• Per. Nis 25th, 2024

O adam Zülfikar’i da koymus muydu masaya?

ByHaber Merkezi

Nis 15, 2018

O adam Zülfikar’i da koymus muydu masaya?

– Sahi yüce papaz, Adalet neydi? Evet, sana soruyorum! Duyuyor musun?
– Benim deli kizim bak…
– Nereye bakiyim Yüce papaz? Turgut Uyar’in dedigi gibi göge mi bakalim? Ben göge baktigimda ne görüyorum biliyor musun?
– Ne görüyorsun?
– Kuslari görüyorum. Ahmed’in dedigi gibi “insanlarin kafasina özgürlügü sokan kuslari” görüyorum. Belki de her sey özgürlükle basliyordur. Adalet sadece yazili kanunlar degildir.. Olamaz! Degil mi Yüce papaz?
– Nedir peki sence?
– Bence degil, Haci Bektasi Veli’nin dedigi gibi; “Adalet her iste hakki bilmektir”. Adalet insanin yüreginde baslar, insanlar önce kendilerine adaletli olabilmeli ki insanlara da adaletli davranabilsin. Fakat bence sadece bir yürek sahibi olmakla da bitmiyor. Merhamet de gerekli. Peki, bunun özgürlükle ne alakasi var diye soracaksin belki. Saksiyi çalistirsana Yüce Papaz! Insan kendi içinde yüregini özgür birakmadigi sürece o çarkina tükürdügüm çarka kapilmaya devam edecek ve Nazim’in dedigi gibi, sözünü hatirliyor musun bilmiyorum ama diyor ya ”sen de simdi herkes gibisin”, herkeslesecek..!
– Özgür bir yürek adaletin temelidir diyorsun yani?
– Diyorum, saksiyi bir daha çalistir. Bir insan kendini sinirlara mahkum ederse, dil ve din gibi insanlari ayristiran kavramlara kapilirsa ne olur? Insan kendini askta, sevgide, saygida özgür birakmazsa ne olur? Kendine haksizligin en büyügünü yapmis olur ve diger insanlara da adaletsiz davranir. Her attigin adimda “hakki” bilmezsen o yürek kirlenir.. Bulutlar yeter mi temizlemeye o kirlenmis yürekleri? Ben ne diyorum yine Yüce Papaz? Sen de Gabriel gibisin! Kafami karistiriyorsun! Gökyüzünde özgürce uçan bir kusum ben, fakat ne yaptilar biliyor musun? Kanadimdan yaraladilar.
– Üzülme, yaralar kabuk baglar, biliyorsun bunu zaten.
– Tekrar uçacagim yüce papaz!
– Uç zaten, durma!
– Su an sadece “Göge bakma duraginda” oturdum bekliyorum.
– Neyi bekliyorsun Senay”
– Of be azizim amma da soru sordun sende! Yaslandin artik iyice. Yüregini temizleyip o çarktan kurtulup gelmesini bekliyorum!
– Ne yapacaksin geldiginde?
– Özgürce, yüregimde adaletle uçacagim!
– …
– Sahi Yüce Papaz, o adam Zülfikar’i da koymus muydu masaya?

Cumhuriyetin büyümeyen asi kizi,
Senay Tosun
Loca Gundî

Bir cevap yazın