• Cum. Mar 29th, 2024

Hollanda Bilim Parki’nda Evrenin Gizemini Çözecek Bir Adim Atildi

ByHaber Merkezi

Oca 17, 2019

Hollanda Bilim Parki’nda Evrenin Gizemini Çözecek Bir Adim Atildi

Dünya’ya her saniye sayilamayacak kadar çok, nötrino ismi verilen atom alti parçacik düsüyor. Kimileri direkt olarak atmosferden geçerek yayiliyor, kimileri ise su molekülleriyle birlesiyor. Bilim insanlari, bu küçük parçaciklarin evrenin gizemini çözmede büyük bir önem tasidiklarini inaniyorlar.

Hollanda Bilim Parki, içerisinde 150 sirket, 15 arastirma enstitüsünün yer aldigi; oldukça genis bir alana kurulmus olan bir bilim merkezi olarak biliniyor. Burada birçok farkli alanda faaliyet gösteren sirketler, önemli buluslara da imza attilar. Günümüzün en popüler programlama dillerinden biri olan Python da burada yaratildi. Bilgisayar biliminden doga bilimlerine kadar genis bir yelpazede yogun çalismalarin devam ettigi bilim merkezinde, evrenin sirrini çözebilecegi tahmin edilen bir makine icat edildi.

Atomalti parçaciklar üzerine çalismalar yapan fizikçiler, Dünya’ya her saniye çok fazla sayida ulasan nötrinolarin evrenin gizemine dair büyük ipuçlari tasidigina inandiklarini açikladilar. Bilim insanlari bu parçaciklarin milyonlarca kilometre öteden geliyor olabilecegi gibi, bir kara delikten firlamis veya ölen bir yildizdan kopmus olabilecegini düsünüyorlar.

Arastirma grubu, bilim dünyasi için bu kadar önemli bir yere sahip olan parçaciklarin özelliklerini ve davranislarini daha iyi inceleyebilmek için, 17 inç büyüklükte camdan yapilmis, top gibi gözüken bir makine icat ettiler. “Böcek Gözü” ismi verilen cihaz, parçaciklardan yayilan sinyalleri büyüterek, incelemesi kolay hale getiriyor.

Arastirma grubu, yapilan deneylerin incelemelere baslanilan zamandan bu yana çok daha karisik bir hale geldigini belirtirken, elde edilen verilerin çok kompleks bir yapida oldugunu notlarina ekledi. Buna ragmen veriler çözümlenmeye baslandikça, sadece uzak gezegenlerin degil; süpernovalarin, kara deliklerin yani kisacasi evrenin sirlari hakkinda birçok bilinmeyenin gün yüzüne çikacagina inaniliyor.

Kaynak: WebTekno

Bir cevap yazın