• Per. Nis 18th, 2024

GroenLinks, sağlık sigortalarındaki ‘kendi risk pay’ını kaldırmak istiyor

ByHaber Merkezi

Eyl 5, 2016

GroenLinks, sağlık sigortalarındaki ‘kendi risk pay’ını kaldırmak istiyor

Yeşiller Sol (GroenLinks) partisi, sağlık sigortalarındaki kendi risk payı (eigen risico) uygulamasını kaldırmak istiyor. Partinin önümüzdeki seçim dönemindeki program ve hedefini tanıtan parti başkanı Jesse Klaver, kendi risk payının tamamen ortadan kaldırılması gerektiğini belirtti.

‘Hasta olmak kendi elinde olan bir şey değildir’ diyen parti başkanı Jesse Klaver, insanların doktora gitmekten çekindiğini belirterek, “Kendi risk payı ödemeleri yüzünden bir çok hasta tedaviyi erteliyor veya hiç gitmiyor. ” dedi.

İnsanları sağlık harcamaları konusunda daha bilinçli davranmasını amaçlayan ‘kendi risk payı’ ödemeleri bu yıl için 385 Euro olarak belirlenmiştir.

Yeni yapılanmanın 3,7 milyar Euro’ya mal olacağını belirten parti yetkilileri, bu açığın vergi kaçıranlara ceza artırımı, gelir ve sermaye üzerine konulan vergilerdeki artış ile kapatılabileceğini savunuyor.

Ayrıca, kendi risk payı ödemelerinin kaldırılması ile birlikte daha çok insanın doktora gideceğini savunan Klaver, ‘Bunun getirisi ise 600 milyon Euro, yani sağlık harcamalarının yüzde 0,8’ini karşılamaktadır’ dedi. İnsanların daha sık aile hekimlerini ziyaret etmelerinin uzun vadede tasarruf sağladığını belirten Klaver, ‘ Doktora gitmeyi erteleyen insanlar, uzun vadede sağlık harcamaları daha da artmaktadır. Bu nedenle erken tanı ve teşhis sağlık harcamalarının azalmasına yardımcı olur.’ diye konuştu.

Eda Cihan

Bir cevap yazın