• Per. Mar 28th, 2024

Kraliyet ailesi vatandasin parasini nereye harciyor?

ByHaber Merkezi

Kas 1, 2016

Kraliyet ailesi vatandasin parasini nereye harciyor?

Bir süredir gündemden düsmeyen Kraliyet ailesi harcamalari Basbakan Mark Rutte’nin basini agritmaya devam ediyor. Peki Kraliyet Ailesi vatandastan aldigi paralari ne yapiyor, nereye harciyor?

Kraliyet ailesinin vatandasa maliyeti toplamda yillik 41 milyon euro, yani kisi basina 2,40 euro. Peki bu paralar nerelere harcaniyor, ne kadar gelir elde ediyorlar?

Hollanda’da kraliyetin ülke yönetimindeki rolü sembolik, yani kraliyet devletin simgesi olarak kalmaya devam ediyor, fakat yürütme yetkisini bir hükümete birakiyor. Belirli bir kitle kraliyet ailesinin varligini sorgulasa da, büyük bir çogunluk kraliyet ailesini bir deger olarak görüyor ve bu degerin korunmaya devam etmesi gerektigini savunuyor.

Basta Kral Willem- Alexander, Kraliçe Maxima ve Prenses Beatrix, gibi Kraliyet ailesinin önde gelen isimleri suana kadar devletten aldiklari ödenekler üzerinden devlete hiç bir gelir vergisi ödemiyor. Bu ayricalik Anayasamizda yer almaktadir.

Kraliyet ailesine verilen yillik maas tablosu:

Kral Willem- Alexander: 900 bin euro
Kraliçe Maxima: 343 bin euro
Prenses Beatrix: 490 bin euro
Prenses Amalia: 250 bin euro
Yapilan harcamalar toplam 28 milyon

Kraliyet ailesi bütçenin büyük bir kismi, (28 milyon) seyahat, uçak seyahatleri, araç, fayton ve Kraliyet ailesi için çalisanlara maas olarak ödeniyor.
Araçlarin, saraylarin ve faytonlarin bakimi: 8,2 milyon
Doga ve çevre bakimi: 300 bin
Uçak seyahatleri: yaklasik 814 bin euro
Kraliyet ailesinin Karayip adalari ziyaretleri: 80 bin euro
Devlet uçak ve helikopter masraflari: 800 bin euro
Kraliyet ailesi harcamalari: 5,7 milyon

Kraliyet ailesinin dis dünya ile olan iletisiminin saglandigi, Devlet Bilgilendirme Dairesi (RVD) sözcülügü: 1,5 milyon euro

Kraliyet ailesi için organize edilen törenlere eslik eden Askeriye: 1,8 milyon euro

Devlet ziyaretleri, törenler, konferanslar: 2,4 milyon euro

Saraylar 5 milyon

Kraliyet ailesinin yasadigi ve çalismak için kullandigi saraylar: Huis ten Bosch, het Koninlijke Palesi Amsterdam ve Paleis Noordeinde. 2018 yilindan itibaren saraylarin bakimi için her yil 1,5 milyon bütçe ayrilacak.

Groene Draeck: 87 bin euro

Prenses Beatrix’e ait de Groene Draeck adli yatin yillik bakim masraflari 87 bin euro.

Güvenlik harcamalari: Bilinmiyor.

Suana kadar saymis oldugumuz harcamalar kraliyet ailesi yillik harcamalari listesinde belirtilen harcamalar. Ancak, kraliyet ailesinin güvenlik harcamalari konusunda net bir bilgi yok.

Eda Basaran

Bir cevap yazın