Son zamanlarda ülkemizde de görülmeye başladi
Kuluçka süresi 2-14 gün, siklikla 2-6 gündür. Bu süre bazi tibbi nedenlerle bagisiklik sistemleri etkilenmis kisilerde daha uzun olabilir
Virüsle enfekte olmus insanlarin çogunda (%70-80) hiçbir belirti görülmez.
Bazi kisilerde atesli bir hastalik tablosu gelisir. Virüsü almis yaklasik her 5 kisiden 1’inde atesle beraber ishal, kusma, eklem agrilari, bas agrisi, vücut agrilari veya döküntü gibi diger belirtiler gelisebilir. Çogu kisi bu tip Bati Nil Atesi hastaligindan tamamen kurtulur ancak yorgunluk ve halsizlik haftalar veya aylarca devam edebilir.
Saglik Bakanligi bu ay 4 adet Bati Nil Virüsü (BTN) vakasi tespit etti. Bati Nil Virüsü sivrisinek sokmasi ile bulasiyor. Peki Bati Nil Virüsü (Bati Nil Atesi) nedir, belirtileri nelerdir?
Bati Nil Atesi, sivrisinek sokmasi ile bulasan, insanlarda nörolojik hastaliklara neden olabilen ve nadiren ölüme yol açabilen bir hastaliktir. Bati Nil Virüsu; insanlar, atlar, kuslar ve vahsi hayvanlarda çesitli nörolojik semptomlara neden olan ve artropotlarla bulasan bir flavivirustur. Iste Bati Nil Virüsü hakkinda detaylar…
BATI NIL ATESI NEDIR?
Saglik Bakanligi resmi sitesinde yer alan bilgilere göre; Bati Nil Atesi, arbovirüs grubunda yer alan virüslerin neden oldugu ve en sik enfekte sivrisineklerle bulasan bir hastaliktir.
BATI NIL VIRÜSÜ NASIL BULASIR?
Insanlarin çogu Bati Nil Virüsü (BNV) ile enfekte sivrisinegin isirmasi ile hastalanirlar. Sivrisinekler virüsü kaniyla beslendikleri kuslardan alarak insanlara ve diger hayvanlara bulastirirlar. Bulas en çok Haziran- Eylül döneminde gerçeklesir
Çok düsük oranlarda görülmekle birlikte asagidaki yollarla da enfeksiyon bulasabilmektedir:
Gebelik, dogum veya emzirme esnasinda anneden bebegine,
Kan verilmesi,
Organ nakilleri,
Laboratuvarda maruziyet.