• Per. Mar 28th, 2024

BUHARA`DAN GELEN 3 KILIÇ

ByHaber Merkezi

Oca 16, 2020

BUHARA`DAN GELEN 3 KILIÇ

Özcan Özbay

Sarıkamış anma etkinlikleri kapsamında Hollanda nın tanınmış işadamlarından Diş Doktoru Ahmet Kaya nın insiyatifinde gerçekleşen “Buhara`dan gelen 3 kılıç” başlıklı konferansa Türkiye den Profesör Doktor Birgür Sönmez ve Profesör Doktor Kemal Arı konuşmacı olarak katıldı.

Misafirlere hoşgeldiniz konuşması yapan Ahmet Kaya yaptığı konuşmada “Şirketimizin sosyal sorumluluk projelerinden biri olan bu akşamki etkinliğimize hoşgeldiniz. Bizleri kırmayıp Sarıkamış Meydan Muharebesini anlatmak için Türkiyeden çıkıp gelen sayın Prof. Dr. Bingür Sönmez ve sayın Prof. Dr. Kemal Arı beye hoşgeldiniz demek istiyorum. Bildiğiniz gibi Sarıkamış Meydan savaşlarının 105. çi yıl dönümü Sarıkamış ta soğuktan donarak şehit olan yiğitlerimiizi rahmet, minnet ve saygıyla anıyoruz. Sizlerden başta ulu önder Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, Sarıkamışta Kurtuluş savaşında ve diğer yurt savunmasında canlarını feda eden şehitlerimiz için bir dakikalık saygıduruşu ve akabinde istiklal Marşını okumak üzere ayağa kalkmaya davet ediyorum.”dedi.

Daha sonra konuşması için mikrofona Prof. Dr. Kemal Arı davet edildi. Prof. Dr. Arı tiyatrosal şekilde yaptığı sunumu hazırladığı slaytlarla da besleyerek davetlilere merak ettikleri o dönemle ilgili bilgiler verdi.Prof. Dr. Arı “Kurtuluş Savaşı, her şeyden önce belirtelim ki iki temel eksen üzerinde gelişti. Bunlardan birisi; “ulusal egemenlik”; öteki de “tam bağımsızlık”. Şimdi üzerinde düşünmezsek, bu sözcükler ya da kavramlar, bir kulağımızdan girip, ötekinden çıkabilir. Ancak bunu dile getiren ulusal savaşın önderleri, tabii ki Mustafa Kemal Atatürk’ü kast ediyorum öncelikle; kesin olarak bir tarihsel sezginin, felsefi anlayışın, toplumsal bir algının; giderek bireyin ve bireye ana sütü gibi hak olan “özgürlüğünün” üzerine kurgulayarak, onunla kaynaştırarak, onunla özdeşleştirerek bu kavramların altını çizmiştir. Bir zincirleme yapalım isterseniz: Birey olmadan; ulus olmaz… Ulus olmadan, “ulusal egemenlik” olmaz. Ulusal egemenlik olmadan, bir toplumsal ve siyasal yapı üzerine özgürlükler, giderek de demokrasinin olmazsa olmaz koşulları eklenemez. Bu olmadığında; yani birey eskilerin deyişiyle “tebaruz” etmediğinde, açıkça ortaya çıkmadığında, ortada ne kadın hakkı kalır, ne erkek hakkı.”dedi.

Ayrıca kitapları içinde bir stand açan Prof. Dr. Kemal Arı kitap severlere kitaplarını da imzaladı.

Son olarak mikrofonlara Prof. Dr. Birgür Sönmez gelerek hazırlamış olduğu Sarıkamış sunumunu gerçekleştirdi.

Prof. Dr. Sönmez, “Ağır kış şartlarında tifüs hastalığının baş göstermesiyle birlikte kahraman sıhhiyeliler tifüs ile mücadelede geliştirdikleri kendilerine has yöntemle adlarını dünyaya duyurmuşlardır. Ama üzücüdür ki o şartlarda hastalıklarla mücadele eden hekimlerimiz, ayaklarının donması sonucu ya da bulaşıcı hastalıklarla yüzünden hayatlarını kaybetmişlerdir. 1914-1915 yılları arasında Ruslar tarafından çekilen kamera görüntüleri, fotoğraflar ve Genel Kurmay Başkanlığı arşivinde yer alan belgelerden yararlanarak hazırladığı sunumunu gerçekleştiren Prof. Dr. Sönmez, “Sarıkamış Dayanışma Grubu olarak Sarıkamış şehitlerimizin mezarlarını bulmak için çevre halkının ve görgü şahitlerinin hatıralarından yola çıkarak bir çok şehitliği bugün ziyaret edilebilir hale getirdik. Çalışmalarımızla Sarıkamış şehitliklerimizi gün yüzüne çıkarıyoruz. Tüm bu çalışmalarımızı bugünün ve geleceğin çocukları tarihimizi iyi öğrensinler diye yapıyoruz” diye konuştu.” dedi.

Sarıkamış’ta her yerin sıhhiye binası haline getirildiğini söyleyen Prof. Dr. Sönmez, “Çetin kış şartlarında tifüs hastalığının baş göstermesiyle birlikte kahraman sıhhiyeliler tifüs ile mücadelede geliştirdikleri kendilerine has yöntemle adlarını dünyaya duyurmuşlardır. Ama üzücüdür ki o şartlarda hastalıklarla mücadele eden doktorlar da ayaklarının donması sonucu ya da bulaşıcı hastalıklarla yüzünden hayatlarını kaybetmişlerdir” ifadelerini kullandı.

Geç saatlere kadar süren konferansın ardından Geceyi organize eden işadamı Dr. Ahmet Kaya Konuşmacılara günün anlam ve önemine binaen hediyeler verdi.

Bir cevap yazın