• Cts. Nis 20th, 2024

KARSU KENDİ ADINI TAŞIYAN YENİ ALBÜMÜ İLE TÜM DIGITAL PLATFORMLARDA

Özcan Özbay

Yaptığı coverlar, bestelediği şarkılarla uluslararası üne kavuşan şarkıcı, piyanist ve besteci Karsu, kendi adını taşıyan ‘Karsu’ adlı dördüncü albümünün heyecanını yaşıyor.

1O Ekim’de ‘Sumusic’ etiketiyle tüm digital platformlarda çıkan albüm, Türkiye’de 20 Ekim itibariyle ‘y kültür sanat’ etiketiyle CD ve plak olarak raflardaki yerini alıyor.

Dördüncü albümü olan ‘Karsu’nun habercisi ‘İtiraf ‘ ve ‘Sana Ne’ adlı single’larını albüme de taşıyan Karsu, albümün çıkış şarkısı olan ‘Sana Ne’nin sözleriyle özellikle kadınlar üzerinde kurulan baskılara dikkat çekiyor.

Kendini yeniden, yeni soundlarla keşfeden ve geliştiren Karsu, yeni şarkılarını Çin sokaklarından, Endonezya’nın Bali adasından, Los Angeles tepelerinden ve Türkiye’nin güzel doğasından ilham alarak yazdı. Kişilerin özellikle sosyal medyayı sıkça kullandığı ve bu platformların kendine özgü baskılarını yaşadığı bu devire hem Türkçe hem İngilizce yazdığı cesur sözlü şarkılarıyla meydan okuyor.

Albümdeki İngilizce ve Türkçe yazılmış şarkılarında Karsu, yaşamın inişli çıkışlı deneyimlerini müziğine yansıtarak kendini ifade ediyor. Albümde bulunan 12 adet şarkının tamamı kendi söz ve bestesinden oluşuyor.

Bu “mükemmel görünmek için çabalama” döneminde, bir karşı ses olmak isteyen Karsu “Herkesin birbirinin hayatlarıyla ilgili fikirlerinin olduğu ve bunu internet ortamında yaratılan yüzeysel dünyada paylaşmaktan çekinmediği bir zamanda yaşıyoruz. İnsanlar kendilerine ve hayatlarına dair “kusur” olarak gördükleri şeyleri filtrelerin arkasına gizlemeye çalışıyor. Başkalarını memnun etmek, onların arasına katılmak veya önem verdiğimizi göstermek için kararlar alıyoruz ve sonra bu kişilerin onayını bekliyoruz. Ama aslında dinlememiz gereken bir tek ses var ve bu da kendi sesimiz. Sen ne istiyorsun? Kendi hayatını yaşa çünkü bu hayat başkalarının değil, senin.” diyerek herkesi kendi olma serüvenine davet ediyor.

Konserlerinde seyirciyi bir yandan coştururken, bir yandan da sakin ve duygusal şarkılarıyla izleyiciyi melankolik bir atmosfere taşıyan Karsu, önümüzdeki günlerde Türkiye turnesi kapsamında müzikseverlerle buluşacak…

KARSU DÖNMEZ KİMDİR?

Karsu, 1990 yılında Hollanda’da doğmuş, Türk kökenli, çok yetenekli bir sanatçı. Yalnızca şarkıcı değil; aynı zamanda çok iyi bir piyanist, besteci, aranjör ve söz yazarı. İlk albümü, canlı kayıtlardan oluşan “Live aan ’t IJ”. Henüz 19 yaşındayken kaydedilen bu albümde caz, blues, funk ve etnik ritimlere rastlamak mümkün. 2012’de çıkardığı ilk stüdyo albümü Confession’ın ve 2015 yılında çıkan Colors’ın içinde yer alan şarkıların neredeyse tamamını kendisi yazıp besteledi. 2016’da Hollanda’nın en önemli müzik ödülü olan Edison – World/Jazz ödülünü kazandı ve böylece Avrupa caz sahnesindeki yerini sağlamlaştırdı.

