Hollandalı Sağlık Çalışanlarından İsrail’e Karşı Protesto
Hollanda’da sağlık çalışanları, ‘Gazze için Doktorlar’ grubunun düzenlediği eylemde, İsrail’in saldırılarında hayatını kaybeden Filistinli meslektaşları için saygı duruşunda bulundu ve hastane yönetimlerinden İsrailli kurumlarla ilişkilerini kesmelerini talep etti.
RADYODENIZ DINLEMEK ICIN TIKLAYINIZ
Hollanda’da, “Gazze için Doktorlar (Artsen voor Gaza)” adlı grubun organizasyonuyla Amsterdam Üniversitesi Hastanesi (UMC) önünde toplanan Hollandalı sağlık çalışanları, İsrail’in saldırılarında hayatını kaybeden Filistinli meslektaşları için saygı duruşunda bulunarak hastane yönetimlerinden İsrailli kurumlarla ilişkilerini kesmelerini istedi.
“Gazze için Doktorlar” adlı grubun organizasyonuyla, her ayın ilk salı günü Hollanda’daki hastanelerde bir araya gelen sağlık çalışanları, İsrail saldırılarında yaşamını yitiren Filistinli meslektaşları için 2 dakikalık saygı duruşunda bulundu.
Amsterdam UMC önünde düzenlenen eylemde, ölen Filistinli sağlık çalışanlarının isimleri tek tek okundu.
“Soykırımla mücadelede tarafsızlık olamaz”
Grup adına bildiriyi okuyan Amsterdam Belediyesi Sağlık Hizmetleri’nde (GGD) doktor olarak görev yapan Job de Jong, “Sağlık çalışanları olarak belirli bir tarafsızlık konumunu korumak için eğitildik. Bu tarafsızlık, farklı inançlara sahip insanlara yardım ederken yararlı ve önemlidir. Ancak bu temel tarafsızlığı bir grup insan sistematik olarak soykırıma maruz kaldığında devam ettiremeyiz.” dedi.
De Jong, İkinci Dünya Savaşı’nın sağlık çalışanlarının savaş suçları ve soykırıma ne kadar kolay dahil olabileceğini gösterdiğini belirterek, sağlık çalışanları olarak, yeryüzünde yaşayan tüm insanların sağlığına ve refahına katkıda bulunma sorumluluğuna sahip olduklarını belirterek Gazze’de öldürülen Filistinliler ve meslektaşları için seslerini yükselttiklerini dile getirdi.
“Hastane yönetimleri sorumluluk almalı”
De Jong, hastane yönetimlerinden sorumluluk almalarını ve görevleri olan “yeryüzündeki herkese erişilebilir sağlık hizmeti” sözüne sadık kalmalarını istedi.
“İlk küçük adım olarak hastane yönetimlerinden İsrail’in soykırımcı rejimiyle mevcut işbirliklerini incelemelerini, bunlar konusunda çalışanlarına şeffaflık göstermelerini ve sonuçta İsrailli kuruluşlarla bağlarını koparmalarını istiyoruz.” diyen de Jong, “Eğer hastanemiz bunu yapmazsa, hepimiz görevimizin aksine hareket etmiş olacağız.” uyarısında bulundu.
Bildiride, Amsterdam UMC’nin doğrudan İsrail’deki askeri kuruluşlarla bağlantılı olan Weizmann Enstitüsü, Hayfa Üniversitesi ve Kudüs İbrani Üniversitesi gibi İsrailli akademik kurumlarla işbirliği yaptığı belirtildi.
Amsterdam Üniversitesi’nin insan hakları ihlali riski nedeniyle Mart ayında İbrani Üniversitesi ile öğrenci değişim anlaşmalarını durdurduğu, bildiride hatırlatıldı ve şimdilik İsrailli kuruluşlarla yeni Horizon Europe işbirliklerine girilmeyeceği aktarıldı.
