• Cum. Mar 29th, 2024

Hollanda’da burka yasagi protestosu

ByHaber Merkezi

Şub 18, 2020

Hollanda’da burka yasagi protestosu

Hollanda’da geçen yil yürürlüge giren burka yasagi protesto edildi.

Lahey kentinde, burkali kadinlarin insiyatifiyle farkli kurumlar tarafindan organize edilen gösteriye, Müslümanlarin yani sira Hollandali gayrimüslimler de katildi.

Koekamp Meydaninda toplanan eylemciler, “Sen benim özgür olmama izin vermezsen nasil özgür olabilirim”, “Özgürlük hakkim gasbediliyor”, “Beni görmek istiyorsun ama dinlemek istemiyorsun”, “Sira basörtüye mi geldi”, “Islam karsiti politikayi durdur” ve “Kendim olmak istiyorum” yazili dövizler tasidi.

Gösteriye konusmaci olarak katilan Hollanda Kültürlerarasi Insan Haklari Merkezi Müdürü Prof. Dr. Tom Zwart, AA muhabirine yaptigi açiklamada, yasayi, yürürlüge girdikten 6 ay sonra tekrar gündeme getirmenin faydali oldugunu düsündügünü söyledi.

Zwart, “Bu zamana kadar çok fazla olumsuz bir sey olmasa da bu yasa burkali kadinlarin yasantisini kesinlikle etkiledi. Burkali kadinlar toplumdan kendilerini geri çekmek zorunda kaldilar bu da çok kötü.” diye konustu.

Bu yasanin iptali için uluslararasi kurumlarla irtibata geçilmesi gerektigine dikkati çeken Zwart, “Yasanin hükümet tarafindan bir yil içinde yeniden degerlendirilmesini saglamak için ugrasmali ve bu yasanin güvensizligi artirmaktan baska bir ise yaramadigini göstermeli.” ifadesini kullandi.

Amsterdam Üniversitesi Antropoloji Uzmani Dr. Martijn de Koning de yasaya karsi mücadele edip direnmek gerektigini vurguladi.

De Koning, “Müslümanlar arasinda yasaklarin devam edecegi, bununla kalmayacagi ve sirada baska yasaklarin olacagi kaygisi var. Müslüman kadinlara karsi hakaret ve agresif davranislar görülüyor. Bu yüzden siyaset ve medya araciligiyla halkin bu konuya ilgisini çekmenin faydali olacagini düsünüyorum.” degerlendirmesinde bulundu.

1 Agustos’ta yürürlüge girdi

Hollanda’da geçen yil 1 Agustos’ta yürürlüge giren “burka yasagi” kapsaminda, kisilerin egitim ve saglik sektörü, toplu tasima araçlari ve devlet dairelerinde yüzlerini taninmayacak sekilde tekstil, maske veya kask gibi unsurlarla kapatmasi yasaklanmisti.

Yasaga uymayanlarin en az 150 avro cezaya çarptirilacagi belirtilmisti.

Uluslararasi Af Örgütü Hollanda subesi, geçen yil sosyal medyadan, kadinlarin giyimlerinde seçme özgürlügüne sahip oldugunu belirterek, söz konusu yasaga karsi olduklarini duyurmustu.

Kaynak: AA

Bir cevap yazın