• Per. Nis 25th, 2024

Hollanda, teknoloji casuslugu gerekçesiyle iki Rus diplomati sinir disi ediyor

ByHaber Merkezi

Ara 11, 2020

Hollanda, teknoloji casuslugu gerekçesiyle iki Rus diplomati sinir disi ediyor

Hollanda, yüksek teknoloji alaninda casusluk yaptiklari gerekçesiyle Rusya’nin Lahey Büyükelçiligi’nde görevli iki diplomati, “istenmeyen kisi” ilan ederek, sinir disi edilmelerini istedi.

Hollanda, yüksek teknoloji alaninda casusluk yaptiklari gerekçesiyle Rusya’nin Lahey Büyükelçiligi’nde görevli iki diplomati, “istenmeyen kisi” ilan ederek, sinir disi edilmelerini istedi.Hollanda Istihbarat Teskilati (AIVD), Rus diplomatlarin, yüksek teknoloji alaninda çalisan sirket ve kurumlardan bilgi sizidirliklarini bildirdi.AIVD’ye göre dipomatlar, Rusya’nin dis istihbarat birimi SVR’nin gizli ajanlari. Lahey’deki Rusya Büyükelçiligi’nde görevli olan Rus ajanlar, askeri ve sivil amaçli kullanilan “yapay zeka, yari iletkenler ve nanoteknoloji” alanlarinda casusluk yapti.Yüksek teknoloji sektöründe çalisan önemli bir kaynak agi olusturan Ruslar, para karsiligi bilgi satin aldi. Ruslara bilgi sizdiran kaynaklardan birinin yabanci kökenli oldugu ve ilgili makamlardan çalisma izninin iptal edilmesinin istendigi açiklandi.Casusluk olayina karisan çalisanlarla ilgili olarak bazi sirket ve yüksek ögretim kurumu yöneticileri uyarildi. AIVD’ye göre, Rus ajanlarin casusuluk faaliyeti, Hollanda ekonomisi ve ulusal güvenligine zarar verdi.Hollanda hükümeti, Rusya Büyükelçiligi’nin iki çalisanini “istenmeyen kisi” ilan ederek, derhal ülkeyi terk etmelerini istedi.Hükümet, casuslugun suç kapsamina alinmasi için bir çalisma baslattigini açikladi.

Lahey’de 2018 yilinda da, Kimyasal Silahlarin Yasaklanmasi Örgütü’nün (OPCW) bilgisayar sistemlerine girmeye çalistigi gerekçesiyle Rusya Büyükelçiligi’nde görevli dört subay sinir disi edilmisti.Moskova da, geçen Agustos ayinda, Lahey’deki Rus askeri atasesinin aracinda, uzaktan izleme cihazi bulundugunu belirterek, Hollanda’yi suçlamisti.

BBCTurkce

DENIZ TV IZLEMEK ICIN TIKLAYINIZ RADYODENIZ DINLEMEK ICIN TIKLAYINIZ

Bir cevap yazın