• Cum. Nis 19th, 2024

15 Temmuz Şehitleri için Rotterdam Başkonsolosluğunda duygusal tören

ByHaber Merkezi

Tem 14, 2018

15 Temmuz Şehitleri için Rotterdam Başkonsolosluğunda duygusal tören

Özcan Özbay / Rotterdam

2016 yılında yaşanan ve 250 vatandaşımızın yaşamını yitirdiği 15 Temmuz Kalkışmasında şehit olanlar Tüm yurtta ve dış temsilciliklerde anılmaya devam ediyor.

Önce Amsterdam Başkonsolosluğunda başlayan anma ve Milli Birlik Günü törenlerine sırasıyla Lahey Büyükelçiliğinde ve bu gün de Rotterdam Başkonsolosluğunda devam edildi. Törenler yarın Deventer de yapılacak etkinlikle sona erecek.

Rotterdam Başkonsolosluğunda gerçekleşen resepsiyonda Şehitler için saygı duruşu ve istiklal marşı okundu. Daha sonra Kurani Kerim tılaveti ve sinevizyon gösterisi sunuldu. Demokrasi ve Milli Birlik Günü olarak ta anılan törende duygusal anlar yaşandı.

İşadamları, STK Temsilcileri, 15 Temmuz da yaralananlar ve Vatandaşların katıldığı anma töreninde Türkiye Cumhuriyeti Rotterdam Başkonslosu Sadın Ayyıldız Misafirleri selamlayarak, “bu tatil gününde tercihinizi buradan yana kullandığınız için öncelikle hepinize teşekkür ederim”dedi.

Konuşmasına devam eden Ayyıldız “Tarihimizde böyle bir vahşet yaşamamıştık. O gece darbecilerin gösterdiği vahşet ve hıyaneti tanımlayacak uygun kelimeleri bulmakta şahsen zorlanıyorum. Sözkonusu teşebbüs, Türkiye Cumhuriyeti’nin tarihindeki en kanlı terör eylemini teşkil etmektedir. Ülkenin demokratik kurumlarını savunmak için sokağa çıkan masum sivillere karşı ölümcül silahlar kullanıldı. Kendilerini silah arkadaşı olarak gören ve girişime katılmayı reddeden masum askeri personel ve komutanlar öldürüldü.”dedi.

 

Konuşmasında çeşitli şairlerden sözler ve deyişler de kullanan Rotterdam Başkonsolosu Sadın Ayyıldız şöyle devam etti; Değerli misafirler,

Bugün burada sadece şehitlerimizi anmak için değil, aynı zamanda 15 Temmuz’un ruhunu anlamak ve ders çıkarmak üzere toplandık. Buradan çıkaracağımız en önemli ders birlik ve beraberliğimizin ne kadar önemli olduğudur. Farklılıkları öne çıkararak bu milletin içine nifak sokan, milli, dini ve kültürel değerlerimiz üzerinden sömürüde bulunan herkes aslinda 15 Temmuz’u anlamamış demektir. Rabbim birlik ve beraberliğimizi daim eylesin inşallah.

Sözlerimi 15 Temmuz gecesi şehit olmuş 250 vatan evladını rahmetle anarak, 2000’in üzerindeki gazimize de şükranlarımızı sunarak ve Mehmet Akif’in tüm şehitlerimizin ve gazilerimizin genç nesillere vasiyeti niteliğindeki su anlamlı dizeleriyle bitirmek istiyorum.

Bastığın yerleri “toprak!” diyerek geçme, tanı!
Düşün altındaki binlerce kefensiz yatanı.
Sen şehîd oğlusun, incitme, yazıktır atanı;
Verme, dünyâları alsan da, bu cennet vatanı.

Vatanımız uğruna hayatını kaybeden tüm şehitlerimizi ve başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Hakkın rahmetine kavuşmuş tüm gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyorum. Ruhları şad, mekanları cennet olsun. “

Bir cevap yazın