• Cum. Mar 29th, 2024

HİKMET GÜRCÜOĞLU BASIN AÇIKLAMASI

ByHaber Merkezi

Ara 4, 2018

HİKMET GÜRCÜOĞLU BASIN AÇIKLAMASI

Özcan Özbay

Hollanda da son zamanlarda Hotiad başkanı Hikmet Gürcüoğlu kendisine yönelik sosyal medya üzerinden yapılan çirkin saldırıların dozunun artması nedeniyle sessizliğini bozarak Hollanda da görev yapan Türk medya temsilcileri ile bir araya gelerek konuya ilişkin elindeki bilgi ve belgeleri paylaştı.

Denhaag da yapılan basın toplantısına Hotiad yönetim kurulunun tüm kadro katılımıda başkanları Hikmet Gürcüoğlu na karşı yapılan bu saldırıda kendisini yalnız bırakmadıklarının güzel bir gösterisi oldu.

İki bölüm halinde gerçekelsen Basın toplantısının ilk bölümünde Gürcüoğlu elindeki bilgi ve belgeleri medya ya dağıtarak olay hakkında şunları anlattı;

“Avrupa Islam Üniversitesi Gerçegi

Son zamanlarda medya üzerinden sahsima yönelik bir karalama ve iftira kampanyasi yürütülmektedir. Bir yandan, isminin önünde Islam yazidig: için o isim kirlenmesin diye, diger yandan kisiligim sebebi ile seviyemi düsürmemek adina sessiz kalmayi yegledim. Avrupa Islam Üniversitesini tekrar kapanma noktasina getiren Nedim Bahçekapili bu marifetini örtmek için çesitli iftira ve yalanlarla beni isaret etmektedir, yani Yavuz hirsiz evsahibini bastirirmis atasözünde oldugu gibi. Bu nedenle bu basin duyurusunu yapma geregini duydum.

Üniversite yönetim kurulunda görev almayi kabul edip geldigimizde üniversitenin durumu söyle idi:

• üniversitemiz kapatilma tehlikesi ile karsi karsiyadir.

• 5 kisilik yönetim kurulunun 3 üyesi Bahçekapili ailesinden olan önceki yönetimin döneminde yapilan sahtecilikler ve yolsuzluklar sonunda Hollanda Mali Suçlar Polisi (Fiod) olaya el koymus. Nedim Bahçekap basta olmak üzere sorumlulari tutuklamis. Deliller karatilmasin diye üç aya kadar hapiste tutulup, sorusturmasi devam eder sekilde sartli olarak serbest birakilmis,

• Üniveristeye 3,3 milyon avro, Nedim Bahçekapilinin kendisine 1.5 miiyon avro olmak üzere toplam 4.8 milyon avro ceza kesilmis.

• Nedim Bahçekapili üniversitede her türlü mali ve idari görevlerden men edilmis. (Eki. Rapport van bevindingen, sahife IS)

• Egitim müfettisligi hazirladigi raporla üniversitenin içinde bulundugu idari ve mali yetersizlikler sebebi ile egitim verme yetkisinin son derece riskte oldugunu tesbit etmis. (Ek 2 . Rapport van bevindingen, sahife i Bunun anlami üniversitenin egitim izninin iptal edilmesidir. (Ek 3. Egitim müfettisligi yazisi)

• Fiod’un talebi üzerine üniversitenin esyalarina el koyma karan alinmis, yetkili merciler tarafindan gerekli islemlere baslanilmis (Ek 4. Bevei tot beslaglegging).

Avrupa Islam Üniversitesi bu sartlar altinda iken Nedim Bahçekapili bir grup arkadasin yaninda, üniversitenin kurtulusunun, ancak temiz ve güçlü bir ismin destegi ile mümkün olacagini ifade etmistir. Sahsimi da ismen anarak destegimi istemistir. Yukardaki sartlar sebebi ile her türlü riske ragmen, “evet’ dedim. Fakat sartlarim vardi. Öncelikle bir önceki dönemin saibeli isimleri yönetimden en kisa sürede uzaklastirilacak. Üniversite, Hollanda egitim siteminin bir parças olacak sekilde dizayn edilecek, her türlü yasal yönetmeliklere ve mevzuatlara en yüksek derece uygunluk saglanacak. Her alanda tam bir seffaflik olup, nakit para kullanimina en kisa süre içinde bir son verilecekti. Ve, hem tüm riskleri bertaraf etmek, hem de etkin bir çalisma için bir kadroyu göreve çagiracaktim. Böylece baska bir üniversitede yönetici olan bir arkadasimi üniversitemizin akademik yönetiminde görev almasi için davet ettim. Hollanda’da ilahiyat, imam egitimi gibi özel bir konuda proje yöneticilikleri yapmis baska bir arkadasimi çagirdim. Ayni sekilde islerinde uzman arkadaslarimdan, günlük idare, finans danismanligi ve hukuk danismanligi gibi pozisyonlarda görev almalari için çagirdim. Hepimiz bu görevi kutsal bir görev olarak görüp, dört elle sarildik.

