• Cts. Nis 20th, 2024

IOT ÜLKEDEKİ YOKSULLUĞA SAVAŞ AÇTI

ByHaber Merkezi

Ara 12, 2019

IOT ÜLKEDEKİ YOKSULLUĞA SAVAŞ AÇTI

Özcan Özbay

IOT, dar gelirli yoksul durumdaki borçlu vatandaşlara daha iyi yardım edebilmek amacıyla Stichting Alliantie, Vrijwilliğe Schuldhulp ittifakı (AVS) işbirliğinde Hollanda genelinde yeni bir çalışma başlatıyor.

Hollanda da faaliyet gösteren kısa adı IOT olan Türkler için danışma kurulu ülkedeki geçim sıkıntısı çeken vatandaşların sorunlarını gündemine aldı. Göçmen kuruluşları, yardım kuruluşlarıyla birlikte çalışacaklar.

Yoksulluk sorunu çok yaygın olmasına rağmen, göçmenler bu alanda etkili olan yardım kuruluşlarını yeterince tanımıyor ve mevcut olanaklardan yararlanmıyorlar. Toplumun bu önemli sorununu gündemine alan İÖT kapsamlı bir çalışma başlattı. Bu alanda gönüllü çalışan yardım kuruluşlarıyla birlikte düzenlenecek bilgilendirme toplantılarıyla, zor durumdaki vatandaşlara daha iyi yardımcı olacak. Göçmen kuruluşların, diğer yardım kuruluşlarıyla kalıcı işbirliği yapmaları teşvik edilecek. Yapılacak çalışmalar hakkında bilgilendirmek ve fikir alışverişi yapabilmek için IOT önceki akşam Rotterdam da Klooster da STK temsilcileri ve basın Mensuplarının katıldığı bir toplantı düzenlendi.

IOT Genel sekreteri Ahmet Azdural yaptığı açılış konuşmasında “45 Yıllık Hollanda Türk Sivil Toplum Kuruluşları tarihinde bu güne kadar pek üzerinde durulmayan, daha çok ağırlıklı olarak azınlık olmaktan kaynaklanan sorunlarla mücadele ettik. Ayrımcılık, dişlanmak, aynı zamanda yabancı düşmanlığı ve islam karşıtlığı ile genelde eşit haklar mücadelesi verdiğimiz Hollanda da yerleşik topluma geçiş sürecindebizimde katkıda bulunarak Hollanda refahının yükseltilmesine katkı süreci içerisinde gelir grupları arasındaki uçurumun ne kadar büyüdüğünü fazla fark etmedim. STK olarak Bu konularla çok fazla ilgilenemedik. Şimdi iki yıl önce pilot proje olarak çalışmalarına başladığımız olayı gerçekleştirmek için ülkedeki diğer yardımkuruluşları ile birlikte kapsamlı bir çalışma başlatıyoruz.Kısacası suan itibarı ile Hollanda da geçim zorluğu çeken uzun siredir işsiz olan bir takım temel yaşam ihtiyaçlarını karşılayamayan insanların konumlarına değinmek istiyoruz.”dedi.

Daha sonra konuşan IOT Başkanı Zeki Baran da misafirleri selamlayarak “Bu gün burada sizlerle birkikte çok önemli bir projenin temeliniu atacağız. Neden çok önemli çünki hiç bir STK nın ilgilenmediği, göz ardı ettiği bir konu. 2017 yılı verilerine göre, Hollanda’da yoksulluk tanımına uyan 666.000 kişi bulunuyor. Bu rakamın yarısını göçmenler, bu grubun da 39.159’unu Türkler oluşturuyor. Tahminlere göre bu grubun önemli bir kesimini dar bir gelirle geçinmek zorunda olan emekliler oluşturuyor. Bizde bu akşam 6 kurum olarak bir çalışma başlatıyoruz.”dedi.

Alliantie Vrijwillige Schuldhulp (AVS) adıyla oluşturulan ittifak içerisinde geçmişi 100 yılı aşan yardım kuruluşları bulunuyor. Humanitas, Leger Des Heils, Schuldhulp Maatje, Landelijk Stimuleringsnetwerk Thuis Administratie, Fas Kökenli Hollandalılar Birliği ve Türkler İçin Danışma Kurulu güçlerini birleştirerek özellikle bugüne kadar yardım eli uzanmamış, ilgili kuruluşların radarına giremediği için yardımlardan yararlanamayan kesimlere ulaşmaya çalışacak.

Aynı ittifak tarafından 2018 yılında Hollanda’nın beş şehrinde gerçekleştirilen pilot proje sonunda, ihtiyaç sahibi göçmenlerin bu alandaki yasa ve düzenlemelerden yeterince haberdar olmadıkları, yardım kuruluşlarını tanımadıkları ve özelikle yoksulluk kavramı üzerine konuşmak ve kabullenmekte zorlandıkları ortaya çıkmıştı.
2017 yılı verilerine göre, Hollanda’da yoksulluk tanımına uyan 666.000 kişi bulunuyor ve bu rakamın 39.159’unu Türkler oluşturuyor. Buradaki nüfusun yüzde 13,3’üne denk gelen bu oran, yerli Hollandalılar arasında yüzde 3,3 dolayında seyrediyor.

2020 sonuna kadar yılı sonuna kadar tamamlanması planlanan ittifak çalışmaları kapsamında IOT ‘nin hedefleri şu şekilde;

1) En az 20 şehirde faaliyet gösteren ittifak ortaklarıyla birlikte 35 toplantı düzenlenecek.
2) Bu toplantıları organize eden gönüllüler, bölgesel yardım kuruluşlarıyla göçmenler arasında kalıcı ilişkiler kuracak.
3) Toplantılara katılan ve bu alandaki çalışmalara gönüllü katkıda bulunmak isteyen 30 kişi, doğrudan yardım yapan kuruluşlarda gönüllü olarak çalışmalara katılacak.
4) Bu etkinlikler tamamlandığında 500 kişinin ortak kuruluşlara yardım ve destek için başvurmuş olmaları sağlanacak.

Bir cevap yazın