• Cum. Nis 19th, 2024

HOTİAD`IN ULUSAL İFTAR PROGRAMINA BÜYÜK İLGİ

ByHaber Merkezi

May 14, 2019

HOTİAD`IN ULUSAL İFTAR PROGRAMINA BÜYÜK İLGİ

Kısa adı HOTİAD olan Hollanda Türk İşadamları Derneği ile yine kısa adı CMO olan Devlet ve Müslümanlar Arası İletişim Organı tarafından bu yıl ücüncüsü gerçekleştirilen iftar programına Müslüman ve farklı dinlerin mensupları bir araya geldi.

Lahey’de, Juliana Plaza’da “Farklılıklar içinde birlik” temasıyla “Ulusal İftar” programı düzenlendi. Misafirleri kapıda karşılayan Gürcüoğlu yaptığı açılış konuşmasında “50 yıllık bir yerleşme gayretimizin ardından, artık Hollanda toplumunun asli bir unsuru olduğumuzdan yola çıkarak, geleceğimizin ortak olduğu bilinciyle toplumun tümüyle bütünleşmek için daha sık bir ilişki ve köprüler kurmamız gerekmektedir. Hem bu nedenle, hem de barış diline duyduğumuz ihtiyacı düşünerek, 2019 yılı Milli İftar temasını ‘Farklılıklar içinde birlik” olarak belirledik. Zira kutsal Ramazan ayı ve iftar ortamı bu amaca hizmet edecek eşsiz fırsatlardan biridir. Bu yılki iftar davetimize hükümeti temsilen Sosyal İşler ve İstihdam Bakanı Wouter Koolmees, Den Haağ Belediye Başkanı, Pauline Krikke, milletvekilleri, siyasi parti temsilcileri, bürokratlar, rektörler, 3 büyük dinin ülkesel temsilcileri, önemli kamu kurum ve kuruluş yöneticileri ile yerli ve yabancı basın temsilcileri ve 20’yi aşkın ülkenin temsilcilerinin katılımı bizi çok mutlu etti. “dedi.

Gürcüoğlu, “Kalp ile beyin arasında köprüler kurup farklılıklar içinde birliği gerçekleştirmemiz gerekir. Aslında biz bunu yıllardır toplumda bulunduğumuz her alanda yapıyoruz. Üniversitede eğitim gören 10 binlerce öğrencimiz ile diplomasını almış kişilerin hepsi, birlik ve beraberliğin olduğu bir gelecek umudu ile çaba gösteriyor.” dedi.

Yeni Zelanda ve Sri Lanka büyükelçilerine iftara katıldıkları için özellikle teşekkür eden Hikmet Gürcüoğlu, ülkelerinde gerçekleşen saldırılarda yaşadıkları acıyı paylaştıklarını dile getirdi.

Hollanda Sosyal İşler ve Çalışma Bakanı Wouter Koolmees de yaptigi konusmasinda birlik ve beraberlik adına verilen bu iftar ve misafirperverlik için teşekkür ederek, “Bugün burada bulunmam benim için cok özel. Günün temasında olduğu gibi burada her türlü farklı insanın birlik ve beraberlik içerisinde olması, Müslümanlardan daha çok gayri müslimlerin olması, farklılıklar içinde birlik olduğumuzu gösteriyor. Benim topluma bakış açımda bu şekilde.”dedi.

200’den fazla etnik kökenlinin ve çok sayıda farklı dinlere mensup insanların bulunduğu ülkede herkesin farklı fakat eşit olduğunu vurgulayan Koolmees, “Farklılık sadece kökenimiz veya dinimizde değil kendimizde de var. Birbirimize hayranlık duyarak açık olmamız gerekir. Önemli olan insanların inançlı olup olmadığı değil birbirine saygılı olmasıdır.” ifadesini kullandı.

CMO Başkanı Muhsin Köktaş ise farklı etnik kökenlilerin bir araya geldiği bu anların çok değerli olduğunu belirtti.

Köktaş, herkesin dinini kendi değerlerine göre yaşadığını fakat bu çeşitliliklere rağmen toplumda birlik olduklarına dikkati çekerek, toplum içinde ve dışında yaşanan çatışmaları çözmek için insanlara sevgi ve barışın aşılanması gerektiğini sözlerine ekledi.

Yeni Zelanda ve Sri Lanka’daki saldırıların anıldığı iftar programında, bu ülkelerin büyükelçileri konuşma yaparak birlik ve beraberlik mesajları verdi.

İftara, Hollanda Sosyal İşler ve Çalışma Bakanı Koolmees, Türkiye’nin Lahey Büyükelçisi Şaban Dişli, Türkiye’nin Rotterdam Başkonsolosu Aytaç Yılmaz, DENK Partisi Milletvekili Selçuk Öztürk, Lahey Belediye Başkanı Pauline Krikke, Demokrat 66 (D66) parti lideri Rob Jetten, Hollanda bakanlıklarından temsilciler ve Amerika, Belarus, Ozbekistan, Kazakistan, Ukrayna, Israil, Birlesik, Arap Emirlikleri, Urdun, Pakistan, Malezya, Bosna, Filistin, Afganistan, Yeni zellanda, Sri lanka, Irak, Azerbeycan, Iran, Endonezya ve Yemen ülkelerinin büyükelçi ve temsilcilerinin yanı sıra farklı etnik kökenlerden sivil toplum kuruluşu yöneticileri ile Hristiyan ve Musevi din adamlarının olduğu yaklaşık 200 kişi katıldı.

Kaynak: AA

Bir cevap yazın