• Cum. Mar 29th, 2024

Hz. Muhammed’e Hakaretlerin Edildiği Yarışma İçin Küstah Açıklama

ByHaber Merkezi

Ağu 22, 2018

Hollanda Hükümetinden, Hz. Muhammed’e Hakaretlerin Edildiği Yarışma İçin Küstah Açıklama

Hollanda’da ana muhalefetteki aşırı sağcı Özgürlük Partisi (PVV) Genel Başkanı Geert Wilders parlamento binasında sergilenecek olan bir Hz. Muhammed’e hakaret edilen karikatürü yarışmasını düzenlemeye hazırlanıyor. Hollanda hükümeti, bu yarışmanın kendi görüşlerini yansıtmadığını ifade ederek işledikleri suçu üstünden atmaya çalıştı.

KORKTUKLARI İÇİN TEDİRGİNLER

Hükümet ise bu yarışmanın başta yurtdışında yaşayan Hollandalılar olmak üzere, ülkenin güvenliğine yönelik tehdide yol açabileceği uyarısında bulundu. Hollanda basını Dışişleri Bakanı Stef Blok’un, karikatür yarışması konusunda bir çözüm arayışı içine girdiğini aktardı.

PAKİSTAN’DAN SERT TEPKİ

Özellikle Pakistan, Wilders ve karikatür yarışmasına sert şekilde tepki gösterdi. Hollanda’nın İslamabad Büyükelçisi’ni geçen hafta Pakistan Dışişleri Bakanlığı’na çağrılarak bir nota verilmişti.

Pakistan hükümeti, Wilders’in İslam dinine hakaret ederek suç işlediğini ifade etti ve başkent İslamabad’da binlerce kişi, Hollandalı aşırı sağcı lidere yönelik protesto gösterisi düzenledi.

MÜSLÜMAN DEVLETLER TEPKİ GÖSTERİYOR, HOLLANDALI BAKAN TEDİRGİN

Hollanda Dışişleri Bakanı Blok’a göre, karikatür yarışmasına gelen tepkiler, diğer İslam ülkelerinde de artıyor. Bu nedenle Hollanda hükümeti, gelişmeler karşısında ne gibi adımlar atılması gerektiğini tartışacak. Blok, Bakanlar Kurulu’nun konuyu kısa süre içerisinde görüşeceğini ve bir orta yol bulunacağını ifade etti.

Blok, düşünce özgürlüğünün Hollanda’nın temel değerlerinden birisi olduğunu belirterek bunun için gerekli alanın yaratılması gerektiğini vurguladı. Ancak Hollanda Dışişleri Bakanı, güvenlik konusunun da göz önünde bulundurulması gerektiğini vurguluyor.

Hükümet, özellikle Müslüman nüfusun çoğunluğu oluşturduğu ülkelerde yaşayan ya da çalışan Hollandalıların güvenliğinin önemli olduğunu ifade ediyor.

‘HOLLANDA HÜKÜMETİNİN GÖRÜŞLERİNİ YANSITMIYOR’

Dışişleri Bakanlığı, Wilders’in düzenlediği yarışmaya tepki gösteren ülkelerle yakın temas içinde olacak. Karikatür yarışmasının, Hollanda hükümetinin görüşlerini yansıtmadığı ısrarla vurgulanacak. Hükümet böylelikle ‘nefret suçunun’ işlendiği yarışmaya dair suçu üzerinden atmak istedi.

Hollanda, Wilders tarafından 2008 yılında yayınlanan ve Kuran’a hakaret ettiği gerekçesiyle sert şekilde eleştirilen “Fitna” adlı filme yönelik tepkiler üzerine de, benzer bir diplomatik adım atmıştı.

200 CİVARINDA KARİKATÜR GÖNDERİLMİŞ

PVV lideri Wilders, 2 ay önce bu karikatür yarışmasını düzenleyeceğini açıkladı. Yarışma ve sergi, güvenlik gerekçesiyle parlamentoda yapılacak. Hollanda Parlamentosu’nda temsil edilen siyasi partilerin, yılda 1 gün meclis binasında etkinlik düzenleme hakkı bulunuyor.

Aşırı sağcı parti, bu hakkını karikatür yarışması için kullanmayı kararlaştırdı. Ulusal Güvenlik ve Terörle Mücadele Koordinatörü, karikatür yarışmasının herhangi bir güvenlik sorunu oluşturmadığını açıkladı.

Meclis Başkanı Hatice Arib de, PVV’nin yarışma ve sergiyi sıkı güvenliğe sahip grup salonuna gerçekleştireceği için özel bir izne gerek olmadığını belirtmişti.

Wilders, bu yılın sonlarına doğru yapılacağını belirttiği yarışma için 200 civarında karikatür gönderildiğini açıkladı.

MÜSLÜMAN AİLENİN ÇOCUĞU JÜRİ ÜYESİ OLACAK

Yarışmanın jüri üyeliklerini Wilders ile 3 yıl önce ABD’deki Garland kentinde düzenlenen ve saldırıya uğrayan karikatür yarışmasında ödül alan Bosch Fawstin yapacak.

Arnavut asıllı Müslüman bir ailede doğan Fawstin, sonradan ateizmi seçmiş. Fawstin’in ödül aldığı yarışmanın sergisine yönelik saldırı girişiminde bulunan iki kişi, polis tarafından vurularak öldürülmüştü. Olaylı serginin açılışına Wilders de katılmış, saldırı Wilders’in ayrılmasından bir kaç dakika sonra meydana gelmişti.

BBCTurkce

Bir cevap yazın