• Per. Mar 28th, 2024

Hollanda, Irak’ta bombaladigi Havice kasabasini yeniden insa edecek

ByHaber Merkezi

Ara 17, 2020

Hollanda, Irak’ta bombaladigi Havice kasabasini yeniden insa edecek

Hollanda, Irak Sam Islam Devleti (ISID) ile mücadele amaciyla 2015 yilinda olusturulan uluslararasi koalisyonun F-16 uçaklariyla bombalanan Irak’in Kerkük kenti yakinlarindaki Havice kasabasini yeniden insa edecek.

Hollanda, Irak Sam Islam Devleti (ISID) ile mücadele amaciyla 2015 yilinda olusturulan uluslararasi koalisyonun F-16 uçaklariyla bombalanan Irak’in Kerkük kenti yakinlarindaki Havice kasabasini yeniden insa edecek.Hollanda Savunma Bakanligi, 70 sivilin hayatini kaybettigi saldiri nedeniyle büyük hasar gören kasabanin yenilenmesi için 4 milyon euro ayirdi.Birlesmis Milletler ve Uluslararasi Göç Örgütü tarafindan yürütülecek çalisma kapsaminda, 1,5 yil içinde Havice’deki elektrik sebekesi ve temel altyapi tamamen yenilenecek.

Yeniden yapilanma çerçevesinde, harabeye dönen kasabadaki enkaz temizlenerek, hasarli binalar onarilacak. Tamamen yikilan binalarin yerine yenileri yapilacak.Saldirida ölen sivillerin tazminat talebini geçici olarak reddeden Hollanda Savunma Bakanligi, silahlarin konuslandirilmasi sonucu ortaya çikan sorumluluk nedeniyle “gönüllü tazminat” karari aldi. Bu kapsamda, Havice’nin yeniden yapilanmasi gündeme geldi.Uluslararasi koalisyonda görevli Hollanda Hava Kuvvetleri’ne bagli F-6 uçaklarinin, 3 Haziran 2015 gecesi Kerkük’ün 45 kilometre batisindaki Havice’ye düzenledigi hava saldirisinda, ISID’in patlayici üssü oldugu belirtilen bir fabrika hedef alindi.Saldirida sivillerin öldügü bilgisi kamuoyundan gizlendiBombardiman ve vurulan fabrikadaki patlayicilarin infilaki nedeniyle en az 400 konut kismen ya da tamamen yikildi, kasaba harabeye döndü. Saldirida 23’ü çocuk en az 70 kisinin öldügü, yüzlerce kisinin de yaralandigi belirlendi.Dönemin Hollanda hükümeti, saldirida sivillerin öldügü bilgisini kamuoyundan gizledi. Kamu yayincisi NOS ve NRC gazetesi muhabirleri, geçen yil Hollanda F-16’lari tarafindan gerçeklestirilen hava saldirisinda sivillerin öldürüldügünü ortaya çikardi.

Ülkesinin sorumlulugunun ortaya çikarilmasi üzerine Hollanda Savunma Bakani Ank Bijleveld, Havice’de meydana gelen hasari telafi etme sözü verdi.Hollandali avukat Liesbeth Zegveld, hava saldirisinda yasamini yitiren sivillerin yakinlari adina Nisan ayinda Savunma Bakanligi aleyhine tazminat davasi açti.Hollanda F-16’larinin gerçeklestirdigi hava saldirisi, bagimsiz bir komisyon tarafindan sorusturuluyor. Komisyon, saldirida en az 70 sivilin nasil öldürüldügü konusu üzerinde duruyor.Komisyonun verecegi karar dogrultusunda, Hollanda’nin saldirida yasamini yitiren sivillerin yakinlarina da gönüllü tazminat ödemesi gündeme gelecek.Daha önce ABD Savunma Bakanligi ve Hollanda Bassavciligi tarafindan yapilan incelemlerde, sorusturmaya gerek olmadigina karar verilmisti.

BBCTurkce

DENIZ TV IZLEMEK ICIN TIKLAYINIZ RADYODENIZ DINLEMEK ICIN TIKLAYINIZ

Bir cevap yazın