• Per. Nis 25th, 2024

Amsterdam Belediyesi’nden kadin tacizi ve siddetine karsi kampanya

ByHaber Merkezi

Şub 9, 2020

Amsterdam Belediyesi’nden kadin tacizi ve siddetine karsi kampanya

Hollanda’nin baskenti Amsterdam’da kadinlara yönelik siddet ve cinsel taciz olaylarinin giderek artmasi üzerine, beldediye yönetimi tarafindan bir kampanya baslatildi.

Hollanda’nin baskenti Amsterdam’da kadinlara yönelik siddet ve cinsel taciz olaylarinin gidrek artmasi üzerine, beldediye yönetimi tarafindan “Yalniz degilsin” (Jij staat #nietalleen) adli bir baslatildi.

Hollanda hükümeti de, kadina yönelik taciz ve siddeti önlemek amaciyla, ceza yasasinin kapsamini genisletmeye hazirlaniyor.

Amsterdam Belediyesi tarafindan yaptirilan ve kentin ilk kadin belediye baskani Femke Halsema tarafindan hafta içinde açiklanan arastirmaya göre, kentteki kadinlarin yüzde 51’i sokakta sözlü ya da fiziksel tacize ugruyor.

Taciz orani, 15 – 34 yas araligindaki kadinlarda yüzde 81’e kadar çikiyor. Kent merkezinde, kalabaligin yogun oldugu bölgelerde taciz vakalari daha sik meydana geliyor.

Internet ve sosyal medya üzerinden taciz ile kadina yönelik siddet olaylarinda da ciddi artis var. Belediye Baskani Halsema’ya göre, birçok genç kadin, sosyal medya yoluyla cinsel içerikli santaj, zorbalik ve tehditle karsi karsiya kaliyor.

Halsema’nin verdigi bilgiye göre, evleri de, kadinlar için pek güvenli degil. Arastirmalara göre, Amsterdam’daki kayitli aile içi siddet olaylarinda yüzde 7 oraninda artis gözleniyor.

Femke Halsema, fiziksel güce dayanan geleneksel esitizligin yani sira köktendinciler ile laik asiri sagci haraketin de kadina yönelik nefret ve sindirmeyi besledigine iliskin verilere isaret etti.

Amsterdam Belediye Baskani, elde edilen sonuçlari, “üzücü ve kabul edilemez” diye degerlendirdi.

Bu arastirmanin ardindan Amsterdam Belediye Meclisi, taciz ve siddet magduru kadin ve kiz çocuklarinin korunmasi amaciyla “Yalniz degilsin” (Jij staat #nietalleen) adiyla bir kampanya baslatti.

‘Magdurlar ve rol model kadinlar belediye araciligiyla tanisacak’
Kampanya, sokakta, evde ya da sanal ortamda taciz ve siddete ugrayan kadinlarin sesinin duyurulmasi ve magdurlarin, polis ve savciliga daha fazla yasal bildirimde bulunmasini hedefliyor.

Bu kapsamda, Amsterdam’da çesitili alanlarda rol model olmus çok sayida kadin, siddet ve taciz magduru kadinlarin sesi olacak.

Magdurlar ve rol modeli kadinlar, Amsterdam Belediyesi’nin internet sitesi araciligiyla birbirleriyle tanisacak.

Rol model kadinlar, “Bir kadinin arkadasi olmak istiyorum” butonu araciligiyla magdurlara; taciz ve siddet magduru kadinlar da, “Bir kadin arkadas istiyorum” butonuyla sanat, spor, is dünyasi gibi birçok alanda ön plana çikan kadinlara ulasacak.

Rol model kadinlar, magdurlarin sorunlarini dinleyerek, yalniz olmadiklari mesajini verecek ve hukuki konular da dahil, her alanda onlarin sesinin duyulmasina yardimci olacak.

‘Otel, kafe, bar ve gece kulübü yöneticileri yetkiliere haber versin’
Belediye Meclisi’nin hazirladigi plan çerçevesinde, kentteki otel, restoran, kafe, bar ve gece kulübü yöneticileri ile de görüsülecek. Belediye, kadina yönelik suistimallere sik sik tanik olan personelin, bunu resmi makamlara bildirmesini isteyecek. Çünkü çogu çalisan, sorumluluk almamak için, yetkili makamlara haber vermiyor.

Bu, simdilik gönüllülük temelinde gerçeklesecek. Ancak belediye yönetimi, otel, restoran ve eglence sektörü çalisanlarina, tanik olduklari taciz ve siddet olaylarini bildirme zorunlugu getirilip getirilemeyecegini de tartisiyor.

Belediye, internet ortamindaki cinsel taciz, zorbalik, tehdit, santaj gibi olumsuzluklarla daha etkin biçimde nasil mücadele edilebilecegi konusunda da arastirma yapiyor.

Amsterdam Belediyesi, sokakta sözlü ya da fiziki tacizi cezalandiran bir karar almisti. Ancak Lahey Temyiz Mahkemesi, böyle bir kararin, “ifade özgürlügünü ihlal ettigi” ve bu düzenlemenin ancak senato ya da temsilciler meclisi tarafindan yapilabilecegi gerekçesiyle uygulamayi iptal etti.

Hukuksal Koruma Bakani Sander Dekker, kadina yönelik taciz ve siddetin önlenmesi amaciyla, ceza yasasinin kapsamini genisletmek istedigini açikladi. Bakan Dekker’e göre, böylelikle, sözlü ve fiziki taciz de cezalandirilabilecek.

Hollandali bakan, sokakta laf atma, islik çalma gibi eylemler, kadinlarin kendilerini gerçekten güvensiz hissetmesine neden oluyor.

Muhalefetteki Isçi Partisi (PvdA) lideri Lodewijk Ascher de, kadina yönelik taciz ve siddetin önlenmesi amaciyla kapsamli bir yasa önerisi hazirlayarak, önümüzdeki hafta Meclis’e sunacaklarini açikladi.

BBCTurkce

Bir cevap yazın