• Çar. Nis 24th, 2024

BAĞIMSIZLIK GÜNÜNDE ERMENİSTAN`IN HAİN SALDIRILARI PROTESTO EDİLDİ

ByHaber Merkezi

Eki 19, 2020

BAĞIMSIZLIK GÜNÜNDE ERMENİSTAN`IN HAİN SALDIRILARI PROTESTO EDİLDİ

Haber: Özcan Özbay
Foto: Hikmet Gür

18 ekim 1991 yılında Bağımsızlığını ilan eden Azerbaycan, Bağımsızlığın 29.yılında Hollanda Den Haag da buruk bir şekilde kutlandı.

Ermenistanın Azerbaycana karşı başlattığı, daha sonra zoru görünce geri çekilerek barış görüşmeleri için çabalar görüntüsü önceki gün Sivil halkın bombalanmasıyla son buldu. Azerbaycan yeniden Sıcak çatışmalara hazırlanırken Dünya genelinde yaşayan Azerbaycan vatandaşları Ermenistan`ın haince saldırısını protesto etmek için bir araya geldi. Hollanda Azerbaycan Türk Kültür dernegide bir organize yaparak Hollanda da yaşayan Azerbaycan vatandaşları ile Türk vatandaşlarından oluşan kalabalık bir grup ile Hollanda nın başkenti Den Haağ da bir Bağımsizlik Günü kutlamaları yanında protesto gösterisi olarak düzenledi.

Büyük bir kalabalığın toplandığı gösteride Azerbaycan ulusal marşı ve şehitler için 1 dakikalık saygı duruşu yapıldı. Ardından başlayan programda yapılan konuşmalarda Ermenistanın saldırgan tutumu protesto edildi.

Konuşmacılarda Hollanda Azerbaycan Türk Kültür Derneği Başkanı İlhan Aşkın "Bugün Hollandadaki Azerbaycan teşkilatlarının ortak organizasyonuyla gerçekleştirmiş olduğumuz miting büyük bir katılımla gerçekleşmiş oldu. Programa Hollandanın her bir köşesinden Azerbaycanlılar, Türkmenler, Batı Trakyalılar, Doğu Türkistanlılar, yani Azerbaycanın haklı davasını savunan 700-800 kişi ye yakın bir katılımcı vardı. Hollanda parlamentosundan milletvekilimiz sayın Tunahan Kuzu, Telefonla Kerkükden katılan Irak Türkmen Cephe başkanı sayın Erset Salihi
ırak millet vekili Ve insan hakları komisyon başkanı, Türk federasyonundan genel sekreter Erim uğurlu, Türk ve Azerbaycan medyasının bir birinden değerli mensupları ve hatta Türk işadamları teşkilat başkanları iştirak ettiler. Uzaktan ve yakından gelerek mitingimizde iştirak eden tüm dostlara sonsuz teşekkür ederiz. 18 ekim 1991 yılında Bağımsızlığını ilan eden Azerbaycan, Bağımsızlığın 29.yılında Bir başka mutluluk duyan Azarbaycan Türkleri Karabağ özgürlüğüne kavuşmasına çok az kaldı. Bu mutlu günde birAz burukta olsa çifte bayram yapmak istiyoruz. Gencedeki hain saldırıda hayatlarını kaybeden soydaşlarımıza Allahtan rahmet diliyoruz yaralılara acil şifalar temenni ediyoruz.”dedi.

Daha sonra söz alan Benelux Azerbaycan Kongresi Başkanı Elşevar Mammadov konuşmasında “30 yıldır beklediğimiz bu günde kendi doğduğu Topraklara özlem vardı. Çok şükür ki bu gün birlik ve beraberlik içersinde Topraklarımızın ve Karabağın özgürlüğüne kavuştuğu kavuşacağı günleri gördük göreceğiz. Ne mutlu ki yıllar sonra Ïşgalcileri tek tek Topraklarımızdan atıyoruz. Karabağ Azerbaycan toprağıdır. Şehitler ölmez vatan bölünmez.”dedi.

“KARABAG AZERBAYCANDIR”

Daha sonra alanda bulunan Denk Partisi Milletvekili Tunahan Kuzu ya söz verildi. Tunahan Kuzu yaptığı konuşmada altını çizerek “Karabağ Azerbaycandır”derken konuşmasına şöyle devam etti “Şuanda Hollanda nın Lahey kentindeyiz. Lahey kenti uluslar arası barış ve hukukun başkentidir. Hollanda parlementosunda iki hafta önce Azerbaycan ve Ermeni çatışması gündeme geldi. Bu dile gelirken bazıları taraf seçiyorlar, dini bir çatışma olarak insanları karşı karşıya getirmeye çalışıyorlar ama şu bir gerçek uluslararası hak ve hukuk Azerbayca nın şu anki yaptığı savunma hukukidir ve böyle bilinmelidir. Bunu biz mecliste dile getirdiğimizde bazıları rahatsız oluyorlar. Suan burda bile birileri çekim yapıyor ve bizim açıklarımızı arıyorlar. Arasınlar biz hiç bir zaman onlara açık vermeyeceğiz. Çünki biz ne dediğimizi, neyi savunduğumuzu çok iyi biliyoruz. Karabağ Azerbaycan dır, buna kimse karşı gelemez. Ermenistan ın sivil halkı bombalaması bir savaş suçudur. Buradan herkese sesleniyorum. adaleti önde tutarsanız taraf olmanıza gerek kalmaz.”

Meclis önünde başlayan protesto gösterisi kalabalığın çok artması nedeniyle çevre güvenliği alan polis tarafından boş bir alana yönlendirildi ve protesto gösterisinin devamı burada yapıldı. Kalabalık daha sonra sessiz şekilde dağıldı.

DENIZ TV IZLEMEK ICIN TIKLAYINIZ RADYODENIZ DINLEMEK ICIN TIKLAYINIZ

Bir cevap yazın