• Per. Nis 25th, 2024

Hollanda’da Kuraklik Kayip Tarihi Ortaya Çikardi

ByHaber Merkezi

Ağu 8, 2018

Hollanda’da Kuraklik Kayip Tarihi Ortaya Çikardi

Hollanda’da yaklasik 2 aydir devam eden asiri sicak havanin yol açtigi kuraklik, bataklik alanlarda bulunan birçok tarihi kalintiyi da ortaya çikardi.

Sularin çekilmesi ve çayirlarin sararmasinin ardindan, ülkenin kuzeydogusunda yer alan Groningen kenti yakinlarindaki Noordlaren kasabasinda, bir Ortaçag kalesi kesfedildi.

Tarihi kalintilarin varligi, Aerophoto Eelde adli hava fotografçiligi sirketi tarafindan çekilen görüntüler sayesinde ortaya çikti.

Kale, 1400’lü yillarda Utrecht Piskoposu Frederik van Blankenheim tarafindan insa edilmis.

Groningen sehrini kendisine tehdit olarak gören Piskopos, sehri isgal etmeyi basaramayinca, ticaret yollarini kesmek amaciyla bu kaleyi yaptirmis.

Hollanda’nin kuzeydogusundaki Ortaçag kaleleri üzerine doktora tezi hazirlayan arkeolog Diana Spiekhout’a göre, bölgede bir kalenin varligi biliniyordu.

Ancak kuraklik sonrasi çekilen hava fotograflarina kadar hiçbir zaman net olarak yeri saptanamadi. Bu yüzden hava fotograflarinin oldukça degerli oldugunu belirten Hollandali arkeolog, 2 kilometre uzunlugundaki surlar ve kanallardan olusan savunma hatti içindeki kalenin, çok önemli bir tarihi eser oldugunu vurguladi.

Arkeolojik çalisma yapilamiyordu

Bataklik bir bölgede ve koruma alani içinde yer aldigi için bugüne kadar kale ile ilgili arkeolojik çalisma yapilamiyordu.

Kuraklik nedeniyle sularin çekilmesi, sadece Noordlaren’deki kale degil, tunç çagindan kalma mezarlar, 1. Dünya Savasi’nda kazilmis siperler gibi birçok tarihi kalintiyi da ortaya çikardi.

Amsterdam Özgür Üniversitesi’nden Anke Stoker, asiri sicaklar nedeniyle sularin çekilmesi ve bitkilerin kurumasi nedeniyle daha fazla tarihi kesifler yapilacagina inaniyor.

Yunanistan’da hava fotograflari araciligiyla arkeolojik arastirma yürüten Stoker, Roma Imparatorlugu izlerinin en fazla oldugu Güney Limburg bölgesinde yeniden hava fotograflari çekmeye hazirlaniyor.

Hollandali uzman, hava fotografçiliginin özellikle arkeolojik çalismalar açisindan büyük önem tasidigini söylüyor.

BBCTurkce

Bir cevap yazın