• Sal. Nis 16th, 2024

Hollanda dan Ulkede Yasayan Turkler icin Turkce Bilgilendirme Hatti

ByHaber Merkezi

Ara 8, 2020

Hollanda dan Ulkede Yasayan Turkler icin Turkce Bilgilendirme Hatti

Hollanda’da Corona virus etkileri dalgali bir sekilde devam ediyor. Ulkede yasayan azinliklari dusunen Hollanda Hukumeti, azinliklar icin kendi dillerinde bilgilendirme calismalarina basladi.

Turkce yayin yapan yayin organlari ile Kamu spotu seklinde goruntulu videolar paylasan yetkililer yazili olarak da hazirladiklari www.coronatalen.nl adli siteden de farkli dillerde bilgiler paylasiyor.

Enfeksiyonlarin çogu ev ortaminda gerçeklesiyor

Büyük sehirlerde bir çok enfeksiyonun ev ortaminda gerçeklesmesi ise dikkat çekiyor. Restorant ve eglence yerlerinin kapali olmasi dolayisiyla insanlar evlerinde biraraya gelmeye basladiklari icin ev ortamlarinda virusun cok rahat bir sekilde yayildigina dikkat ceken yetkililer bu tur birlikteliklerde ffazla ksiinin olmamasina ve mesafe ile hijyen kurallarina mutlaka dikkat cekilmesine vurgular yapiyor.

Test sonucunu beklerken kendimizi karantinaya almak zorundayiz

Test yaptiran insanlarin test ten hemen sonra evlerine giderek izole bir sekilde evlerinde test sonuclarini beklemeleri gerekirken bunu yapmamalari normal yasamlarina devam etmeleri yakin cevrelerininde bu virusu kapmalarina neden oluyor.

Test sonucu negatifse yani korona virüsünüz yoksa tekrar disari çikabilir ve günlük rutin hayatinizi kurallar çerçevesinde sürdürebilirsiniz. Sonuç pozitifse eger yani korona virüsüne yakalandiysaniz evde daha uzun süre kalmaniz ve karantina kurallarina uymaniz gerekmektedir. GGD bu tür durumlarda, sizinle, partnerinizle veya ailenizle nasil bir süreç yasamaniz gerektigi konusunda sizi bilgilendirmeye devam edecektir.

Korona gerçekten aramizda dolasiyor

Hollanda Istatistik Bürosu (CBS) verilerine göre, Hollanda’daki ilk korona dalgasi sirasinda virüsün etkilerinden dolayi 10 binden fazla kisi hayatini kaybetmistir. Tamamen koronavirüs odakli ölümlerin yanisira virüsün tetikledigi baska hastaliklarda can kaybina yol açtigi için böyle bir rakam ortaya çikiyor. Ikinci korona dalgasi ilede binlerce kurban daha eklenmeye devam ediyor.

Virüsün sonuçlari bu nedenle hala çok fazla küçümsenirken, genç gruplar genellikle sadece hafif sikayetler altinda bu süreci atlatiyor. Bununla birlikte, gençler genellikle ebeveynlerine, aile büyüklerine veya diger insanlara bulastirarak az direnci olan insanlara virüsü yayiyor. Ayrica istatistiklere göre obezite hastalarinin koronavirüsten daha ciddi bir sekilde etkilendigini görülmekte. Obezitenin Türk kökenli Hollandalilar arasinda Hollandalilara göre daha yaygin oldugunu istatistikler ile dogrulanmakta.

Hollanda Hukumeti Korona hakkinda farkli dillerde güncel bilgiler yayinlayarak virusun etkisini kirmak icin, www.coronatalen.nl ismi ile actigi web sitesinde Kovid-19 hakkinda bir çok bilgiyi farkli dillerde paylasmaya devam ediyor. Örnegin, Türkçe brosürler www.coronatalen.nl/turkse-talen adresinden indirilebilir yada incelenebilir. Web sitesi surekli olarak güncellenirken, sitede özellikle Türk kökenli Hollandalilara yonelik bilgi videolari da yer almakta.

DENIZ TV IZLEMEK ICIN TIKLAYINIZ RADYODENIZ DINLEMEK ICIN TIKLAYINIZ

Bir cevap yazın