• Sal. Mar 19th, 2024

Hollanda’nin Gözünü Korkutan Tesis

ByHaber Merkezi

Oca 17, 2019

Hollanda’nin Gözünü Korkutan Tesis Yilda 1 Milyon 725 Bin Yerli Orkide Üretiyor

Yalova’da kurulan orkide üretim tesisi, ülkenin orkide ihtiyacinin yüzde 50’sini karsiliyor. Orkide aliminin büyük bölümünü Hollanda’dan yapan Türkiye yilda 25 milyon avroyu yurt disina kaçiriyor.

Türkiye’nin en büyük çiçekçilik kümelenme modeli içerisinde yer alan Solo Plant isimli tesis, tamami yerli olan orkide üretimi ile ülkenin bu alandaki disa bagimliligini büyük ölçüde azaltiyor. Tesiste olusturulan gen laboratuarinda genden satis boyuna kadar yillik 1 milyon 725 adet yerli orkide üretiliyor. Türkiye bu tesis kurulmadan evvel 5 oilyon orkideyi yurt disindan aliyor ve yaklasik 25 milyon avro yurt disina gidiyordu. Bu tesisin üretime baslamasinin ardindan ülkenin orkide ihtiyacinin yüzde 50’lik bölümü yerli üretimle saglanmaya basladi.

Türkiye’nin en büyük orkide pazarlarindan birisi olan Türkiye’nin orkide ihtiyacini azaltan tesis Hollanda’nin korkusu oldu. Tesisin üretimi ile ilgili bilgi veren Solo Plant Yönetim Kurulu Baskani Turhan Tugtekin, “Bu tesisin kurulus gayesi orkide üretmek. Doku kültürü laboratuarimizda fide üretiminden baslayarak 3 yil gibi bir sürede çiçegini açacak hale getiriyoruz. Fide asamasindan satim boyuna kadar tamamen yerli üretim yapiliyor. 22 bin metre kare alanda üretim yapiyoruz. Geçen yila nazaran kapasitemiz yüzde 15 oraninda artti. Ama halen tam kapasiteye ulasmis degiliz. 2019 yilinin sonuna dogru tam kapasiteye ulasmayi hedefliyoruz. Su anda ülkemiz yaklasik 5 milyon orkideyi Hollanda’dan aliyor” diye konustu. – YALOVA

Kaynak: IHA

Bir cevap yazın