• Per. Mar 28th, 2024

Hollanda “gizli bilgileri Türkiye’nin eline geçen Fethullah Gülen taraftarlarina” oturma izni verdi

ByHaber Merkezi

Ara 16, 2019

Hollanda “gizli bilgileri Türkiye’nin eline geçen Fethullah Gülen taraftarlarina” oturma izni verdi

Hollanda Göç ve Vatandaslik Dairesi’nin (IND), avukat Yilmaz S. Ankara’da gözaltina alindiktan sonra siginma basvurusunda bulunan “Fethullah Gülen yapilanmasi üyelerine” oturma izni verdigi belirtildi.

Hollanda buna gerekçe olarak, avukat Yilmaz S.’de bulunan, Gülen yapilanmasi üyelerine ait gizli kisisel bilgilerin Türk makamlarinin eline geçmesini gösterdi.

Hollanda’da yayin yapan RTL Televizyonu’na göre Avukat S., Hollanda ve Almanya’nin Ankara Büyükelçilikleri adina, bu ülkelere iltica basvurusu yapan Gülen yapilanmasina yakin kisiler hakkinda Türkiye’de arastirma yapiyordu.

Bu nedenle Yilmaz S.’nin ofisinde, Hollanda ve Almanya’daki Gülen yapilanmasi üyeleri ile onlarin Türkiye’deki yakinlarina iliskin kisisel bilgiler içeren dosyalar bulunuyordu.

Hollanda Göç ve Vatandaslik Dairesi, “casusluk” suçlamasiyla Kasim ayinda gözaltina alinan Avukat S.’deki bilgilerin, Türk güvenlik birimlerinin eline geçtigini bildirdi.

Hollanda medyasina göre, IND tarafindan siginma basvurusu yapanlara gönderilen mektupta, gizli kisisel bilgilerinin Türkiye’nin elinde oldugu vurgulandi.

Hollanda bu nedenle, kisisel bilgilerinin korunacagi taahhüdünde bulundugu ilticacilara oturma izni verdi.

IND, Türk makamlari tarafindan ele geçirilen dosyalarin ‘sinirli sayida’ oldugunu bildirdi. Ancak rakam vermedi.

IND verilerine göre, Hollanda’ya siginma basvurusu yapan Gülen yapilanmasiyla iliskili kisilerin sayisi, son dönemde rekor düzeyde artti.

Hollanda’ya 2015 yilinda Türkiye’den 56 iltica basvurusu yapilirken, 2016 yilindaki darbe girisiminden sonra bu sayi 235’e çikti.

2017’de 481 Türkiye Cumhuriyeti vatandasi Hollanda’dan siginma talep etti. 2018’de ise, büyük çogunlugu Gülen yapilanmasi mensubu bin 382 kisi siginma basvurusunda bulundu.

Bu yilin ilk 11 ayinda Hollanda’dan siginma talep eden Türkiye Cumhuriyeti vatandaslarinin sayisi bin 159 oldu.

BBCTurkce

Bir cevap yazın