• Cts. Nis 20th, 2024

Hollanda’da Irkçi Siddet ve Tehditte Artis

ByHaber Merkezi

Ara 8, 2018

Hollanda’da Irkçi Siddet ve Tehditte Artis

Hollanda’da geçen yil yabancilara yönelik irkçi siddet ve tehdidin arttigi bildirildi.

Verwey Jonker Enstitüsü, Anne Frank Vakfi adina yaptigi arastirmada, irkçilik olaylariyla ilgili bir rapor hazirladi. Raporda, geçen yil irkçi vaka sayisinda azalma yasandigi, “fiziksel güç” seklinde tanimlanan irkçi siddet ve “korkutma” seklinde tanimlanan irkçi tehdit oranlarinda ise artis görüldügü belirtildi.

Rapora göre, yabancilara yönelik 2016’da 2 bin 247 vaka yasanirken, bunlarin yüzde 6’sini irkçi siddet, yüzde 4’ünü irkçi tehdit olusturdu. Geçen yil ise yabancilara yönelik bin 902 vakanin yüzde 19,3’ü irkçi siddet, yüzde 16,1’i irkçi tehdit olarak kayitlara geçti.

Raporda Müslümanlara yönelik irkçi siddet ve tehdit verilerine de yer verildi. Buna göre, Müslümanlara yönelik 2016’da 364 vakanin yüzde 4’ünü irkçi siddet, yüzde 7’sini irkçi tehdit olusturdu. Geçen yil ise 213 vakanin yüzde 11,3’ü irkçi siddet, yüzde 12,7’si irkçi tehdit olarak gerçeklesti.

Islamofobik saldirilarin giderek vandalizme dönüstügüne isaret edilen arastirmada, hasarla sonuçlanan söz konusu saldirilarin oraninin 2016 yilinda yüzde 11 oldugu geçen yil ise yüzde 17,8’e yükseldigi belirtildi.

Arastirmada, geçen yil irkçi vakalarin sayisinin azalmasinin Türkiye ile Avrupa Birligi arasinda Mart 2016’da imzalanan mülteci anlasmasindan dolayi olabilecegi vurgulandi.

Enstitünün arastirmasinda ayrica, asiri sagci örgütlerin ve asiri sag ideolojinin siyasetin yani sira toplumda da daha yaygin hale geldigi ifade edildi.

Bir cevap yazın