• Cum. Nis 19th, 2024

Çin Zulmünü Bir Yıldır Tek Başına Amsterdam’da Protesto Ediyor

ByHaber Merkezi

Haz 23, 2019

Çin Zulmünü Bir Yıldır Tek Başına Amsterdam’da Protesto Ediyor

Hollanda’nın Başkenti Amsterdam’ın ünlü Dam meydanında bir yıldır Çin yönetimi tarafından Doğu Türkistan’daki Müslüman Uygur Türklerine yapılan zulmü ve soykırımı aylardır tek başına protesto eden Hollanda‘da yaşayan Uygur Türkü Abdurehim Gheni astığı fotoğraf ve yazılarla buraya gelen insanlara anlatmaya çalışıyor.

Bir yıldır her Cumartesi ve Pazar günleri, kar, kış, sıcak ve soğuk demeden Hollanda!nın Soest şehrinden kalkarak, Çin’in Müslüman Uygur Türklerine sistematik uyguladığı zulmü protesto ederken, azda olsa tehditler aldığını ve çoğunlukla duyarlı insanların haklı davalarına destek verdiklerini belirten Abdurehim Gheni şöyle konuştu; ‘’ tüm dünyanın gözü önünde bir insanlık dramı ve soykırım yaşanıyor. Gerek Türk dünyası, gerekse İslam dünyası ise bu zulme sessiz kalıyor. Her gün buraya gelen yüzlerce değişik milletlere mensup kişiler, Çin zulmü hakkında bilgi sahibi oluyor ve imzalarıyla Çin’i protesto ederek bana destek oluyorlar. Biz hiçbir dine ya da millete karşı değiliz. Biz sadece Doğu Türkistan’da yaşanan zulmü protesto ediyoruz.’’ dedi.

Dam meydanındaki birinci protesto yılı münasebetiyle bir etkinlik düzenleyen Abdurehim Gheni, Doğu Türkistan’ın önceden özgür bir Türk devleti olduğunu ve vatandaşlarının dini ibadetlerini rahatlıkla yerine getirdiklerini ve Uygur Türkçesini rahatlıkla konuştıklarını yaptığı açıklamasında, Uygur Türklerinin yaşadığı ‘’Doğu Türkistan, 1949’da Çin tarafından işgal edildi. O tarihten günümüze dini ve dili yasaklanan 3 milyondan fazla Müslüman Uygur Çin devletinin oluşturduğu toplama kamplarında zulme ve soykırıma tabii tutuluyor. Her geçen gün namuslarını korumaya çalışan milyonlarca Uygur kadını Çin vatandaşı erkeklerle zorla evlendiriliyor ve erkekleri kamplara götürülen ailelere koryucu aile projesiyle Çin’li erkekler yerleştiriliyor. Bu ve buna benzer yapılan zulümleri buaraya gelen turistlere ve yerli halka anlatarak, Uygurların dramını duyuruyorum.” diye konuştu.

Abdurehim Gheni’ye destek vermek amacıyla Amsterdam’ın Dam meydanında bir basın açıklaması yapan Uygurların sürgündeki lideri Rabia Kadir, uluslararası toplumun, Doğu Türkistan’daki Çin zulmüne seyirci kalmaya devam ettiğini söyleyerek: ‘’ İslam dünyasının Uygurlara sahip çıkmasını istiyoruz. Çinli yetkililerin Uygurları, ibadet yerleri dahil, toplu olarak gördükleri her yerde sorgulamadan öldürdüklerini ve Uygurlu kadınların kıyafetlerini yırttıklarını ve dünyanın bu zulme dur demesini istiyoruz. Bize sahip çıkan ve davamızı kollayan ve destekleyen olan İslam ülkeleri var. Ancak, bunların katkı ve destekleri yeterli değildir. Hatta bir çok İslam ülkesi beni sınırlarına sokmuyor ve girmeme izin vermiyor. Günümüzde ABD’nin başı çektiği bir kısım Batı ülkeleri bizim problemlerimiz ile daha yakından ilgilenmektedirler. Günümüzde Çin ekonomik olarak çok güçlendi ve bu gücü kullanarak istediğini elde ediyor. Eğer bütün hür ve demokratik ülkeler, ekonomik çıkarlarını ön plana almanın yerine, insan hakları ve demokrasi gibi evrensel ve insani değerleri öne çıkararak ve bu sorunlara ciddi olarak müdahil olabildiği taktirde, Çin Doğu Türkistan’da yaşayan halkımıza karşı bu kadar acımasız olamaz ve zorbalık de yapamaz. Değişik ülkelerde Doğu Türkistanlıların yapmış olduğu faaliyetler Çin tarafından anti demokratik yollarla engelleniyor. Bu tür etkinlilere destek veren herkese teşekkür ediyorum.’’ diyerek konuşmasını bitirdi.

Bir cevap yazın