• Per. Nis 18th, 2024

İŞÇİLERİN 1 MAYIS UMUDU SENEYE KALDI

ByHaber Merkezi

Nis 28, 2020

İŞÇİLERİN 1 MAYIS UMUDU SENEYE KALDI

Özcan Özbay

Dünyanın korona virüsü ile savaşı insanlığa bir çok şeyi yasaklarken Dünya genelinde işcihareketleride korona virüsünden nasibini aldı. 1 Mayıs korona virüsü nedeniyle meydanlarda kutlanmayacak.

Konu ile ilgili olarak Hollanda Türkiyeli İşçiler Birliği HTİB yayınladığı bir yazılı basın bildirisinde bu yılki eylem umutlarının artık “Yeni 1 Mayıs`lara “kaldığını vurguladı.

HTİB in 1 Mayıs ile ilgili Basın Bildirisi aynen şöyle;

Umudumuz Yeni 1 Mayıs’lar

Sevgili dostlar,

Mustafa AYRANCI – HTIB

Olağanüstü koşullarda bulunuyoruz. Korona virüsü bütün dünyayı kasıp kavuruyor. Milyonlarca insana virüs bulaştı, binlercesi yaşamını yitirdi. Tehlike henüz geçmiş değil. Aksine tam ortasında bulunuyoruz. Bu koşullarda almamız gereken ilk önlem kendimizi, ailemizi ve yakınlarımızı virüsten korumak olmalıdır. Bunun için sosyal mesafeye ve hijyen kurallarına titizlikle uymalıyız.

1 Mayıs bayramını ilk kez böylesine zor koşullarda kutluyoruz. Resmen can pazarında bulunuyoruz. Sadece sağlığımız değil, işimiz, geleceğimiz, her şeyimiz tehlike altındadır. Dünyanın het tarafında şimdiden milyonlarca insan işsiz kaldı. Evine ekmek götüremeyenlerin sayısı arttı. İnsanlar yatağa aç giriyorlar. Yoksulluk görülmemiş boyutlara ulaştı. Özellikle mülteci kamplarında yaşayanların durumu içler acısıdır. Su yok, sabun yok, ilaç yok. Tam anlamıyla perişanlık kol geziyor.

Üstelik koşulların giderek kötüleşeceği şimdiden belli. Çünkü virüse karşı gereken korunma koşulları sağlanmadı. Egemen çevreler halk sağlığına yatırım yapmak yerine çılgınca tüketime yatırım yaptılar. Bilime yatırım yapmak yerine inşaat sektörüne, daha çok para getiren sektörlere yatırım yaptılar. Silahlanma harcamalarına, savaşlara devasa kaynaklar ayırdılar. Amaç büyük şirketlerin, bankaların, para babalarının kasalarının, ceplerinin şişirilmesiydi. Halkın sağlığı onların umurlarında bile değildi. Yatırım yapmak bir yana sağlık harcamalarını kıstılar. Sağlık primlerini yükselterek bütün yükü işçilerin, çalışanların sırtına yıktılar.

Yani esas sorunumuz korona virüsünün öldürücülüğü değil, kapitalizmin insanlık düşmanı, vahşi karekteridir. Kapitalizm insanlığı öldürüyor. O sadece insanları öldürmüyor, çevreyi de yok ediyor. Çünkü kapitalizm gölgesini satamadığı ağacı keser, ormanları, hayvanların yaşam alanlarını yok edip, inşaat sektörüne, tüketim sektörüne alan acar. Daha fazla plansız üretip, daha fazla ve çılgınca tüketmek için elinden geleni yapar. Çünkü kapitalizmin allahı paradır.

Ne var ki, bugün daha geniş kesimler kapitalizmin bu karekterini görmeye ve karşı çıkmaya başladı. 1 Mayıs’lar bu mücadelede önemli kilometre taşları işlevini gördü. Dünyanın her tarafında işçiler, emekçiler 1 Mayıs’larda meydanları doldurdular, kapitalizmin eşitsiz, sömürücü karekterine karşı sloganlarını haykırdılar. Barış, dostluk, dayanışma türküleri söylediler.

Ne yazık ki bu 1 Mayıs’da meydanları, sokakları dolduramayacağız. Ama 1 Mayıs ateşi hiç bir zaman sönmeyecektir. O, bir şarkı olarak dilimizde, bir karanfil olarak elimizde, bir rozet olarak göğsümüzde, bir küçük resim olarak penceremizde, bir bayrak olarak balkonumuzda yaşayacak ve milyonların mücadele bilincinde büyüyerek gelecek nesillere ulaşacaktır.

Yaşasın 1 Mayıs!

Hollanda Türkiyeli İşçiler Birliği (HTİB)

Bir cevap yazın