• Cum. Mar 29th, 2024

İftarda Birlikteliğin Önemine Vurgu Yapıldı

ByHaber Merkezi

May 14, 2019

İftarda Birlikteliğin Önemine Vurgu Yapıldı

Mustafa Koyuncu Arnhem

Arnhem’de faaliyetlerini sürdüren, Türk Platformunu oluşturan bu Sivil Toplum kuruluşu 8 Dernek. Ayasofya Camii, Stichting İslamitische Centrum Arnhem Zuid, Hoca Ahmed Yesevi Kültür ve Eğitim Merkezi, Türkiyem Camii, Türk İşverenler Derneği, UID Arnhem, Hollanda Bektaşlılar Derneği, İbni-Sina (İslami ilkokul) HDV Türkiyem Camii salonunda verdikleri iftar yemeğine T.C. Deventer Başkonsolosu Tuna Yüce Modrak, Arnhem Belediye Başkanı Achmed Marcouch, Başkonsolosluk Bölge uzmanı Hasan Şenok Sivil Toplum Kuruluşu Yönetiçileri, üyeleri ve girişimciler katıldılar.

İftar öncesi Din görevlileri tarafından Sufi müziği dinletisi yapıldı, Din Görevlisi Ahmet Eryılmaz Kuran’ı Kerim Okundu.

Bayram Varlı Sufi müziği ve Mevlana hakkında verdiği bilgiler, “Tasavvuf müziği, İslamdaki Tasavvuf felsefesine uygun olarak, eğlendirmek için değil, insanın Allah’a olan kulluğunun farkına varmasını sağlamak için yapılan bir müzik türüdür. Dini duyguların seslendirilmesidir. Tasavvuf müziği ilahidir. Mevlevi müziği tasavvuf müziğinin temelidir. Mevlana Celaleddin Rumi hoşgörü ve barışın sembolüdür. Yüzyıllarca süregelen bir hoşgörünün öncüsüdür ve din bilginidir. Asıl ismi Muhammed Celaleddindir. Mevlana ismi efendimiz anlamına gelmektedir. Mevlana’nın Rumi olarak bilinmesi geçmiş yüzyıllarda Diyarı Rum olan Anadolu’ nun vilayetinden Konya’ da uzun süre ikamet etmesidir.
Hayatının uzun bir bölümünü orada geçirmiştir ve türbesi de Konyadadır. Mevlana’ nın doğum yeri 1207 yılında Afganistan’ ın Belh şehridir. Anadolu’ nun en bilinen evliyalarından olan Mevlana Hazretleri Şems-i tebrizi ile yakın dostluk kurmuştur.” Konuşmasını Mevlananı sözleriyle bitirdi. “Gel, gel, ne olursan ol yine gel. İster kafir, ister mecusi, ister puta tapan ol yine gel. Bizim dergahımız ümitsizlik dergahı değildir. Yüz kere tövbeni bozmuş olsan da yine gel.”

Platform Başkanı Hüseyin Türkoğlu, “Allah birlikteliğimizi bozmasın, sorunlar hepimizin sorunlarıdır. Bu sorunları çözmek için birlikde hareket emeliyiz, Her kurum ayrıa ayrı hareket ederse sorunlar çözülmez. Arnhem Türk pltformu bunun için oluşturulmuştur Allah Tuttuğunuz oruçu kabul buyursun.”

T.C. Deventer Başkonsolosu Tuna Yüce Modrak, “Platform olarak oluşturduğunuz bu birlikdeliğin devam etmesini diler. Böyle önemli günlerde birlik beraberlik içerisinde olmanızı önemsiyoruz. Onbir ayın sultanı olan Ramazan ayında Allah tutuğunuz oruçlarınız kabul buyursun. Hepinize hayırlı Ramazanlar dilerim.”

Morokko Asllı Müslüman olan Arnhem Belediye Başkanı Achmed Marcouch, “Kuran’ı Kerimde ilk ayetlerden biri OKU bunu Çocullarımız, Gençlerimiz ve Büyükler olarak hepimiz uygulamalıyız. Okuyup öğrnmekten zarar gelirmi? Okuyup öğrenim bilim ilim üretmekten zarar gelirmi! Tabiki hayır. Geleceğimizi garanti altına almak için okuyup öğrenip diploma sahibi olmalıyız. Gelecekte diplomasız insanlara iş olnağı olmayaçaktır. Bu birlikteliğnizi onaylıyorum, sorunlar birlikdehareket ederseniz daha basit çözüme kavuşur. Allah tuttuğunuz oruçununzu kabul buyursun.” Dedi.

Konuşmalar sonunda Arnhem HDV Türkiyem Camii Din Görevlisi Yusuf Uğur Beyin okuduğu Ezan sonrası birlikde İftar yemeği yendi.

Bir cevap yazın