Avrupa’da sınır kontrolleri: Schengen’in sonu mu geliyor?
Avrupa’da serbest dolaşımı mümkün kılan Schengen uygulaması art arda gelen sınır kontrolleriyle giderek işlevsizleşiyor. Polonya’nın da denetim kararı alması “sistem çöküyor mu?” sorusunu gündeme getirdi.
RADYODENIZ DINLEMEK ICIN TIKLAYINIZ
Almanya-Avusturya sınırında polisler denetim yapıyor.
Avrupa Birliği (AB) içinde büyük ölçüde serbest dolaşımı mümkün kılan Schengen uygulaması birçok Avrupa ülkesinin geçici sınır kontrollerine başlaması nedeniyle zora girdi.
Son olarak Polonya da Almanya ve Litvanya sınırlarında denetimleri geri getireceğini açıkladı. Polonya’nın kararıyla Schengen Bölgesi’nde geçici sınır denetimi uygulayan ülke sayısı 12’ye yükselecek.
Polonya Başbakanı Donald Tusk, 7 Temmuz itibarıyla Almanya ve Litvanya ile olan kara sınırlarında kontrol uygulamasına geçileceğini duyurdu. Tusk, “Amaç, düzensiz göçmen akışını kontrol altına almak ve en aza indirmek” dedi. Almanya’nın sınır kontrollerini sıkılaştırma kararının ardından bu adımın kaçınılmaz olduğunu belirten Tusk, “Almanya göçmenlerin girişini reddediyor, bu da gerginlik yaratıyor” diye konuştu.
Schengen sistemi baskı altında
AB Komisyonu kurallarına göre, Schengen Bölgesi’ndeki iç sınır kontrolleri yalnızca belirli koşullarda ve sınırlı sürelerle uygulanabiliyor. Ancak şu anda Almanya, Fransa, Avusturya, Danimarka ve Hollanda dahil olmak üzere 11 ülke bu istisnayı yürürlükte tutuyor. Komisyon Sözcüsü Markus Lammert, Polonya’nın henüz resmi bildirimde bulunmadığını ancak konuyla ilgili temas halinde olduklarını bildirdi. Lammert, “Üye ülkelerle yakın temas halindeyiz. Bu kontroller belirli şartlar altında geçici olarak mümkündür” dedi.
DENIZ TV IZLEMEK ICIN TIKLAYIN
AP’de rahatsızlık yarattı
Avrupa Parlamentosu’ndaki bazı milletvekilleri yaşanan süreci Schengen sisteminin sonunun başlangıcı olarak değerlendiriyor. SPD’li milletvekili Birgit Sippel, “Almanya’nın merkezdeki konumu nedeniyle başlattığı her kontrol zincirleme etki yaratıyor” dedi. Schengen’in içten içe parçalandığını söyleyen Sippel, bunun yalnızca ekonomiyi değil, Avrupa halklarının Avrupa’ya olan güvenini de sarsacağını ifade etti.
NL
Grenzen opnieuw dicht in Europa: Komt er een einde aan Schengen?
De Schengenovereenkomst, die het vrije verkeer van personen binnen de Europese Unie mogelijk maakt, komt steeds meer onder druk te staan door een reeks herinvoeringen van grenscontroles. De recente beslissing van Polen om opnieuw te controleren aan de grenzen met Duitsland en Litouwen wakkert de discussie aan: Is dit het begin van het einde van Schengen?
Polen sluit zich aan bij rij van controleurs
De Poolse premier Donald Tusk kondigde aan dat Polen vanaf 7 juli tijdelijke grenscontroles zal invoeren aan de grenzen met Duitsland en Litouwen. “Het doel is om de instroom van irreguliere migranten te beperken en onder controle te houden,” aldus Tusk. Hij gaf aan dat deze stap onvermijdelijk werd na de beslissing van Duitsland om de grenscontroles aan te scherpen: “Duitsland weigert migranten op te nemen en dat leidt tot spanningen.”
Met de stap van Polen komt het aantal Schengenlanden dat momenteel gebruikmaakt van tijdelijke grenscontroles op twaalf.
Schengenstelsel zwaar onder druk
Volgens de Europese Commissie mogen grenscontroles binnen de Schengenruimte alleen onder uitzonderlijke omstandigheden en voor beperkte tijd worden ingevoerd. Toch handhaven landen als Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk, Denemarken en Nederland al geruime tijd deze controles. De woordvoerder van de Europese Commissie, Markus Lammert, liet weten dat Polen officieel nog geen melding heeft gedaan van de controlemaatregelen, maar dat er overleg gaande is. “We zijn in nauw contact met de lidstaten. Binnen bepaalde voorwaarden zijn tijdelijke controles toegestaan,” aldus Lammert.
Onrust in het Europees Parlement
In het Europees Parlement groeit de bezorgdheid. Sommige parlementsleden spreken van het begin van het einde voor het Schengengebied. De Duitse Europarlementariër Birgit Sippel (SPD) waarschuwt voor een kettingreactie: “Omdat Duitsland zo’n centrale positie heeft, veroorzaken haar grenscontroles ook maatregelen in andere landen.” Volgens Sippel dreigt Schengen van binnenuit af te brokkelen, wat niet alleen economische schade veroorzaakt, maar ook het vertrouwen van burgers in de Europese samenwerking ondermijnt.