• Per. Nis 25th, 2024

Hollanda’da Yerel Seçim… Yüzlerce Türk Aday da Yarisiyor

ByHaber Merkezi

Mar 21, 2018

Hollanda’da Yerel Seçim… Yüzlerce Türk Aday da Yarisiyor

YAKLASIK 12.5 milyon seçmenin bulundugu ülkede seçim sonuçlarinin gece yarisina dogru belli olmasi, resmi sonuçlarin ise cuma günü açiklanmasi bekleniyor.

YAKLASIK 12.5 milyon seçmenin bulundugu ülkede seçim sonuçlarinin gece yarisina dogru belli olmasi, resmi sonuçlarin ise cuma günü açiklanmasi bekleniyor. Hollanda’da 5 yil yasal olarak ikamet edenler oy hakkina sahip oluyor. Seçmenler, ikamet ettikleri belediyelerdeki herhangi bir sandikta oylarini kullanabiliyor. Katilimi artirmak için vekaletle oy kullanmak da mümkün. Buna göre bir kisi, imzali seçmen kartlarini aldigi iki kisi adina oy kullanabiliyor. Yaklasik 300 bin Türk seçmenin oy hakkina sahip oldugu seçimde yüzlerce Türk aday yarisiyor. Islamofobi ve ayrimciligin artmasi yüzünden göçmenlerin isteklerini karsilamayan mevcut partilerin yerine yeni kurulan, üyelerinin çogunlugunu Türk ve göçmenlerin olusturdugu Denk Partisi, NIDA Partisi, Islam Demokratlar ve Birlik Partisinden 74’ü Türk kökenli 237 aday bulunuyor. Bu partilerin adaylari arasinda farkli etnik kökenlilerin yani sira Hollandalilar da yer aliyor.

Ilk defa yerel seçimlere katilacak Denk Partisi 153 adayla 14 belediyede meclis üyeligi için yarisacak. Müslümanlarin kurdugu ve 4 yil önce ilk kez katildigi yerel seçimde meclise iki üye gönderen NIDA Partisi 50 aday, Lahey’de iki üyesi olan Islam Demokratlar Partisi 16 aday, asiri sagci Özgürlük Partisinden ayrilarak Müslüman olan Arnoud Van Doorn’un liderligindeki Birlik Partisi ise 18 adayla seçimlere katiliyor. Geçen yerel seçimde yalniz iki belediyede aday gösteren Geert Wilders’in lideri oldugu asiri sagci ve irkçi Özgürlükler Partisi ise (PVV) bu kez 30 belediyede seçimlere girdi. Denk Partisi geçen sene yapilan genel seçimde Avrupa’da ilk defa göçmen kökenlilerin kurdugu parti olarak Hollanda meclisine 3 milletvekili göndermisti. Halk, yerel seçimin yani sira yeni istihbarat ve güvenlik yasasi için düzenlenen referandumda da oy kullanacak.

Bir cevap yazın