DENIZ TV IZLEMEK ICIN TIKLAYIN
Sağlık çalışanlarınca yayımlanan bildiride, Amsterdam UMC’nin bu bağları sürdürmesinin apartheid ve yapısal şiddeti normalleştirdiği ve kurumun “Herkes için sağlıklı bir gelecek” stratejisini baltaladığı vurgulandı.
Bildiride, Hollanda’daki tüm üniversite hastanelerine İsrailli kurumlarla ilişkilerini sonlandırmaları ve “Gazze için Doktorlar” tarafından hazırlanan dilekçeyi imzalamaları çağrısı yapıldı.
Kaynak: AA / Selman Aksünger
NL
Nederlandse Zorgmedewerkers Protesteren tegen Israël: Stilte voor Palestijnse Collega’s
In Nederland hebben zorgmedewerkers een protest gehouden tegen de Israëlische aanvallen op Gaza, waarbij zij hun omgekomen Palestijnse collega’s herdachten en ziekenhuisbesturen opriepen om banden met Israëlische instellingen te verbreken.
Voor het Amsterdam UMC verzamelden Nederlandse zorgmedewerkers zich op initiatief van de groep Artsen voor Gaza en hielden twee minuten stilte ter nagedachtenis aan hun omgekomen collega’s in Gaza. Tijdens de actie werden de namen van de omgekomen Palestijnse zorgverleners één voor één voorgelezen.
De actie is onderdeel van een terugkerend initiatief waarbij zorgmedewerkers op de eerste dinsdag van elke maand bijeenkomen in Nederlandse ziekenhuizen om solidariteit te tonen met Palestijnse zorgprofessionals.
“Er is geen neutraliteit in het aangezicht van genocide”
Namens de groep las Job de Jong, arts bij de GGD Amsterdam, een verklaring voor:
“Als zorgverleners zijn we opgeleid om een zekere neutraliteit te behouden. Dit helpt ons om mensen met verschillende achtergronden zorg te bieden. Maar wanneer een groep mensen systematisch wordt blootgesteld aan genocide, kunnen we deze neutraliteit niet langer aanhouden.”
Hij verwees naar de Tweede Wereldoorlog als bewijs dat zorgmedewerkers gemakkelijk betrokken kunnen raken bij oorlogsmisdaden. Volgens De Jong hebben zorgmedewerkers de verantwoordelijkheid om bij te dragen aan de gezondheid en het welzijn van alle mensen wereldwijd en daarom moeten zij hun stem laten horen voor de Palestijnse slachtoffers in Gaza.
“Ziekenhuisbesturen moeten verantwoordelijkheid nemen”
De Jong riep ziekenhuisbesturen op om hun verantwoordelijkheid te nemen en trouw te blijven aan hun missie van “toegankelijke gezondheidszorg voor iedereen”.
“Als eerste kleine stap vragen we ziekenhuizen om hun samenwerkingen met het genocidale regime van Israël te herzien, hierover transparant te zijn naar medewerkers, en uiteindelijk alle banden met Israëlische instellingen te verbreken. Doen ze dat niet, dan handelen wij allen in strijd met onze professionele ethiek,” waarschuwde hij.
In de verklaring werd specifiek verwezen naar Amsterdam UMC, dat samenwerkt met Israëlische academische instellingen zoals het Weizmann Instituut, de Universiteit van Haifa en de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem – instellingen met directe banden met het Israëlische leger.
Er werd herinnerd aan het besluit van de Universiteit van Amsterdam om in maart de uitwisselingsprogramma’s met de Hebreeuwse Universiteit stop te zetten vanwege risico’s op mensenrechtenschendingen. Ook werd gemeld dat er voorlopig geen nieuwe samenwerkingen met Israëlische instellingen binnen het Horizon Europe-programma zullen worden aangegaan.
Volgens de zorgmedewerkers ondermijnt Amsterdam UMC met deze banden zijn eigen missie van “een gezonde toekomst voor iedereen” en draagt het bij aan de normalisering van apartheid en structureel geweld.
Tot slot werd in de verklaring een oproep gedaan aan alle academische ziekenhuizen in Nederland om hun banden met Israëlische instellingen te verbreken en de petitie van Artsen voor Gaza te ondertekenen.