• Per. Nis 25th, 2024

BİRSEN BAŞAR ALTIN AFRODİT YARIŞMASINDA ADAY GÖSTERİLDİ

ByHaber Merkezi

Ağu 21, 2017

BİRSEN BAŞAR ALTIN AFRODİT YARIŞMASINDA ADAY GÖSTERİLDİ

Özcan Özbay

Otizm hastası Birsen Başar yaptığı otizm konusunda bilgilendirmeler, eğitimler, belgeseller ve yazdığı kitap çalışmaları nedeniyle ilki geçen yıl yapılan, bu yılda ikincisi yapılacak olan ülke çapındaki ‘Gouden Venüs van Milo’ adli ödüle aday gösterildi.

99 adayın katıldığı seçmelerin Dijital ortamdaki ilk bölümü olan açık oylama https://app.je/entry/58734/birsen-baar adresindeki web sitesinde başladı. 15 Eylül e kadar devam edecek olan açık oylamanın ardından 10 adayın belirleneceği ve bu 10 adayın da 30 Eylülde yapılacak bir gecede kazananların açıklanacağı öğrenildi.

Konu ile ilgili olarak görüştüğümüz Birsen Başar Hollanda da yaşayan Türk halıkının desteklerini beklediğini belirterek “Benimle birlikte 100 kişi bu ödüle aday gösterildik. BURADAKi web sitesinden her aday için oy kullanma sayfası açıldı. Burada kullanılacak oylar neticesinde jüri bu 100 kişilik aday grubunu 10 a düşürecek ve kalan bu 10 kişide yaptığı çalışmaların önemlerine göre derecelendirilmeye alınacak. Seçilenler de 30 Eylülde yapılacak olan bir gecede açıklanacak, ödüle sahip olacak. Vatandaşlarımızın bir dakikalarını ayırıpta bu linke tıklayarak face hesapları ile oy kullandıkları takdirde bu ödülü kazanma şansım çok yüksek.”dedi.

BİRSEN BAŞAR KİMDİR

4 Ocak 1986 da Hollanda Breda da doğan Birsen Başar kendi anlatımıyla Birşen Başar Kimdir? sorumuzu şöyle yanıtladı;

“4 ocak 1986 yılında Hollanda’nın Breda kentinde dünyaya gelmişim. Göbek ismim Manolya ancak babanemin isteği üzerine Birsen olarak değiştirilmiş. Okul hayatım anaokulundan başlayarak iletişim problemi ile geçti. Ana- ve ilkokulda oyunlarda hep lider oluyordum yada olmak istiyordum ve arkadaşlarımla aramda sorun olmaya başladı ve yalnız bırakıldım. Bu sorun yıllarca devam etti. Arkadaşlık kurabilme konusunda çok zorluk çektim.

Orta öğrenimin daha da zordu benim için. Ergenliğin ağır bastığı bu dönemde sınıf arkadaşlarım beni ya dişliyor yada beni sinirlendirmek için ellerinden geleni yapıyorlardı.

Yüksek öğrenimimi işletme, yönetim ve hukuk alanında yaptım. Üniversite dönemi de benim için hiç kolay olmadı. Sınıfta neredeyse hiç konuşmadığım için hocalarım ve sınıf arkadaşlarım tarafından uyarılıyordum. Genellikle şaka yollu uyarılar alıyordum. Tabi her sakanın altında bir gerçek payı vardır ilkesi ile. Hatta bir defasında hocalarımdan biri “Birsen şen konuşma özürlü musun” diye sormuştu.

Üniversiteyi bitirmeden 2,5 ay önce, bana otizm teşhisi konuldu. Otizm hakkında hiç bir bilgim yoktu ve bu konuda daha önce hiç bir şey duymamış okumamıştım. Kitaplar okuyarak ve başka otizmli bireylerle tanışarak kendimi daha iyi tanımaya başladım. Türkiye’de bazı anne ve babaların benim otizmli olduğumu inanmadıkları için, 2008 senesinde birinci kitabımı yazmaya başladım. Türkiye’de normal ve yüksek zekalı yetişkin otizmliler pek bilinmiyor. Otizmin geniş bir spektrumun olduğu halde, sadece ağır otizmli ve zihinsel engelli çocukların otizmli olduğu düşünülüyor.

Birinci kitabım ‘Bende artık fark edilmek istiyorum’ 2010 senesinde Hollanda, Belçika ve Türkiye’de yayınlandı. Bu kitapta çok açık bir şekilde otizm teşhisimi alan dek olan hayatımı anlatıyorum. Nisan ve haziran 2013te ikinci kitabım ‘Otizmle ile yaşamak’ Hollanda, Belçika ve Türkiye’de yayınlandı. Bu kitabımda otizmle yaşamımda nasıl bir mücadele geçirdiğimi anlatıyorum. Bu kitap aslında hayatımın otizm teşhisini aldıktan sonraki dönemini anlatıyor.

2015 senesinde ‘Otizm benim dünyam’ adli kitabım yayınlandı. Bu kitapta küçük şiirlerle otizm ile olan hayatımı okuyucularla paylaştım. ‘Bende artık fark edilmek istiyorum’, ‘Otizmle ile yaşamak’ ve ‘Otizm benim dünyam’ kitapları Hollandaca ve Türkçe dillerinde yazılmıştır. Kitaplar hakkında daha geniş bilgiyi kitaplar bölümüne tıklayarak bulabilirsiniz.

Otizm konusunda kendimi eğitmek için, 2011 ve 2014 yılları arasında Belçika’da otizm uzmanlığı bölümünü okudum ve mezun oldum. Otizm uzmanlığı bölümünde teorik olarak otizm hakkında çok şey öğrendim ve otizmli bireylerle çalıştım. Otizm uzmanlığı bölümünden mezun olduğum için otizmli bireylere profesyonel bir şekilde rehberlik yapabiliyorum.

Otizm dışında boş zamanlarımda makale yazmayı, kitap okumayı seviyorum. Erkek arkadaşımla zaman geçirmek, Hollanda kraliyet ailesini takip etmek (özellikle Kraliçe Maxima), müzik dinlemek, sosyal medyayı takip etmek ve trenle seyahat etmek en sevdiğim şeyler arasında. Günlük hayatımda 2009’dan beri Breda belediyesinde memure olarak çalışıyorum.”
birsen basar yarisma 2017-oy

NASIL OY KULLANACAKSINIZ

BURAYI TIKLAYARAK siteye girdikten sonra sırasıyla şunları yapın;

– STEM OP DEZE FAVORİET basın
– Facebookla bağlanın
– Facebooka bağlandıktan sonra, bedankt kelimesi yazıyorsa olmuştur.

Bir cevap yazın