Üniversitenin kapatilma tehlikesinin basimizda Demoklesin kilici gibi sallandiga bir dönemde, bu kadro ile çok kisa bir sürede büyük bir mesafe aldik. Yenicen yapilanmaya gidildi. Büyük bir mali ve idari disiplin saglandi. Hocalar ve çalisanlar için ilk defa akademi CAO’su uygulamasina geçildi. Tüm mali yükümlülükler gününde yerine getirildigi gibi geçmisten kalan bazi ertelenmis borçlar da ödendi. Egitim programi azami ölçüde memnuniyet verir sekilde düzenlendi ve uygulandi. Kaybetmekle karsi karsiya oldugumuz akademik mastir akreditasyonumuz, tekrar denetlenmek istenmis, bizim yönetimimiz sirasinda yapilan yoklama sonunda 2021 yilina kadar tekrar uzatildi. (Ek 5 NVAO). Üniversite içinde, sinav komisyonundan, ögrenci temsilciligi komisyonuna kadar tüm organlar yerini aldi.

Bu basaridan memnun olmayan tek kisi rektörümüz Nedim Bahçekapili olmustur. Uygulanan idari ve mali disiplin, ona aliskin oldugu “tek adam” olma ve istedigi gibi nakit para toplama ve harcama imkanini vermiyordu. Idari ve mali islerden hukuken yasakli oldugunu hiçe sayarak, özellikle mali alanda tekrar bildigini yapmaya koyuldugunda, üniversiteden uzaklastirmaktan baska çare kalmamisti. Konuyu karara baglamak için yapacagimiz yönetim kurulu toplantimizi, kizi disindaki diger yönetim kurulu üyesi Fasli arkadasimizi “esrarengiz” bir sekilde ikna ederek, toplantiyi yaptirmayarak engelledi Ek 6. Oproep Bestuursvergadering, agenda en afzegging). Beni de ayni sekilde “birileri” araciligi ile tehdit ettirip, yönetimden uzaklastirmak istemis, sonuç alamamisti. Bilemedi ki bu tehdit telefonu polisin takibine takilmis ve kendisi ismi geçtigi için suçüstü olmustu. Hollanda ve Türkiye’de bu konu en üst adli mercilerce ele alinmistir. Konuya dair polis bildirim raporu ekdedir. (Ek 7. Aangifte politie). Yönetimde tek basima kalmistgm ve etki alanim artgk daralmistg. Hukuksuzlugun sorumlusu olmamak için ayni aksam KvK’ya istifami bildirdim. (Ek 8 KvK Functionaris uitschrijving). Ve istifami bir yazi ile üniversiteye bildirdim. (Ek 9. Ontslagberief).

Nedim Bahçekapili sahsi çikarlari ugruna Avrupa Islam Üniversitesini kurban etmistir. Zira kendisi yine Mali suçlar polisinin takibine düsmüstür. Üniversite yine Egitim Bakanliginin projektörleri altina girmistir. Hatta dosya ilgili bakanin elinde olup, üniversiteye üç ay mühlet taninmistir. (Ek 10. Kamerbrief över IUE). Bakalim bu defa bir kurtarici daha bulabilecek mi? Yoksa Hollanda tarihinde bir ikinci üniversitenin kapanmasini saglayan kisi olarak tarihe mi geçecek? Fakat maalesef bu defaki bir Islam üniversitesi olacak!”

Bu açıklamanın ardından elinde bir de ses kaydının olduğunu belirten Hikmet Gürcüoğlu bunu da başına dinletmek istediğini ancak kendisinin etik bulmadığı için kayıt cihazlarının kapatılmasını rica etmesi üzerine basın mensupları ses kaydını dinleyerek sonrasında onun üzerinden soru cevapla toplantıya nokta konuldu.

Bir cevap yazın