• Sal. Nis 23rd, 2024

Çocugu AB vatandasi olan anne babaya Avrupa’da oturum izni

ByHaber Merkezi

May 14, 2017

Çocugu AB vatandasi olan anne babaya Avrupa’da oturum izni

Avrupa Birligi (AB) Adalet Divani AB’de oturum izni ile ilgili önemli bir karar aldi

KONU, 2011’de bosanmasinin ardindan oturum izni bulunmayan, çocugu Hollanda vatandasi Venezuelali bir kadin tarafindan gündeme getirildi. Soyadi Chavez-Vilchez olarak açiklanan kadin, bosanma sonrasi eski esinin hiç destek vermedigini, çocugun refahi ve yetistirilmesinden sadece kendisinin sorumlu oldugunu belirterek, sosyal ve çocuk yardimi talebinde bulundu. Hollanda ise AB’de oturum izni bulunmadigi gerekçesiyle kadinin talebini reddetti. Ancak AB Adalet Divani, aldigi kararla kadini hakli buldu.

Ingiltere’yi bile etkileyebilir

Kararda, AB kanunlarinin, AB vatandasi bir aile üyesinin yasal haklarinin engellenmesine izin vermedigi ifade edildi. Mahkeme, annenin AB’de kalma hakkina yönelik herhangi bir tehdidin çocugu, AB yasalarindan kaynaklanan haklarindan mahrum birakacagini bildirdi.

Kararin ebeveyninin AB’yi terk etmek zorunda kalmasi halinde AB vatandasi çocugun da AB’den ayrilmasina yol açacak durumlarda geçerli oldugu, ayrica çocugun yasi ve gelisimi ile her bir ebeveynle duygusal baginin da faktörleri olusturdugu kaydedildi.

Kararin AB’den ayrilma karari (Brexit) sonrasi AB ülkelerinde yasayan Ingiltere vatandaslari ile Ingiltere’de yasayan AB vatandaslarini da etkileyebilecegine isaret ediliyor.

Bir cevap yazın