• Per. Nis 25th, 2024

Hollanda’da koalisyon hükümeti, “DEAS’lilar dönsün mü” tartismasinda ikiye bölündü.

ByHaber Merkezi

Eki 15, 2019

Hollanda’da koalisyon hükümeti, “DEAS’lilar dönsün mü” tartismasinda ikiye bölündü.

Kamu yayin kurulusu NOS’ta yayimlanan haberde, koalisyon ortaklarindan Özgürlük ve Demokrasi Için Halk Partisi (VVD) ile Hristiyan Demokratlar Birligi’nin (CDA), DEAS’lilarin Suriye’de kalip orada yargilanmasini istedigi, Demokratlar 66 (D66) ile Hristiyan Birlik Partisi’nin (CU) ise ülkeye getirilip yargilanmasi taraftari oldugu belirtildi.

Haberde, CU ve D66 partilerinin, DEAS’lilarin Suriye’de bulunduklari kamplardan kaçma ihtimalleri oldugu gerekçesi ile ülkeye getirilmesi için hükümetin bir arastirma baslatmasi konusunda israrci oldugu ifade edildi.

Adalet ve Güvenlik Bakani Fred Grapperhaus’un, haftalik koalisyon toplantisi sonrasinda yaptigi açiklamada, hükümetin DEAS’lilarin Suriye’de kalip orada yargilanmasi taraftari oldugunu açikladigi kaydedildi.

Hollanda’dan giden DEAS’lilar arasinda kaçanlar olduguna dair ellerinde bilgi olmadigini belirten kaçsalar bile endiseli olmadiklarini, bunun için önlem aldiklarini söyledigi ifade edildi. Haberde Grapperhaus’un su sözlerine yer verildi:

“Hollanda’dan giden DEAS’lilarin pasaportlari geçersiz, ülkeye yasal yollardan giremezler. Avrupa Birligi (AB) üyeleri ile sürekli görüsüyoruz fakat onlari oradan getirmek için güvensiz ve karmasik bir bölgeye gidemeyiz.”

NOS’a göre, Hollanda’dan Suriye’ye bu zaman kadar 300 DEAS’li gitti, bunlardan 90’i öldü, 60’i Hollanda’ya döndü.

Türkiye Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, geçen hafta partisinin genel merkezinde düzenlenen Genisletilmis Il Baskanlari Toplantisi’nda yaptigi konusmada, “(DEAS’lilar) Cezaevinde tutulmasi gerekenleri tutacak, uyrugu oldugu ülkelere gidebilecekleri kabul edilmeleri halinde oraya gönderecegiz. DEAS ile mücadele çerçevesinde 151 ayri ülkeden 77 bine yakin sahsa, Türkiye’ye giris yasagi koyduk. Ülkemize kadar gelebilen 102 ayri ülkeden 7 bin 600 kisiyi sinir disi ettik. Halen geri gönderme merkezlerinde sinir disi edilmek üzere bekleyen kisi sayisi 851’dir.” ifadesini kullanmisti.

Kaynak: AA

Bir cevap yazın