• Sal. Mar 19th, 2024

Anne ve babalar en iyi bildikleri dilde çocuklarıyla konuşmalılar!

ByHaber Merkezi

Kas 28, 2019

Anne ve babalar en iyi bildikleri dilde çocuklarıyla konuşmalılar!

Kısa adı IOT olan Turkler icin danısma kurulu, velilerin çocukların dil gelişimini desteklemeleri amacıyla bir rehber kitapçık hazırladı.

Hollanda’da Türkler İçin Danışma Kurulu’nun (IOT) Kamu Okulları Derneği (VOO) ile birlikte hazırladığı (handreiking) kitapçık, geçen hafta Den Haag Parlamento Basın Merkezinde düzenlenen bir toplantıda, VVD Eğitim Politikaları Sözcüsü Judith Tielen’e sunuldu.

Çalışma kapsamında dil bilimcilerin katkılarıyla geliştirilen özel semineri takip eden eğitmenler, Hollanda genelinde düzenledikleri toplantılarda çocukların dil gelişimini nasıl destekleyebilecekleri konusunda anne ve babaları bilgilendirdiler. Araştırmalara göre, Türk öğrencilerin eğitimdeki ortalama başarı düzeyi diğer benzer göçmen grupların gerisinde seyrediyor. Eğitim uzmanları, bunun çocukların dil gelişimindeki yetersizlikten kaynaklandığı görüşündeler. Veliler genellikle çocuklarının ana dilini konuşmalarını önemli buluyor. Ana dili konuşmak, Hollandaca öğrenmeye engel değil, tam tersine iyi iletişim kurabilen çocukların dil gelişimi, dolayısı ile genel gelişimleri daha sağlıklı oluyor. Toplantılarda, farklı dilleri konuşabilmenin çocuklar için bir zenginlik olduğu ancak bunun kendiliğinden gelişen bir süreç olmadığı, okul ve velilerin desteklerine gereksinim olduğu vurgulandı.

Velilere verilen kurslarda, farklı dilleri konuşabilmenin önemi vurgulanarak, çocuklara nasıl destek olabilecekleri anlatıldı. Bu kapsamda kurslarda öne çıkan öneriler ve uzmanların görüşleri bir kitapta toplandı. Çocuklarla çok erken yaşlardan itibaren iyi iletişim kurmanın gerektiğini savunan dil bilimcileri, iki konuyu önemle tavsiye ediyorlar. Çocuklarınızla en iyi bildiğiniz dilde mümkün olduğunca sık ve çok konuşun. Diğer nokta ise, çocuklarınızı küçük yaşlardan itibaren Hollandaca ile tanıştırın. Çocukların dil gelişimi konusunda okul yönetimi ve öğretmenlerle konuşarak konuya dikkat çekilmesi de büyük önem taşıyor.

Uzmanlar, eğitim kurumlarının çocukların birden fazla dil konuştuğu gerçekliğini kabul etmelerinin, dil gelişiminin yanı sıra çocukların özgüven ve kimlik gelişimini de olumlu etkileyeceğini savunuyorlar. Kitapçığı tanıtım toplantısına katılan siyasi parti temsilcileri de, konuyu önemsediklerini ve yakından takip edeceklerini belirttiler.

IOT’nin bir yılda tamamladığı proje kapsamında 24 eğitmenin, Holllanda’nın 25 şehrinde düzenlediği 144 toplantıya 850 veli katıldı.

Bir cevap yazın