 2017 seçimlerine göre düsüs yasayarak 14 milletvekili çikarmasi, Hristiyan Birlik Partisinin (CU) ise sandalye sayisinin ise 5’ten 6’ya çikmasi öngörülüyor.

Üyelerinin çogu Türk ve göçmenlerden olusan Denk Partisi ile ilk defa genel seçimlere katilacak olan, NIDA Partisi de seçimlerde yarisacak. Bu partilerin, ülkede yasayan göçmen kökenli ve Müslümanlarin oylarinin büyük çogunlugunu almasi bekleniyor.

RADYODENIZ DINLEMEK ICIN TIKLAYINIZ

Mecliste 2017’den beri 3 milletvekili bulunan Denk Partisinin yine 2-3 milletvekili çikaracagi tahmin ediliyor. Bir partinin hükümet kurabilmesi için parlamentodaki 150 milletvekilinden en az 76’sinin destegini almasi gerekiyor.

Bir cevap yazın