• Per. Nis 25th, 2024

1953 YILI KURBANLARI ANILDI

Haber : Özcan Özbay
Video : Michael van Heijningen / Beeld van Nederland De Watersnoodramp 1953

Güney Hollanda da 31 Ocak/1 Şubat 1953 tarihinde yaşanan sel felaketinde yaşamlarını yitiren 1836 kişi hazin bir törenle anıldı.

Hollanda ve İngiltere`yi etkileyen sel felaketinde yaşamlarını yitirenleri Anmak için Zeeland Ouwerkerk’teki Watersnoodmonument’de yapılan törende, denize yedi çelenk ve 1.836 beyaz çiçek atıldı. Afetten sağ kurtulanların ve yaşamlarını yitirenlerin yakınlarının da katıldığı anma töreninde bölge yöneticileride hazır bulundu.

Törende bir konuşma yapan Schouwen-Duiveland Belediye Başkanı Gerard Rabelink bu olayı asla unutmayacaklarını hatırlamaya ve hatırlamaya devam edeceklerini söyleyedi.

Daha Sonra Jan Wouter van den Doel okulunun öğrencisi anma şiir yarışmasının birincisi 11 yasındaki Esra Schouls kendi yazdığı bir şiir okudu. Tören daha sonra olayda tüm ailesini kaybeden bir şahsın verdiği kısa konferansın ardından Wilhelmuş ve çiçek aranjmanı ile sona erdi.

31 Ocak/1 Şubat 1953 te Ne Olmuştu?

1 Şubat 1953’te, şiddetli fırtına ve bahar gelgitlerinin birleşimi nedeniyle ülkeyi çevreleyen güvenlik kordonları kırıldı. Zeeland, Güney Hollanda ve batı Kuzey Brabant’ın büyük bölümleri sular altında kaldı. Hollanda’da felakette 1.836 kişi öldü. Belçika, Birleşik Krallık ve denizde de ölümler yaşandı.

İnsanlara ek olarak ön binlerce hayvan boğuldu ve yaklaşık 100.000 kişi evlerini ve eşyalarını kaybetti.

Genellikle sel olarak adlandırılan ve başlangıçta St. Ignatıus sel veya Beatrix sel olarak da bilinen sel felaketi, 31 Ocak Cumartesi ile 1 Şubat 1953 Pazar arasında gece meydana geldi.

Ölüm sayısı Hollanda’da 1836, Birleşik Krallık’ta 307, O sırada açıklarda olan İngiliz feribotu Prenses Victoria’nın enkazında 133 olmak üzere 224 denizde kişi, Belçika’da da toplamda 28 kişi yaşamını yitirdi.

Bir cevap yazın