• Per. Nis 18th, 2024

30. YILINDA BAKÜ KATLİAMI ŞEHİTLERİ ANILDI

ByHaber Merkezi

Oca 19, 2020

30. YILINDA BAKÜ KATLİAMI ŞEHİTLERİ ANILDI


1990 yılında Bakü de yaşanan katliamda yaşamlarını yitiren Şehitler bu gün Azerbaycan Türk Kültür Derneği ve Den Haağ Türk İslam Kültür vakfının ortaklaşa düzenledikleri törenle anıldı.

Program şehitlerimiz için kurani kerim telafeti ve bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Törende ilk olarak ev sahibi Türk İslam Kültür vakfı başkanı Tahsin çetinkaya konuştu. Çetinkaya konuşmasında “öncelikle vakfımızda kardeş teşkilâtimızla beraber böyle anlamlı programı yapmanın gururunu yaşamaktayım.”dedi. Daha sonra 20 Ocak sürecini anlatarak katılımcılara teşekkür etti.

Davetliler arasında bulunan Azerbaycan büyük elçiliği konsolosu sayın Selçan Verdiyev hanım 20 ocağın Azerbaycan halkının bir kurtuluş bayramı olduğunu ve bu günlere kolaylıkla gelinmediğini söyledi.

Programa Almanya dan misafir olarak katılan tarihçi yazar Orhan Araz da bir konuşma yaptı. Araz konuşmasında Azerbaycanın tarihte bu tip soykırımlara uğradığına deyindi. 1905 yılından 1990 yılına kadar Azerbaycan halkının sürekli bu tür baskın ve katliamlara maruz kaldığını anlatan Aras, 20 Ocak 1990 tarihinin Azerbaycan’ın bağımsızlığının da dönüm noktası oldugunu ve Sovyetler Birliğini sarstığını anlattı. Daha sonra 20 Ocak katliamı gazilerinden Doktor Kerim bey de o gece yaşamış olduğu anılarını anlattı. Duygu dolu geçen programda bir konuşma yapan Azerbaycan Türk Kültür Derneği Başkanı İlhan Aşkın da “20 Ocak de halkımızın san ve şeref günüdür. O gün caddeleri boyamış al şehit kanları bir anlamda milli ülkümüzün uyanan güneşinin kırmızı şafağını simgeliyordu. Halkımız o gün üstüne saldıran dehşet verici kabusa, Sovyet ordusunun korkunç saldırısına karşı göğüs germeyi, kendi kimliğini ve metanetini korumayı başardı.

1990 yılının 20 Ocağı Azerbaycan’ın istiklal yolunun ilk şehitlik zirvesiydi. O gün 137 kişi öldürülmüş, 700 kişi yaralanmış ve 800’den fazla kişi gözaltına alınmıştır.Azerbaycan Türklerinin özgürlük mücadelesini hunharca katliamları ile bastırmaya çalışan Sovyet zulmünü şiddetle lanetliyor, bir daha böyle bir insanlık suçunun yaşanmamasını, arzuluyoruz.”dedi.

Daha sonra davetlilere gün için hazırlanan helva ikram edildi.

Bir cevap yazın