
Hollanda’da Beyzbol Turnuvasında İsrail Protestosu
Kaynak: AA / Abdullah Aşıran
Hollanda’nın Rotterdam şehrinde düzenlenen Avrupa Kupası Beyzbol Turnuvası açılışında, Fransa-İsrail maçı öncesinde İsrail milli takımı protesto edildi. Protestocular, stada girişleri engelleyerek İsrail’in Filistin’e yönelik suçlarını örtbas etmeye çalıştığını savundu ve uluslararası spor müsabakalarına katılımının engellenmesi çağrısında bulundu.
Hollanda’da düzenlenen Avrupa Kupası Beyzbol Turnuvası’nın açılışında oynanan Fransa- İsrail maçı öncesinde bir grup, İsrail’i protesto ederek bir süre seyircilerin stada girişini engelledi.
Rotterdam Filistin Koalisyonu Vakfı tarafından, Rotterdam’daki Neptunus Stadı girişinde İsrail milli takımını protesto etmek amacıyla gösteri düzenlendi.
Maç öncesinde stadyum önünde toplanan grup, İsrail’in sporu kullanarak Filistin’e yönelik işlediği suçları örtbas etmeye çalıştığını belirterek, İsrailli takımların uluslararası spor müsabakalarına katılımının engellenmesi çağrısı yaptı.
Grup sözcüsü, Gazze’de şiddet sürerken İsrail’in hoş karşılanmasının “kabul edilemez” olduğunu vurguladı.
Rotterdam Belediye Başkanı Carola Schouten’ın, yapılan çağrılara rağmen İsrail’in turnuvaya katılımına engel olmadığını belirten sözcü, İsrail takımının pazar ve pazartesi günkü maçlarında da protestoların süreceğini ifade etti.
Göstericiler, “Sporla aklamaya son, soykırımı boykot et” ve “Siyonizm Nazizm’dir, Gazze Auschwitz’tir” yazılı pankartlar açtı, Filistin bayrakları taşıdı ve “İsrail’e boykot”, “Katil İsrail”, “Özgür Filistin”, “İsrail ordusu IDF’e ölüm” sloganları attı.
Fransa-İsrail müsabakası yağmur nedeniyle yaklaşık 2,5 saat ertelendi. Polis, maçın ertelendiği saatlere yakın İsrail’i protesto eden grubu stadın yanındaki alana uzaklaştırarak seyircilerin girişine izin verdi.
Protestocular, maça giden seyircilere “İçeride bebek katilleri var, maça giderek onları destekliyorsunuz” çağrısında bulundu.
NL
Protest tegen Israël bij honkbaltoernooi in Nederland
Bron: AA / Abdullah Aşıran
Tijdens de opening van de European Cup Baseball in Rotterdam is de Israëlische nationale ploeg voor de wedstrijd Frankrijk-Israël door demonstranten belaagd. De actievoerders verhinderden tijdelijk de toegang tot het stadion en stelden dat Israël met sport zijn misdaden tegen de Palestijnen probeert te verdoezelen. Zij riepen op om Israëlische teams uit internationale sportwedstrijden te weren.
De demonstratie werd georganiseerd door de Stichting Rotterdam Palestine Coalition bij de ingang van het Neptunus Stadion in Rotterdam.
Volgens de betogers is het “onacceptabel” dat Israël welkom wordt geheten terwijl het geweld in Gaza voortduurt. De woordvoerder benadrukte dat burgemeester Carola Schouten, ondanks de oproepen, de deelname van Israël niet verhinderde. Hij kondigde aan dat ook tijdens de wedstrijden van Israël op zondag en maandag nieuwe protesten zullen plaatsvinden.
De demonstranten droegen Palestijnse vlaggen, hielden spandoeken omhoog met teksten als “Stop sportwashing, boycot genocide” en “Zionisme is nazisme, Gaza is Auschwitz”, en riepen leuzen zoals “Boycot Israël”, “Moordenaars Israël”, “Vrij Palestina” en “Dood aan het Israëlische leger (IDF)”.
De wedstrijd Frankrijk-Israël werd door regen met ongeveer 2,5 uur uitgesteld. Rond die tijd verwijderde de politie de demonstranten naar een gebied naast het stadion, zodat toeschouwers alsnog naar binnen konden.
Tegen het publiek dat onderweg was naar de wedstrijd riepen de demonstranten: “Binnen zitten kindermoordenaren, door naar de wedstrijd te gaan steunt u hen.”