• Per. Nis 25th, 2024

MUTLAKA BİR KARAR VERİN

Hollanda da organ bağışı yasasının yürürlüğe girmesine 2 haftalık bir süre kaldı. Yasanın içeriği bilinmediği için kimse ne olacağını da bilmiyor. Ama siz eğer organ bağışı konusunda bir karar vermezseniz otomatikman tüm organlarınızı bağışlamış olacaksınız.

Korona virüsü başlangıç tarihi ile çakıştığı için organ bağışı yasasını erteleyen Hollanda hükümeti 2014 yılında başlayan Organ bağışı verilerinin toplanması neticesinde Hollanda genelinde yaklaşık 7,5 milyon kişi net kararını açıklarken, kararını belirtmeyenler için de süre 2 hafta sonra doluyor. İki haftalık süre içinde kararını bir şekilde vermeyen Vatandaşların 18 yasından büyük olanları otomatikman gönüllü bağışçı olarak kayıtlara geçilecek.

Yeni yasayla otomatik organ bağışçısı olarak sisteme kaydedilen yetişkinler daha sonra da bu kararlarını değiştirebileceklerini belirten yetkililer herhangi bir itirazda bulunmayanların otomatikman organ bağışını onayladığı kararına varılacağına dikkat çektiler.

Son 1 yılda sisteme kararını bildiren yarım milyon kişiden 370 bini organ bağışçısı olmak istemediklerini bildirirken, organlarını bağışlamayı kabul edenlerin sayısı 130 bin olarak belirlendiği gelen bilgiler arasında yer aldı.

Genel toplamda ise Hollandalıların %55’i bağışçı olmak isterken, %34 işe organlarını bağışlamak istemiyor.

Yapılan istatistiklere göre 18-20 yaş grubundaki gençler kararını en az bildiren grup olarak öne çıkıyor. Ayrıca doğu kökenli göçmen Hollanlıların yaklaşık %72’sı bağışçı olmak istemezken bu oran batılı göçmenlerde %64 ve yerli Hollandalılarda ise %45 olarak gerçekleşti.

Kaynak: Habernet

Bir cevap yazın