Kirli Bebek Bezinden Çevre Dostu Yakit Üretilecek
Hollanda’da kurulacak özel fabrikalarda her yil ortalama kullanilan 500 bin bebek bezinin çevre dostu yakit, biyogaz, plastik ve suni gübre olarak geri dönüsümü saglanacak.
Hollanda’da her yil yaklasik yarim milyon çocuk tarafindan kullanilan bebek bezleri, özel bir yöntemle geri dönüstürülerek çevre dostu yakit, biyogaz, plastik ve suni gübre üretilecek.
BIR ÇOCUK ORTALAMA 5 BIN BEZ KULLANIYOR
Atik bebek bezleri, Hollanda’nin en önemli çevre sorunlarindan biri. Ülkedeki bir çocuk, tuvalet aliskanligi edinene kadar ortalama 5 bin bebek bezi kullaniyor. Buna, idrar kaçirma sorunu yasayan yaslilarin kullandigi bezler de eklenince, sorun ciddi boyutlara ulasiyor.
GERI DÖNÜSÜM IÇIN DENEME ÇALISMALARINDAN SONUÇ ALINDI
Kisi basi 150 – 200 kilo kati atigin toplandigi ülkede, her yil ortalama 500 bin çocuk bebek bezi kullaniyor. Giderek artan atik bez sorunu, Aralik ayindan itibaren önemli ölçüde çözülmüs olacak. Atik bebek bezlerinin geri dönüstürülmesi amaciyla yaklasik 2 yildir devam eden deneme çalismalari basariyla sonuçlandi.
FABRIKANIN YAPIMINA BASLANDI
ARN adli atik isleme sirketi tarafindan Nijmegen kenti yakinlarindaki Weurt kasabasinda, kirli bebek bezlerini geri dönüstürecek fabrikanin yapimina baslandi. Aralik ayindan itibaren fabrikada atik bebek bezleri geri dönüstürelecek. Bebek bezleri, 40 bar basinç ve 250 santigrat dereceye dayanikli çelik reaktörde eritilecek. Yüksek isi ve basinç sayesinde bebek bezinin bilesimindeki plastik ve diger maddeler ayristirilacak.
YÜKSEK ISIDA VIRÜS VE ILAÇ ATIKLARI YOK OLACAK
Atik bezlerin geri dönüsümü konusunda 7 yildir çalisma yapan ve bu konuda patent alan William Elsinga’ya göre, yüksek isida yapilan ayristirma islemi sirasinda bebek bezlerindeki bakteri, virüs ve ilaç artiklari da tamamen yok oluyor.
ÇEVRE DOSTU YAKIT ÜRETILECEK
Elsinga, Hollanda Televizyonu’na yaptigi açiklamada, zararli maddelerden arindirilan bezlerin güvenli bir sekilde yeni ürünlere dönüsecegini vurguladi. Kullanilmis bebek bezlerinden çevre dostu biyogaz, plastik, suni gübre ve elektrik santrallerinde kömür yerine kullanilabilen biyokütle elde edilecek.
13 AYRI TOPLAMA NOKTASI OLUSTURULDU
Hollanda’daki bir çok belediye, atik bezleri yakmak yerine yeni fabrika için toplamaya basladi. Bunlardan biri de Utrecht kenti yakinlarindaki Soest Belediyesi. Çevreden sorumlu belediye baskan yardimcisi Nermina Kundiç, 13 ayri toplama noktasi olusturduklarini belirterek, geri dönüsüm sayesinde hammadde israfinin önlenecegini söylüyor.
BBCTurkce
Warning: Undefined variable $post in /home/radyodeniz/domains/radyodeniz.com/public_html/wp-content/themes/newses/inc/ansar/hooks/hook-single-page.php on line 180