• Cts. Kas 23rd, 2024

Otonom Sürüse En Hazir Ülke Hollanda

ByHaber Merkezi

Haz 25, 2018

Otonom Sürüse En Hazir Ülke Hollanda

KPMG dünyanin otonom araçlara ne kadar hazir oldugunu arastirdi.

Hazirlanan endekse göre; politika ve mevzuat, altyapi, teknoloji ve inovasyon, tüketici kabulü kriterleri sonucu listenin zirvesinde Hollanda yer aliyor. Hollanda’yi Singapur, ABD ve Isveç izliyor. Birlesik Krallik 5’inci, Almanya 6’nci sirada… Ilk 10’da Japonya yok ama Birlesik Arap Emirlikleri var. 20 ülkeyi kapsayan arastirmanin son sirasinda ise Hindistan yer aliyor.

KPMG’nin ‘Otonom Araçlara Hazirlik Endeksi’ küresel ekonomiye yön veren ve otomotivde küresel markalar çikaran 20 ülkenin otonom araç dünyasina ne kadar hazir oldugunu inceledi.Endeks, ülkelerdeki otonom araç devrini baslatacak ‘politika ve mevzuat’, ‘teknoloji ve inovasyon’, ‘altyapi’, ‘tüketici kabulü’ kriterleri dikkate alinarak hazirlandi. Endeksin ilk besinde Hollanda, Singapur, ABD, Isveç ve Birlesik Krallik var. Almanya 6’nci sirada yer aliyor. Japonya hazirlik derecesinde 11’inci sirayi alabilmis ama Birlesik Arap Emirlikleri 8’inci sirayla ilk 10’da. 20 ülkenin degerlendirildigi endeksin son üçünde Rusya, Meksika ve Hindistan bulunuyor.

ULASTIRMA DEVRIMININ ESIGINDEYIZ

KPMG Türkiye Endüstriyel Üretim ve Otomotiv Sektör Lideri Hakan Ölekli, otonom araç teknolojisinin dünyayi degistirmek üzere oldugunu söyledi. Ölekli, endeksin otonom sürüsle ilgili tartismalara bir çerçeve çizdigini kaydetti. Ölekli, söyle konustu:

“Dünya bir ulastirma devriminin zirvesinde. Teknolojinin artirdigi degisim hizi hepimizi etkileyecek. Sadece bir yerden bir yere ulasimimiz degil, hammadde ithalati, nakliyat, istihdam ile beraber yasam ve çalisma biçimlerimiz de bu devrimden etkilenecek. Elektrikli araçlar, mobilite, dijital demiryollari, drone teslimatlari ve ultra yüksek hizli trenler bu devrimin bilesenlerinden bazilari olacak. Yeni teknoloji yas ve fiziksel engelleri nedeniyle araç kullanamayanlara da hareket özgürlügü getirecegi gibi araç kullananlar için trafikte geçen zaman daha verimli kullanilacak.

Bir yil önce asla olmayacagi savunulan gelismeler birer birer gerçeklesiyor. Büyük otomotiv sirketleri dahil teknoloji devleri, girisimciler, otonom araç teknolojisi gelistirmek için geçtigimiz bes yil içinde 50 milyar dolar yatirim yapti. ABD’nin Arizona eyaletinin yani sira Singapur’da da otonom araç yollari üzerinde çalisiliyor. Ülkelerin bu gelismelerin gerisinde kalmamasi için elbette hükümetlerin proaktif yaklasimi ve destegi gerekiyor.”

KPMG’NIN OTONOM ARAÇLARA HAZIRLIK ENDEKSI’NDEN DIKKAT ÇEKEN BASLIKLAR SÖYLE:

Hollanda’daki iyi yollar, yüksek sayida araba sarj istasyonu ve yüksek kaliteli kablosuz ag baglantisi altyapi açisindan ülkenin birincilige oturmasini sagliyor. Hollanda’da otonom araçlarla ilgili yasal düzenlemeler konusunda devlet maksimum destek veriyor. Ülkede halen hayli yaygin olan elektrikli araç kullanimi, otonom sürüse geçis sürecine Hollanda halkini hazirlar nitelikte. Hollanda’nin kriterlerde en geri kaldigi baslik, teknoloji ve inovasyon. Ancak buradaki skoruyla da birçok teknoloji devini geride birakiyor.

