Hollanda’da STK’lardan meclisin ‘ Türkiye soykırım yaptı ‘ kararına tepki yağıyor
Hollanda’daki Türk sivil toplum kuruluşları, Hollanda parlamentosunun 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarını tanımasına ilişkin, parlamentoda alınan kararı kabul etmediklerini ve bunun bir bağlayıcılığı olmadığını söylediler.
Hollanda Türkleri konseyi adına Sefa Yürükel: Hollanda Parlementosundan 143 Parlementerin sözde “ Ermeni Soykırımını Tanıma” kararını HTK olarak esefle kınıyor ve red ediyoruz. Hollanda, 2004, 2015, ve 2018 yılında sözde “Ermeni Soykırımı” ile aldığı kararlarda, zamana yayarak ve diplomatik denge ve krizleride hesaplayarak kendi açılarından istikrarlı bir yol izlemiş ve “sözde Ermeni Soykırımını” tanımıştır. Ama bu tanıma sorunludur ve hukuksuzdur. Çünkü, Parlemento hukukun yetki alanındaki olmayan bir konuyu, kendisini mahkeme yerine koyarak, soykırım kararı verme yolunu seçmiştir. Güya aldığı kararlada, siyasi olarak Türkleri ve Türkiyeyi cezalandırımıştır. Hollanda’nında taraf olduğu, Birleşmiş Milletlerin 1948, Soykırımı Önleme ve Cezalandırma sözleşmesinde, Soykırım bir bir suç tanımıdır. Bu suç tanımını ve cezalandırmayı sadece, konuyla ilgili yerel yada uluslararası mahkemelerin yapabildiğini bildiği halde, aldığı karar, hukuki olmadığı için esasen bir hükmü yoktur. Bu konuda aşağıdada belirteceğimiz, hukuki düzlemde alınan yakın geçmişteki, uluslararası kararlar bu durumu perçinlemektedir.
Ülkede yerel seçimlerin yaklaşmasının alınan kararda etkisi olduğunu belirten Hollanda Türk Federasyonu Başkanı Murat Gedik, “Kararın hiçbir bağlayıcılığı yok ama Hollanda’da yaşayan Türk toplumu geriliyor. Hükümet kararı tanımıyor ama Erivan’daki anma törenine üst düzeyde temsilci göndermek istiyor. Biraz halkı yavaş yavaş ısındırarak hükümetin de tanıması için bir alıştırma gibi gözüküyor.” dedi.
Kararın sadece parlamento tarafından alındığını, hükümetin 1915 olayları ile ilgili Ermeni iddialarını “soykırım” olarak tanımadığını dile getiren Hollanda Azerbeycan Türk Kültür Derneği Başkanı İlhan Aşkın da “Aslında değişen bir şey olmadı. Daha önceki yıllarda da parlamento böyle bir karar almıştı. Fakat tabii ki bunun olmaması lazımdı. Bu sefer Denk Partisi milletvekilleri hariç diğer partilerde bulunan Türk asıllı milletvekilleri de dahil ilk defa herkes tarafından tanındı.” diye konuştu. Aşkın, “Bu kararın aslında hiçbir bağlayıcılığı yok. Biz de Hocalı katliamının ‘soykırım’ olarak tanınmasını Hollanda Parlamentosuna sunacağız. Ona nasıl yaklaşacaklar hep birlikte göreceğiz.” dedi.
İslam Toplumu Milli Görüş Teşkilatına (IGMG) bağlı Hollanda İslam Federasyonu Başkanı Mehmet Erdoğan da “Kararı zaten sadece parlamentodaki milletvekilleri kabul ediyor, hükümet değil. Aslında bu siyasetçilerin işi değil daha çok tarafsız olan tarih uzmanlarının araştırması gereken bir konudur. Türkiye ve Ermenistan, arşivlerle birlikte araştırma yaparak kendi arasında bu durumu çözmesi gerekir.” değerlendirmesinde bulundu. Kararı kabul etmediklerini belirten Erdoğan, “Hollanda’da yaşayan Türk toplumu olarak daha çok sağduyulu olarak, aklıselim davranıp sakin bir şekilde duruşumuzu ortaya koymalıyız.” ifadesini kullandı.
Arif Yakışır, LAPON başkan Ülkesel Türk Kuruluşları İstişare Platformu Bu alınan kararın iki ülke ilişkileri ve çıkarlarına büyük zararı olacağı gibi, burada yaşayan biz Türk kökenli Hollandalılara yaşam ve işimizde de büyük sorunlarla karşı karşıya geleceğimize benziyor.
Warning: Undefined variable $post in /home/radyodeniz/domains/radyodeniz.com/public_html/wp-content/themes/newses/inc/ansar/hooks/hook-single-page.php on line 180