Fazla Ödenen AOF Primlerinin İadesi İçin Toplu Dava Başlıyor
Özcan Özbay
31 Ocak 2025 tarihinde fazla ödenen AOF (İş Gücü Kaybı Fonu) primlerine dikkat çekilmesinin ardından, www.massaalbezwaar.nl platformuna çok sayıda işveren başvuruda bulundu. Bu ilk grup işveren için hukuki süreç resmen başlatılıyor. Massaalbezwaar.nl B.V.’ye göre, ilk grup artık dava açmak için yeterince büyük. Platformun kurucularından Cor Overduin, “Artık gerçekten işe koyulabiliyor olmaktan memnuniyet duyuyoruz,” dedi.
Kampanya duyurulduğundan beri her gün yeni işverenlerin başvurduğu belirtiliyor. Henüz başvurmayan işverenler için de hala katılım imkânı bulunuyor. Yeni başvurularla birlikte ikinci bir grup oluşturulacak ve bu grup, ilk grubun açacağı davaya eklenerek sürece dahil olacak.
RADYODENIZ DINLEMEK ICIN TIKLAYINIZ
Massaalbezwaar.nl’ye göre, işverenler 2019’dan bu yana yapısal olarak fazla AOF primi ödüyor. Her yıl için fazla ödeme, sosyal güvenlik yıllık kazancının (sv-jaarloon) yaklaşık %1,5’i kadar. Örneğin, 1 milyon euroluk sv-jaarloonu olan bir işveren, yılda yaklaşık 15.000 euro fazla prim ödedi. Bu, altı yıl (2019-2024) boyunca toplamda 90.000 euroya ulaşıyor.
Toplamda ise Hollanda’daki tüm işverenlerin 2019’dan bu yana 25 milyar euroyu aşkın fazla AOF primi ödediği tahmin ediliyor. Bu primler işverenler tarafından maaş vergisi beyannamesi aracılığıyla Belastingdienst’e (Vergi Dairesi) ödeniyor ve ardından UWV’ye (Hollanda Sosyal Sigortalar Kurumu) aktarılıyor. UWV bu fonları, iş göremezlik ödemelerinde kullanıyor.
DENIZ TV IZLEMEK ICIN TIKLAYIN
Massaalbezwaar.nl, bu fazla ödemelerin iadesi için harekete geçmiş durumda. Şirket, daha önce de Box 3 (mevduat vergisi) konusundaki ulusal davalarla tanınan vergi uzmanları Jacob Mook ve Cor Overduin tarafından kuruldu. Platform, işverenleri bu toplu dava hareketine katılmaya ve haklarını aramaya davet ediyor.
NL
Claimactie terugvordering te veel betaalde AOF-premies van start voor eerste groep werkgevers
Na de oproep op 31 januari 2025 om bezwaar te maken tegen de te hoog betaalde AOF-premies, hebben zich inmiddels voldoende werkgevers aangemeld via het platform www.massaalbezwaar.nl. Voor deze eerste groep werkgevers start nu officieel de juridische procedure. Volgens Massaalbezwaar.nl B.V. is de groep inmiddels groot genoeg om samen met de advocaat daadwerkelijk een zaak te beginnen. “We zijn verheugd dat we nu echt aan de slag kunnen gaan,” aldus Cor Overduin, medeoprichter van Massaalbezwaar.nl.
Sinds de lancering van de actie melden zich dagelijks nieuwe werkgevers aan. Werkgevers die zich nog niet hebben aangemeld, kunnen dit alsnog doen. Zij worden dan onderdeel van een tweede groep die zich aansluit bij de lopende procedure van de eerste groep.
Volgens Massaalbezwaar.nl betalen werkgevers sinds 2019 structureel te veel AOF-premie: jaarlijks zo’n 1,5% van het sv-jaarloon. Een werkgever met een sv-jaarloon van 1 miljoen euro heeft sinds 2019 dus jaarlijks circa 15.000 euro te veel betaald — in totaal 90.000 euro over zes jaar (2019-2024).
Massaalbezwaar.nl becijfert dat Nederlandse werkgevers gezamenlijk sinds 2019 maar liefst 25 miljard euro aan te hoge AOF-premies hebben afgedragen. Deze premies worden via de loonheffingen aan de Belastingdienst betaald en vervolgens overgemaakt aan het UWV, dat het Arbeidsongeschiktheidsfonds ermee financiert.
Massaalbezwaar.nl wil deze volgens hen onterecht geheven premies namens de werkgevers terugvorderen. Het initiatief is opgezet door fiscalisten Jacob Mook en Cor Overduin, die eerder ook betrokken was bij de landelijke procedures rond box 3 (de spaartaks). Werkgevers worden opgeroepen zich aan te sluiten bij de collectieve actie om hun geld terug te eisen.