OTONOM SÜRÜSÜ ILK TEST EDEN ÜLKE

Birinciligi küçük bir farkla Hollanda’ya kaptiran Singapur ise yasal düzenlemeler ve tüketici kabulü basliklarinda açik ara önde. Singapur, 2017’de sürücüsüz araçlarin kamuya açik yollarda test edilmesini yasallastirarak öncü oldu. Singapur’un yüksek kalitedeki yollari ve kablosuz baglanti agi avantajlari. Ancak elektrikli araç sarj istasyonlarinin azligi bu ülkenin altyapi skorunu düsürüyor. Teknoloji merkezi, patent basvurusu sayisi ve arastirma merkezi azligi ‘teknoloji ve inovasyon’ skorunu olumsuz etkiliyor.

ABD OTONOM ARAÇ ÜSSÜ

Listede üçüncü sirada yer alan ABD ise otonom araç teknolojisi konusunda dünyada essiz bir konumda… Dünyadaki otonom araç arastirma-gelismesi ve üretimi üzerinde çalisan merkezlerin 163’ü ABD’de. ABD’li sürücüler otonom araçlar için oldukça heyecanli ancak uygulamanin nasil olacagi konusundaki karisiklik nedeniyle endise hakim.

Otomotivde bir dünya markasi çikaran Isveç ise ABD’ye benzer sekilde otonom araç teknolojisinde önde geliyor. Ülkede 2017’den itibaren denetimli otonom sürüs denemeleri yapiliyor. Hükümetin bu konudaki destegi Isveç’i ilk bese tasiyor.

BIRLESIK KRALLIK’TA IZNE GEREK YOK

Birlesik Krallik, altyapi hariç diger üç kriterde yüksek skorlara sahip. Ancak yasli kitanin en yasli ülkesi altyapi zorluklari nedeniyle ancak besinci sirada yer bulabiliyor. Birlesik Krallik’taki otonom sürüsle ilgili yasal düzenlemeler neredeyse Avrupa’nin en iyi örneklerinden. Ülkede otonom araçlarin kamuya açik yollarda test edilmesiyle ilgili herhangi bir yasal izne bile gerek yok.

ENDEKSTEKI TEK ARAP ÜLKESI

Listede sekizinci sirada yer alan Birlesik Arap Emirlikleri, 20 ülke arasinda en iyi yol kalitesine sahip ülke. Bu özelligiyle birçok Avrupa ülkesini geride birakan Birlesik Arap Emirlikleri, teknoloji ve inovasyonda atak yaparsa üst siralara yükselme kapasitesine sahip.

JAPONYA AVRUPA’NIN GERISINDE

Teknoloji devi Japonya ise ‘gelenekçi’ yapisi nedeniyle endekste ilk 10’a giremiyor. Yasal düzenlemeler konusunda hayli zor ilerleyen Japonya’da sürücüler de otonom araçlara geçme konusunda pek istekli degil. Teknoloji ve inovasyon konusunda birçok Avrupa ülkesinin gerisinde kalan Japonya altyapi konusunda ise endeksin zirvesindeki ülkelerle yarisiyor.

Dünyanin en büyük ikinci ekonomisi Çin ise endekste sondan dördüncü sirada. Hem altyapi, hem teknoloji, hem de yasal süreçler açisindan hayli geriden gelen Çin’in neredeyse tek artisi, ülkede çok miktarda elektrikli araç sarj istasyonu bulunmasi.

HINDISTAN’DA OTONOM ARAÇLARIN TRAFIGE ÇIKMASI YASAK

Listenin sonunda Hindistan var. Yol kalitesinin ve altyapinin yetersizligi, bu alanda teknoloji ve inovasyon yatirimlarinin olmamasi, sürücülerin isteksizligine ek olarak otonom araçlarin trafige çikma yasagi Hindistan’i siralamada 20’ncilige itiyor.


Warning: Undefined variable $post in /home/radyodeniz/domains/radyodeniz.com/public_html/wp-content/themes/newses/inc/ansar/hooks/hook-single-page.php on line 180

Bir yanıt yazın