Karsu’nun sesi, genç yaşına rağmen diğer seslerden çok farklı; renkli, güçlü, etkileyici bir ses. Dinleyenlerin yorumlarına göre “Karsu’yu gözlerinizi kapatıp dinlerseniz New Orleans’ta dev bir caz müzisyenini dinlediğinizi zannediyorsunuz”.

Yedi yaşında piyano ile tanışan Karsu’nun hikayesi, daha o 17 yaşındayken, ödüllü belgeselci Mercedes Stalenhoef’un ilgisini öylesine çekti ki, hayatı bir belgesele konu oldu. 2012’de, çekimleri 5 yıl süren ve Hatay’ın Karsu Köyü’nden New York’a kadar Karsu’nun hayatının takip edildiği “Karsu: I Hide A Secret” belgeseli, Uluslararası IDFA belgesel festivalinde gösterime girdi ve daha sonra pek çok ülkenin festivallerinde gösterimi yapıldı.

Karsu on altı yaşında babasının Amsterdam’daki restoranında piyano çalmaya başlayıp, daha sonra küçük çaplı sahnelerde ve oradan büyük sahnelerde performanslarını sergilerken, gazeteler, dergiler, radyolar ve televizyonlar onun yeteneğinin farkına varmaya başladılar ve programlarına konuk etmek için davetiyeler gönderdiler. Hollanda-Amerika Trust Organizasyonu, Karsu’yu New York’taki dünyaca ünlü Carnegie Hall konser salonuna bir konser için davet etti. Bu olay Hollanda medyasının çok ilgisini çekti ve Karsu birçok televizyon programında canlı performanslar vererek geniş yankı uyandırdı. Yurtdışından davetlerin gelmesi de uzun sürmedi: Amerika, Endonezya, Almanya, Belçika, Surinam, İngiltere, Brezilya ve daha birçok ülkede konserler verdi. Türkiye’de de Ankara Caz, Alanya Caz, Akbank Caz Festivali gibi önemli festivallerde, Zorlu PSM, Caddebostan Kültür Merkezi, Aya İrini, Cemal Reşit Rey Konser Salonu gibi önemli sahnelerde birçok kez sahne aldı ve büyük ilgi gördü. Sadece İstanbul ve Ankara’da değil, Trabzon, Kapadokya, Konya, İzmir, Eskişehir, Denizli, Bursa, Antakya, Mersin gibi birçok şehirde de konserler verdi.

2018 yılında, “Karsu Plays Atlantic Records” adlı projesiyle 40’tan fazla salonda sahne aldı. Bu konserlerde, dünyaca ünlü Atlantic Records plak şirketinin kurucusu Ahmet Ertegün’ün hayat hikâyesi anlatılıyor hem de Atlantic Records’dan çıkan efsanevi hitler Karsu dokunuşuyla yeniden yorumlanıyor. Herkes Rolling Stones’u, Aretha Franklin’i, Eric Clapton’u, Cher’i, BeeGees’i tanıyor, fakat birçok kişi ABD’deki ilk Türk büyükelçisinin oğlu Ahmet Ertegün’ün tüm bu sanatçıların başarısının arkasında olduğunu bilmiyor…

İşte Karsu bu proje ile, Ertegün’ün yolculuğunu, Atlantic Records’dan çıkan efsane şarkılarla sahneye birlikte taşıdı. Karsu 2018’in Mayıs ayında bu çok özel konseri ilk kez Türkçe olarak Zorlu PSM’de sahneledi. Seyirciler Ahmet Ertegün’ü, Amerika’da caz dünyasını sahne arkasında zenginleştiren bir Türk olarak yakından tanımış oldular. “Karsu Plays Atlantic Records” turu, Londra Cadogan Hall’da sona erdi.

Bir cevap yazın