• Sal. Nis 16th, 2024

Hollanda’da kitabi en çok satanlar listesindeki Lale Gül: Ölüm tehditleri …

ByHaber Merkezi

Mar 9, 2021

Hollanda’da kitabi en çok satanlar listesindeki Lale Gül: Ölüm tehditleri yüzünden tek basima sokaga çikamiyorum

Amsterdam’in “göçmen mahallesi” Bos en Lommer’da dogup büyüyen 23 yasindaki Türkiye kökenli yazar Lale Gül, 8 Mart Dünya Kadinlar Günü’nde, aldigi ölüm tehditleri nedeniyle Hollanda’da en çok konusulan isimlerden biri oldu.

Koyu dindar bir ailede dogup büyüyen ve 17 yasina kadar Kuran kurslarina devam eden Lale Gül, üniversite egitimi sirasinda basörtüsünü çikarip, istedigi yasami seçti.Amsterdam Üniversitesi’nde Hollandaca egitimi gören Gül, basindan geçenleri ve yasadigi degisim sürecini, “Yasayacagim” (Ik ga leven) adli romaninda anlatti.Lale Gül, yasadigi kültürel ortami trajikomik bir dille yansitti. Gül’ün kitabi, kisa sürede Hollanda’nin en çok satan kitaplar listesine girdi. Haftalardir da, en çok satan ilk 10 kitap arasinda kalmaya devam ediyor.Ancak bu basarili ilk roman, beklenilenin aksine Lale Gül’ü oldukça mutsuz etti. Basta, Hollanda’da Islami yönetimi savunan Birlik Partisi (Partij van de Eeenheid) lideri Arnold van Doorn olmak üzere çok sayida kisi, 23 yasindaki kadin yazari hedef aldi.Asiri sagci Özgürlük Partisi lideri Geert Wilders’in “sag kolu” olarak politikaya baslayan ve daha sonra Islam’i seçen eski polis van Doorn, Lale Gül’ü, “Kitabinda Allah’in konusmasina izin vererek ailesinin hayatini mahvetmekle” suçladi. Bu nedenle, kadin yazarin Hollanda’daki Islam karsitlari tarafindan övüldügünü öne sürdü.Bu tartismanin büyümesi üzerine Lale Gül’e sokakta ve sosyal medya üzerinden sayisiz tehdit ve hakaretler gelmeye basladi. Yasadigi mahalledeki Müslüman göçmenler ve ailesi için “yüz karasi” olmakla suçlaman Gül, tehditler yüzünden tek basina sokaga çikamaz oldu.Amsterdam Belediye Baskani: Lale, cesur ve tam destegi hak ediyorAmsterdam polisi, tehditlerin çogunun isimsiz hesaplardan geldigini belirterek, kadin yazarin mümkün oldugunca evden çikmamasini istedi. Amsterdam’in Belediye Baskani Femke Halsema, Pazar günü Lale Gül ile görüstü.Femke Halsema, ailesiyle dini baski ve özgür olma arzusu üzerine yasadiklarini kaleme alan Gül’ün, tehditler nedeniyle büyük risk altinda oldugunu oldugunu vurgulayarak, “Lale, cesur ve tam destegi hak ediyor. Amsterdam onunla gurur duyabilir” dedi.Gül, Hollandali okur ve sosyal medya kullanicilarindan da yogun destek görüyor. Ancak bütün bunlar, onun korku içinde yasamasini önleyemiyor. Kitabin basilmasindan sonra yasananlar nedeniyle annesi hastalanmis. Ailesi ile iliskileri iyice bozulmus.

DENIZ TV IZLEMEK ICIN TIKLAYINIZ

Ailedeki tek desteginin, kitabin içerigine katilmasa da, erkek kardesi oldugunu söylüyor.Babasi, kendi sosyal çevresinde dislanmis. Ilk zamanlar Lale’ye kizsa da, simdi kizinin güvenligini düsünüyor. Ama oldukça dindar bir kadin olan annesi hala ona kizgin.Hala ailesiyle ayni evde yasayan Lale Gül, Hollanda medyasina, yemegini evdekilerden ayri yedigini, misafir geldiginde ise 10 yasindaki kiz kardesi ile paylastigi odasindan çikmadigini anlatiyor.’Ben hiçbir zaman dinle ilgili konusmadim’Çok fazla öfke ve sözlü tacizle karsi karsiya oldugunu söyleyen Gül, geçen hafta evde tartismanin büyümesi üzerine çantasini toplamis. Ama gidememis. Bunun nedenini söyle anlatiyor:”Çünkü ayrilirsam artik ailem olmayacak. Beni reddederler. Evden ancak bir Türk’le evlenirsem çikabilirim. Ama bu kisi, benim gibi özgür düsünen biri olmali.”Konunun dini boyuta tasinmasina tepki gösteren kadin yazar, “Ben hiçbir zaman dinle ilgili konusmadim. Ben kültürel bir konuyu ele aldim” diyor.

Bu nedenle yayincisina “artik Islam ile ilgili seyler yazmayacagini” söylemis.AD gazetesi köse yazarlarindan Özcan Akyol, “Lale Gül kariyerine son gerçekten son verirse, barbarlar kazanir” diye yazdi.Ölüm tehditleri nedeniyle erkek kardesi olmadan sokaga çikamayan 23 yasindaki kadin yazar ise “Onun için söylemesi kolay. O bir kadin degil ve Bos en Lommer’da yasamiyor” diyor.

BBCTurkce

RADYODENIZ DINLEMEK ICIN TIKLAYINIZ

Bir cevap yazın