• Cts. Nis 20th, 2024

ASSCHER TÜRK STK TEMSiLCiLERi iLE BiR ARAYA GELDi

ByHaber Merkezi

Mar 14, 2017

ASSCHER TÜRK STK TEMSiLCiLERi iLE BiR ARAYA GELDi

Özcan Özbay

Hollanda Sosyal Isler Bakani, ayni zamanda Isçi Partisi Baskani Asscher son olaylari konusmak üzere Türkiye kokenli Sivil toplum orgutu temsilcileri ile bir araya geldi. Hollanda ve Turkiye arasindaki gerelim konusunun konusuldugu toplantiya yaklasik 20 STK temsilcisi katildi.

Öncelikle Turk STK temsilcileri konu ile ilgili sikintilarini dile getirirlerken, “Hollanda da ikamet eden Türkiyeliler olarak, bu gerilimden olumsuz etkileniyor ve gerilimin bir an önce kalkmasini istiyoruz” dediler.

Bakan Asscher sokak gösterilerinin Hollanda toplumsal düzenine yönelik tehdit olarak algilandigini bu duruma son verilmesinin elzem oldugunu dile getirdi.

Hollanda ve Türk yetkililerinin ve siyasi partilerinin Türk ve Hollanda toplumunu rencide eden popülist açiklamalarina, irkçi söylemlerine son vermesi gerektigi, kullanilan dilin kabul edilemez oldugu söylendi. Bakan bu konuda örgütlerin hakliligina vurgu yaparak Avrupa anlasmasi (Europese Verdrag) konusunda CDA Milletvekilinin açiklamasinin dogru olmadigini, Wilders’in açiklamalarinin ise tamamen kabul edilemez oldugunu söyledi.

Bakan Asscher Çavusoglu ile defalarca görüsüldügünü ve Hollanda’nin bu konuda uluslararasi teamüllere aykiri hiçbir sey yapmadigini söyledi. 3 gün sonra Hollanda’nin genel seçimi oldugu ve Hükümet yetkililerinin seçim çalismasi yapmasinin istenmedigini aktardigini, seçimden sonra vatandaslariyla bulusmak üzere (seçim çalismasi olmamak kaydiyla) kendisini misafir etmek istediklerini iletmelerine ragmen Sayin Çavusoglu’nun israrci olmasini ve Aile Bakani’nin tavrini dogru bulmadigini belirtti. Bakan ve hükümet üyeleri disinda milletvekillerinin seçim çalismasi yapmalarini engellemeyeceklerini vurguladi.

STK temsilcileri gerilimin ortadan kaldirilmasi (deescaleren) ve normale dönüs için Hollanda hükümetinden girisim beklediklerini dile getirdiler. Bakan Asscher bunun kendisi tarafindan da istenir bir durum oldugunu ancak uzun ve zor bir süreç olmasini bekledigini ama bu konuda her iki ülkenin de gerilimden memnun olmayacagini dile getirdi.

Polisin orantisiz güç kullandigi seklindeki elestiriye is Bakan Rotterdam Belediye Baskani Abutalib’in ve polisin gerekli özeni gösterdigini, onlarca kez bu kisilerin ikaz edildigini söyleyerek klasik bir cevapla yetindi.

Toplanti sonrasinda Hollanda Sosyal Isler Bakani, ayni zamanda Isçi Partisi Baskani Asscher inde yaptigi belirlemeler uzerine STK temsilcileri bakana medya ile paylasmasi icin onemli olan iki nokta belirlediler.

1. T.C Cumhurbaskani’nin Hollandayi ‘Nazi artigi’, ‘fasist’ olarak nitelemesinin kabul edilemeyecegi, bu konuda Hollanda’da yasayan Türk toplumunun ortak düsüncesi olarak belirtilmesi gerektigi. Bu nokta masanin etrafindaki tum STK temsilcileri tarafindan ortak düsünce olarak belirlenmistir.

2. Tartisma sonunda Katilimcilarin tümü sokak gösterilerini tasvip etmediklerini dile getirdiler. Bu eylemlerin sonlandirilmasi için üyelerine ve Türk toplumuna sükûnet çagrisi yapmalari ortak irade olarak belirlendi.
Ayrica çeliskinin çözülmesi ve bayrak elde miting yapan gençlerin bir an önce sivil toplum kuruluslari tarafindan sakinlestirilmesi gerekir, Türk yetkililerinin sokaga çikin çagrisi etkisizlestirilmelidir.

Bir cevap yazın