• Per. Mar 28th, 2024

YABANCILAR İÇİN SAĞLIK VE İLAÇ KULLANIMI KURSLARI BAŞLIYOR

ByHaber Merkezi

Ağu 22, 2017

YABANCILAR İÇİN SAĞLIK VE İLAÇ KULLANIMI KURSLARI BAŞLIYOR

Özellikle yabancı kökenli Rotterdamlılar arasında ‘ yanlış ilaç kullanımı’ nedeni ile bir çok sağlık sorunu yaşanıyor. Bir çok hasta ilaçlara rağmen şikayetlerinin çoğaldığından şikayet ediyor. Sağlık kurumları ve eczaneler hastaların ilaçları doğru kullanmadığından yakınıyor. Sağlık kurumları ile yabancı kökenli hastalar arasında karşılıklı ön yargılar ve güvensizlik artıyor. Zorgbelang Zuid Holland, DOCK ve Vereniging DSB gibi kuruluş birlikte bu soruna el attı. Roterdam’ın Delfshaven ve Charlois bölgelerinde ‘sağlık ve ilaç kullanımı konulu dil kursları’ başlıyor. Kursu düzenleyen kuruluşlardan DSB Derneği koordinatörü Ömer Hünkar Ilik konu hakkında şunları söyledi.
calismagurubu32DİL EKSİKLİĞİ ÖNEMLİ
Türk kökenli hastaların evleri tam bir ilaç deposu gibi. Ev doktorundan alınan ilaçlar, hastaneden getirdikleri, Türkiye’den alınanlar, komşularının ya da yakınlarının tavsiye ettikleri ve televizyon yayınlarından aldıkları ilaçlar; hepsi bir arada. Bir çok ilacın kullanım tarihi geçmiş. Bazı ilaçları da yanlış kullanıyorlar. İlaç kutusunun üzerinde greyfurt suyu ile içilmesi zararlıdır yazıyor. Ama hasta bunu görmemiş bile. O sadece ilacın günde kaç defa alınacağını öğrenmiş. İlaçlar kimyasal yollardan elde ediliyor. Bu sebeple eczanelerden reçete ile alınıyor. Dikkat edilmezse ya da bilinçli kullanılmazsa yarar yerine bünyede zarar veriyor.katilankursiyerler

Bu konuda Hollandaca eksikliği önemli bir rol oynuyor. Yabancı kökenli hastalar dil eksikliği nedeni ile şikayetlerini tam anlatamıyor. Doktorlar ya ilaç yazmıyor. Ya da gereksiz ilaçlar yazabiliyor. Bir çok yabancı ilaçların kutularındaki uyarıları ya anlamıyor ya da eksik anlıyor. İçindeki kullanım kılavuzunu okuyan zaten yok. Yaşlılar arttıkça, bu sorun gittikçe büyüyor.

Buna bir çare olması için Eylül ayından itibaren Delfshaven ve Charlois Bölgelerinde 11 derslik kurs başlatıyoruz. Buna heryaştan insanımız katılabilir.

kursanindaBİR KELİME HAYAT KURTARIR
Geçen sene aynı kursları Feijenoord Bölgesinde düzenledik. 170 kişi bu kursları izledi. Kursu başarı ile bitirenlere bir eğlence düzenledik ve sertifikalarını dağıttık. Kursiyerlerden birisi ‘ bir kelime hayat kurtarır’ dedi. Şimdiye kadar dil öğrenemediklerinden yakındı. Şimdi ilaçlarını daha bilinçli kullanıyor. Eczane ile daha rahat görüşüyor. Bu bizi çok sevindirdi.
kurscalisma
ECZACILAR, UZMAN DOKTORLAR VE TIP ÖĞRENCİLERİ DERS VERİYOR
Kurslar 11 ders sürüyor. Her ders iki saat. Önce diplomalı dil öğretmenleri hazırladığımız kitaptaki bilgileri kursiyerlere öğretiyor. Kursiyerler sağlık şikayetlerini daha iyi tarif edebiliyor. İlaç kutularını okumayı öğreniyor. Sonra Tıp Okulu öğrencileri ilaçlar hakkında bilgi veriyor. Son olarak bir eczacı ve bir uzman doktor kendi alanlarında kursiyerlerin sorularını cevaplıyor.

‘Weet U wat U slikt?’ adlı kurslar 2017 yılının eylül ayının ikinci haftası başlayacak. İlgi duyan kişi ve kuruluşlar benimle iletişime geçebilir. Mail adresim: info@verenigingdsb.nl

Bir cevap yazın