• Sal. Nis 16th, 2024

HOCALI KATLİAMINDA YAŞAMINI YİTİRENLER ANIT ÖNÜNDE ANILACAK

ByHaber Merkezi

Şub 19, 2018

HOCALI KATLİAMINDA YAŞAMINI YİTİRENLER 26. YILINDA DENHAAG`DA KATLİAMIN SİMGESİ ANIT ÖNÜNDE ANILACAK

Özcan Özbay

26 Şubat 1992 yılında Azerbaycan Cumhuriyeti`nin Dağlık Karabağ bölgesindeki Hocalı Kasabasında yaşanan ve Ermenistan`ın yaptığı en büyük katliamlardan biri olan ve 106’sı kadın, 83’u çocuk olmak üzere toplam 613 Azerbaycan vatandaşının hayatını kaybettiği Hocalı katliamı 25 Şubat Pazar günü saat 11.00 de Denhaağ da törenle anılacak.

Hollanda Azerbaycan Türk Kültür Derneği (TÜRKAZNED) tarafından organize edilen anma töreninde saat 11.00 de anıtın bulunduğu mezarlık önünde toplanacak olan vatandaşlar birlikte mezarlık içinde bulunan Ermeni Soykırımı Anıtına yürüyecek ve buraya çelenk bırakılacak.

TÜRKAZNED Başkanı İlhan Aşkın konu ile ilgili olarak “Ermeniler tarafından 26 yıl önce vahşice katledilen vatandaşlarımızı anacağımız bu törenimize katılacak olan dostlarımızdan ricamız konuyu başka mecralara çekmeden, herhangi bir siyasi bayrak ve sembol ile yürüyüşümüze golde düşürmemelerini önemle rica ediyoruz. Programımızda 11.00 de biraraya gelip sessizce 11.30 da anıta yürüyeceğiz. Burada 1 dakikalık saygı duruşunun ardından ben bir konuşma yapacağım. Sonrasında Bart ten Broek ve Jack Kroes birer konuşma yapacaklar. Daha sonra da Azerbaycanhükümeti, Türkiye hükümeti, Justice for Khocaly ve Türkazned adına birer çelenk koyma törenimizin ardından Şehitlerimiz için Dualar okunacaktır.Anıt önünde 13.30 da sona erecek programımızdan sonra da dernek binamiza geçilere, misafirlerimize Hocalı filmi izlettirilecek ve programımız sona erecektir.”dedi.

Hocalı Katliamı Nedir?

Hocalı Katliamı (Azerice: Xocalı soyqırımı), Karabağ Savaşı sırasında 26 Şubat 1992 tarihinde Azerbaycan Cumhuriyeti’nin Dağlık Karabağ bölgesindeki Hocalı kasabasında yaşanan ve Azeri sivillerin Ermenistan’a bağlı kuvvetler tarafından toplu şekilde öldürülmesi olayıdır.

İnsan Hakları Savunma Merkezi, İnsan Hakları İzleme Örgütü, The New York Times gazetesi ve Time dergisine göre katliam, Ermenistan’ın ve 366. Motorize Piyade Alayı’nın desteğindeki Ermeni güçleri tarafından gerçekleştirilmiştir. Ayrıca, Karabağ Savaşında Ermeni kuvvetlere komutanlık yapmış bugünkü Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ve Markar Melkonyan’ın aktardığına göre kardeşi Monte Melkonyan, katliamın Ermeni güçler tarafından yapılan bir intikam olduğunu açıklamıştır.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Hocalı Katliamı’nı Dağlık Karabağ’ın işgalinden bu yana gerçekleşen en kapsamlı sivil katliamı olarak nitelendirmiştir.

Azerbaycan Cumhuriyeti’nin resmî açıklamasına göre saldırıda 106’sı kadın, 83’ü çocuk olmak üzere toplam 613 Azerbaycanlı hayatını kaybetmiştir. (Kaynak Bilgi: Vikipedia)

Bir cevap yazın