• Per. Nis 18th, 2024

1. ULUSLARARASI TÜRK DÜNYASINA HİZMET ÖDÜLLERİ AÇIKLANDI, 1 ÖDÜL DE HOLLANDA YA

ByHaber Merkezi

Oca 6, 2019
  1. ULUSLARARASI TÜRK DÜNYASINA HİZMET ÖDÜLLERİ AÇIKLANDI, 1 ÖDÜL DE HOLLANDA YA

Özcan Özbay (Özel Haber)

Türk Dünyası Yazarlar ve Sanatçılar Vakfı’nın (TÜRKSAV) her yıl vermekte olduğu Uluslararası Türk Dünyasına Hizmet Ödüllerinin bu yılki sahipleri açıklandı. Yönetim Kurulu Başkanı Yahya Akengin, Vakıf merkezinde düzenlediği basın toplantısında Türk Dünyasına Hizmet Ödüllerinin 23 yıldır kesintisiz devam ettirildiğini belirtti. Ödül törenlerinin ilk yıllarda Ankara’da Çankaya Köşkü’nde, daha sonra Türkiye’nin değişik bölgelerinde gerçekleştirildiğini kaydeden Yahya Akengin, “Uluslararası nitelikteki ödül törenlerimizi zaman zaman yurt dışına da taşıdık. KKTC, Azerbaycan, Makedonya, ABD, Kazakistan, ve Kırgızistan’daki ödül törenlerimizin her birinin yanında bazı kültürel etkinliklere de yer verdik. 23 Nisan 2019’da Hollanda’da yapılmasını planladığımız ödül töreninin yanı sıra Türk ve Hollanda kültürlerinin ortak unsuru ‘Lale’ konulu bir de panel gerçekleştirilecektir.” dedi.

19 Mayıs 1919’un yüzüncü yılı dolayısıyla farklı bir ödül geleneğini de gündeme aldıklarını, “19 Mayıs Türk Dünyası Diriliş Ödülü”nün her yıl bir şahsiyet veya kuruma verilmesini planladıklarını belirten TÜRKSAV Başkanı Yahya Akengin konuşmasını şöyle sürdürdü: “19 Mayıs 1919’da Mustafa Kemal Paşa Samsun’a çıktığında yeryüzündeki bütün Türkler ve Müslümanlar emperyalizmin kuşatması altında bulunuyordu ve hemen hemen hiç birinin bağımsızlığı yoktu. Bu bakımdan 19 Mayıs’ı Türk ve İslam dünyasının yeniden dirilişi olarak düşünmek gerekiyor. Anadolu bozkırlarından başlayan diriliş, şimdilerde Orta Asya bozkırlarında devam etmektedir. Vakfımız bu bakış açısından hareketle ilk 19 Mayıs Türk Dünyası Dirilişi Ödülünü Kazakistan Cumhurbaşkanı Sayın Nursultan Nazarbayev’e takdim etmeyi kararlaştırmıştır.” dedi.

YILLAR SONRA BİRİLERİNİN FARK ETMESİ BİZİ ÇOK MUTLU ETTİ

Yıllardır Hollanda da kendi imkanları ile Atatürk ve Cumhuriyet konusunda çalışmalar yapan, etkinlikler düzenleyen işadamı Bülent Türker, Yıllar sonra bir kurum tarafından fark edilerek bu yaptığı çalışmalardan ötürü ödüle layık görülmesinin kendisini çok duygulandırdığını ve mutlu ettiğini belirterek “Yıllardır Cumhuriyet ve Atatürk sevdalısı arkadaşlarımız ile bu etkinliklerimizi devam ettiriyoruz. Kimseden bir lira beklentimiz olmadan elimizde yettiğince birşeyler yapmaya çalıştık. Şimdi yıllar sonra Türkiye den bir kurumun bu çalışmalarımızı görüp bizi ödüle layık görüdüğünü duymak bile bizi ziyadesi ile heyecanlandırdı. Anlatılamz şekilde mutlu olduk. Hele bu ödül töreninin Hollanda da yapılacak olması da bizim için ayrı bir önem. Hala Türkiye de objektif, çalışmaları inceleyen, Değerlerine bağsli kurumların olduğunu görmek umutlarımızı yeşertti.”dedi.

BU ÖDÜL EN ÇOK ANNEMiN HAKKI

Bülent Türker “Atatürk Müzesi çalışmamızda gelen misafirlerimize gece gündüz çay ve ikramlarda bulunan, beni her zaman en çok destekleyen Annem Zehra Türker e aracılığınız ile bir kez daha teşekür etmek istiyorum. Bu ödülü annem Zehra Türker e armağan ediyoruz. En büyük emek onundur.” derken diğer destekçileri başta oğlu Buğra Türker ile müze müdürü Erol Sanburkan, Vahit Açıöz, Ali Koç Radyo Deniz, Meral Togay ve Hatice Bayar a teşekkür ederim.”dedi.

TÜRKSAV merkezinde yapılan basın toplantısında, bu yıl beş ülkeden altı kişi, kurum ve kuruluşa verilecek ödül sahipleri açıklandı.

  1. ULUSLARARASI TÜRK DÜNYASINA HİZMET ÖDÜLLERİ SAHİPLERİ

IRAK

Irak Türkmen Cephesi adına Başkan Erşat Salihi İçinde bulunduğumuz kritik dönemde Irak Türkmenlerinin mücadele ve sorunlarını yansıtan çalışmaları.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyet

Türk Mukavemet Teşkilatı (TMT) adına Başkan Yılmaz Bora Kıbrıs Türklerinin varoluş mücadelesinde göstermiş olduğu tarihi direniş ile günümüzde de bu misyonu sürdürmesi.

HOLLANDA

Atatürk ve Çanakkale Müzesi Kurucusu Bülent Türker Dünyanın dört bir yanından Çanakkale savaşları ile ilgili objeler toplayarak Avrupa’da böyle bir müzenin kuruluşunu gerçekleştirmiş olması.

KAZAKİSTAN

Kazakistan’ın Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekulı Türkiye ile Kazakistan arasındaki dostluk ve kardeşlik ilişkilerini geliştirme doğrultusundaki başarıları ve Türk dünyası meseleleriyle yakından ilgilenmesi.

TÜRKİYE

TRT – Mehmetçik Kutlu Zafer Dizi Filmi Türk askerinin Birinci Dünya Savaşında Ortadoğu’da emperyalist güçlere karşı ülke ve millet bilinciyle vermiş olduğu mücadeleyi ve kazandığı başarıları yansıtması. Bu ödül ayrıca 2018 yılında bölücü terör örgütlerine karşı yurt içinde ve sınır ötesi operasyonlarda sağlamış olduğu önemli başarılardan dolayı Mehmetçik’e ithaf edilmiştir.

Araştırmacı Yazar ve Bayırbucak Türkmen Derneği Kurucusu İsmet Bozoğlan Suriye Türkmenlerinin geçmişte ve günümüzdeki durumlarını tespit edip yansıtan eserleri ve Suriye’deki Bayırbucak Türkmenlerinin liderlerinden biri olarak anavatan Türkiye ile Suriye Türkmenlerinin bağını canlı tutan çalışmaları.

Bir cevap yazın