• Cum. Nis 19th, 2024

Wilders: 15 Temmuz’un Basarisiz Olmasina Üzüldüm

ByHaber Merkezi

Eyl 14, 2016

Wilders: 15 Temmuz’un Basarisiz Olmasina Üzüldüm

Hollandali asiri sagci Özgürlük Partisi lideri Geert Wilders, 15 Temmuz’da Türkiye’de yasanan darbe girisiminin basarisiz olmasina üzüldügünü söyledi ve “Askeri rejim, her halükarda Erdogan’dan iyidir” dedi.

“NE YAZIK KI BASARILI OLMADI”

BBC Türkçe’nin haberine göre Hollanda Parlamantosu özel oturumda, 15 Temmuz’da Türkiye’de yasanan darbe girisimi ve sonrasinda gelisen olaylari ele aldi.

Oturumda, asiri sagci lider Wilders ile diger siyasi parti temsilcileri arasinda, “demokrasi” tartismasi yasandi. Sözlerine, “Ne yazik ki, 15 Temmuz’daki darbe girisimi basarili olmadi” diye baslayan Wilders’e, Hiristiyan Demokrat Parti (CDA) lideri Sybrand van Haersma Buma tepki gösterdi.

“ERDOGAN’SIZ BIR DÜNYA GÖRECEKTIM”

Hristiyan Demokrat lider, “Burasi demokrasinin temsil edildigi bir yer. Begensek de begenmesek de Erdogan seçilmis bir lider ve darbe girisimi seçilmis bir yönetime karsi yapildi. Darbe basarili olsa ne görecektin?” dedi. PVV lideri Wilders ise, “Erdogan’siz bir dünya görecektim. Buna çok sevinirdim” karsiligini verdi. Asiri sagci lider, “Türkiye’de asil darbenin Erdogan tarafindan yapildigini ve hala devam ettigini” öne sürdü.

12 EYLÜL HATIRLATMASI

Wilders, “askeri rejimin her halükarda Erdogan rejiminden daha iyi oldugunu” savundu. Wilders, 12 Eylül 1980 askeri darbesinden sonra Avrupa’dan Türkiye’ye ilk resmi ziyaretin Hollanda’daki Hiristiyan Demokrat hükümet temsilcisi tarafindan yapildigini animsatti. CDA lideri Buma’yi “ikiyüzlülükle” suçladi.

Buma ise, “O zaman darbeyi kimin yaptigini biliyorduk. Su and Türkiye’deki askerler bile bilmiyor kimin darbeci oldugunu” diye konustu.

DARBE GIRISIMINE ELESTIRILER

Parlamento oturumunda asiri sag disindaki diger temsilciler, Türkiye’deki darbe girisimini elestirdi. Ancak, darbe girisimi sonrasi hayata geçirilen olaganüstüsü hal uygulamasi, gözalti ve açiga almalar ise, kabul edilemez olarak degerlendirildi.

ÇIFTE VATANDASLIK KALDIRILSIN

Oturumda, 15 Temmuz sonrasi Hollanda’daki darbe karsiti Türkiyeli göçmenler ile terör örgütü FETÖ taraftarlari arasinda yasanan gerilim de ele alindi. Siyasi partiler, bu konuda hükümeti yeterince sert davranmamakla suçladi. Hiristiyan Demokrat Parti, Türkiye kökenli göçmenlerin çifte vatandaslik hakkinin kaldirilmasini istedi.

“TÜRKIYE, NATO’DAN ÇIKARILSIN”

CDA, Türkiye ile AB üyelik müzakerelerinin derhal durdurulmasi önerisinde bulundu. Asiri sagci Özgürlük Partisi de, Türkiye’nin NATO üyeliginden çikarilmasini istedi. PVV sözcüsü, gerilim yaratan Türkiye kökenli örgütlerin Hollanda yasalarinin arkasina saklanmasina izin verilmemesi gerektigini savundu.

“ÜYELIK SANSINI HEBA ETTI”

Sosyalist Parti (SP), son gelismelerle Türkiye’nin AB üyelik sansini heba ettigini savunarak, Ankara’ya ödenen katilim yardimlarinin durdurulmasini önerdi.

Kaynak: Hürriyet

Bir cevap yazın