• Sal. Nis 23rd, 2024

Milli Savunma Bakaninin Dövizli Askerlikle Ilgili Açiklamasi Hakkinda Bilgilendirme

ByHaber Merkezi

Mar 12, 2019

Milli Savunma Bakaninin Dövizli Askerlikle Ilgili Açiklamasi Hakkinda Bilgilendirme

Milli Savunma Bakani Hulusi Akar Anadolu Ajansi Editör Masasina yeni askerlik sistemiyle ilgili açiklamalarda bulunmus, bu çerçevede 2 bin Avro olan dövizle askerlik bedelinin 5 bin 113 Avro olarak belirlendigi bilgisi kamuoyunda yer almistir. Yurtdisinda yasayan vatandaslarimiz açiklamanin ardindan tepkilerini telefon, e-mail veya sosyal medya araciligiyla dile getirmektedirler.

Öngörülen yeni sistemde Türkiye’deki yükümlülere ya askerlik hizmetini yapma ya da bedelli askerlik imkanindan faydalanma alternatifleri sunulmaktadir. Ancak yurtdisinda yerlesik bir yükümlü için -içinde bulundugu sartlar nedeniyle- sadece dövizle askerlik imkani söz konusudur. Öte yandan yurtdisindaki insanlarimizin sosyo ekonomik sartlarini dikkate aldigimizda ödenecek meblagin artirilmasi, karsilanamayacak bir yük olusturabilecektir. Bu da bazi vatandaslarimizin uzun süre Türkiye’ye gelememesine neden olabilecektir. Ayrica yurtdisindaki gençlerimiz açisindan baktigimizda zaten dogduklari ve yasadiklari ülkenin vatandasi olmalari sebebiyle Türk vatandasligindan çikma durumlari yasanabilecektir. Bu hususlarla birlikte, dövizle askerlik meselesinin, diaspora politikalarimizin bir geregi olarak, ülkemizle olan bagin muhafaza edilerek daha da güçlendirilmesi için kolaylastirici yöntemle ele alinmasi faydali olacaktir.

Yurtdisinda yasayan vatandaslarimizin meselelerini takip eden bir milletvekili olarak bu düsüncelerimizi konunun gündeme gelmesinin ardindan Milli Savunma Bakanimizla paylastik, önerinin tekrar degerlendirilmesi gerektigini belirttik. Endiselerimizi ayni zamanda Sayin Cumhurbaskanimiza da arz ettik.

Bakanligimiz kamuoyu ile paylastigi yeni askerlik sistemiyle ilgili çalismalari devam ettirmektedir. Dövizle askerlikle ilgili de yukarida ifade edilen hususlari degerlendirmeye almistir. Çalismanin sonucunda yeni sistem Nisan ayinda yasalasmak üzere TBMM gündemine gelecektir. Bu noktada takdir Türkiye Büyük Millet Meclisimizin olacaktir. Elbette süreç boyunca tüm ilgililerle endiselerimizi paylasacak, görüslerimizi dile getirecegiz. Bu zaman zarfinda yurtdisinda yasayip sartlari tasiyan yükümlüler dövizle askerlik imkanindan faydalanabilir.

Bir cevap yazın