• Cum. Nis 19th, 2024

İnegöl’den Hollanda’ya Salça İhracatı

ByHaber Merkezi

Eyl 5, 2016

İnegöl’den Hollanda’ya Salça İhracatı

Bursa’nın İnegöl ilçesinde, Kulaca Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi tarafından bu yıl Hollanda’ya 800 ton acı biber salçası ihraç edilecek.

Geçen yıl 554 ton acı biber salçası ihraç ettiklerini belirten Kulaca Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ahmet Uğur, “2016 yılı sezonunu 13 Ağustos’ta açmıştık. İki gün önce Hollanda’ya göndereceğimiz 800 ton acı biber salçasını yapmaya başladık. Geçen yıl 554 ton acı biber salçası göndermiştik. Bunun yanında iç piyasaya vereceğimiz tatlı biber salçasını da imal etmeye başladık. İşletmemizde şu an 83 kişi çalışıyor. Bu daha da artacak. Çünkü hem acı biberin, hem de tatlı biberin temizlenmesi işçilik gerektiriyor. Önümüzdeki 2 ay içinde üretimi tamamlayacağız. Çünkü domates sezonu en geç 15 Eylül’de biter. Ancak biber işlememiz kırağı yağıncaya kadar devam edecek. Hem Yenişehir’den, hem Mustafa Kemalpaşa’dan, hem de kendi bölgemizden alım yapıyoruz. Bir kısmını çiftçilerimize taahhütlü ektirdik. Önümüzdeki yıllarda taahhütlü ekimi artırarak hem çiftçi açısından, hem de ürünün garanti olması açısından sözleşmeli olarak da ektirmeyi düşünüyoruz. Bu sene bir kısmını bu şekilde ektik ve üreticiden gelecek miktarı bildiğimiz için memnun kaldık” dedi.

Kooperatifin salça kapasitesinin bin tona yakın olduğunu söyleyen Ahmet Uğur, “Bunun büyük bir kısmı ihracata gidiyor. Hem ülkemize döviz kazandırıyoruz, hem de istihdam sağlıyoruz. Bunun için ihracata daha fazla önem veriyoruz. Şu an 83 kişi sadece ihracat için çalışıyor. Bu yıl 800 ton ihracat için yaptığımız acı biber salçası haricinde yaklaşık 500 ton salçayı da iç piyasaya süreceğiz” şeklinde konuştu. – BURSA

Bir cevap yazın