• Cum. Mar 29th, 2024

Hollanda Disisleri Bakani’nin “Irkçi” Açiklamalarina Tepkiler

ByHaber Merkezi

Tem 20, 2018

Hollanda Disisleri Bakani’nin “Irkçi” Açiklamalarina Tepkiler

Hollanda Disisleri Bakani Stef Blok, göçmenlerle ilgili “irkçi” açiklamalarda bulunarak irkçiligin insanlarin genlerinde oldugu görüsünü savundu.

Ülkede yayimlanan Zembla adinda bir arastirma programina ulasan görüntülere göre, Bakan Blok geçen hafta uluslararasi kurumlarda çalisan Hollandalilarla bir araya geldigi toplantida konustu.

Görüntüleri ulastiran ve kimliginin açiklanmasini istemeyen kisinin, toplantidaki çogu katilimcinin Bakan’in yaptigi açiklamalar karsisinda “soke oldugunu” söyledigi belirtildi.

Ortaya çikan görüntülerde, dünyada göçmenlerin yogun olup barisçil yasayan bir ülke tanimadigini kaydeden Stef Blok, “Bana, farkli etnik gruplarin yerli toplulukla bir arada baris içinde yasadigi bir örnek gösterin. Ben bilmiyorum. Bu soruyu bakanlikta memurlara da sordum.” dedi.

Daha sonra bir katilimci, farkli etnik gruplarin baris içinde bir arada yasamasi konusunda Surinam’i örnek ülke olarak gösterdi. Bunun üzerine Blok, “Surinam barisçil bir ülke mi? Cesur bir açiklama. Iyimserligine hayran kaldim fakat Surinam basarisiz bir ülke. Bunun sebebi de ülkedeki ciddi sekildeki etnik bölünmedir.” ifadelerini kullandi.

Blok, baska bir kisinin Singapur’u örnek vermesi üzerine ise “Singapur küçük bir ülke ve göçmenler konusunda son derece seçici. Onlar fakir göçmenleri almazlar. Belki temizlik isleri için olabilir.” sözlerine yer verdi.

“Orada yasiyorsan asiri derecede rahatsiz oluyorsun”

Stef Blok, irkçiligin insanlarin genlerinde oldugunu ve çok sayida göçmenin ülkeye gelmesinin yerli toplumun sinirlarini zorladigini öne sürdü.

“Muhtemelen, genlerimizin derin bir yerlerinde herkesin belli oldugu bir grup ile birlikte olmak istiyoruz ve yabanci insanlarla bir bag kuramiyoruz.” diyen Blok, ülkenin bazi bölgelerinde göçmenlerin çok oldugu yerleri örnek gösterdi.

Bu bölgelerde yasayan yerli insanlari anlayabildigini ifade eden Blok, “Benoordenhout’ta (Hollandalilarin çogunlukta oturdugu yer) yasayip bir pazar günü Türk firinindan ekmek almak çok güzel ve etraftaki yasananlardan da rahatsiz olmuyorsun fakat orada yasiyorsan asiri derecede rahatsiz oluyorsun.” degerlendirmesinde bulundu.

Avrupa’da her ülkenin ayni sayida mülteciyi kabul etme konusunda ortak bir noktada anlasma saglayabilecegini düsünmedigini belirten Blok, “Dogu Avrupalilar bunu hiçbir zaman kabul etmezler. Bunu fazla da zorlamamak lazim. Varsayalim kabul ettiler; Varsova ve Prag’da sokaklara bakin, orada göçmen bulamazsiniz. Onlar bir hafta sonra oradan kaçiyorlar çünkü muhtemelen siddete maruz kaliyorlar. Orada yasama sanslari yok.” yorumunu yapti.

Bakan Blok, konuyla ilgili yazili açiklamasinda, katildigi toplantida katkisinin soru ve cevap bölümünde orada bulunan insanlarla açik bir sekilde tartismak olduguna deginerek, yaptigi çarpici açiklamalarla bazi insanlara rahatsizlik verdigi için üzgün oldugunu kaydetti.

Türk Toplumundan Tepkiler

Zeki Baran Hollanda Yozgatlilar Federasyon baskani: Hollanda Yozgat’lilar Federsayonu olarak, dis isleri bakani sayin Blok un cok kulturluluk konusundaki yaptigi aciklamayi cok talihsiz bir aciklama olarak goruyoruz. Hollanda Turk Tolumu bu talihsiz aciklamadan dolayi derinden yaralanmistir. Cok kulturlu toplum Hollanda icin bir zenginliktir. Hollanda Turk tolumu 50 yildir bu ulkeye katki saglamistir ve katki saglamaya devam edecektir. Liberal bir partiden olan sayin bakanin liberal degilde sanki ayrimciligi korukleyen boyle bir aciklama yapmasi sasirtici olmustur. Sayin bakani yaptigi bu aciklamdan dolayi kiniyor ve bu tur aciklamalarin ulkemizin yararina olmadigini bildirmek isteriz.

Durmus Dogan TOVER Leiden Baskani: Bitmeyen irkcilik,somurgecilik.
Hollanda Disisleri bakani Stef Blok farkli etnik guruplarin yerli topluluklarla bir arada baris icersinde yasayamiyacagi ile ilgili aciklamasi kabul edilebilir bir aciklama degildir. Farkli etnik kokenli insanlarin yasadigi Hollanda disisleri bakaninin dusunmeden yaptigi bu aciklama Holllandada yasayan farkli etnik yapidaki insanlari kabul etmediklerini ortaya koymus bulunmaktadir.Hollandaya her alanda olumlu katki saglayan farkli etnik yapidaki insanlarin sorun oldugunu dusunmek ve bunu Hollanda disisleri bakaninin ifade etmesi gelecege donuk bir korkularinin oldugunu gostermektedir.
Yuzyillardir somurgeci anlayisla beyaz irkin refahini dusunerek insanlari kole olarak pazarlamaktan bile geri kalmayan bu zihniyet ulkede isler iyi gitmediginde kime saldiracagini hemen ortaya koymaktadirlar. Avrupanin irkcilik hastaligi malesef hic bitmeyecek belkide dunyada buyuk savaslara sorunlara sebep olacaktir. Hollanda gibi kucuk ama sesi cok cikan bir ulkenin disisleri bakaninin bu sekilde bir yaklasimi durumun nereye dogru gittigini bizlere gostermektedir. Hergun demokrasi,insan haklari ,ortak yasam kulturunden bahsedeceksin hemde el altindan nefret tohumlarini ekeceksin.Bu davranislarla kendilerine guvenilmiyecegini ortaya koymuslardir. Hollanda hukumeti ulkede yasayan farkli etnik kokenlilere karsi guven tazelemelidir. Disisleri bakani soyledigi sozlerden geri adim atarak ozur dilemistir.Fakat bu yeterli degildir.Bu anlayisin ortadan kalmasi en buyuk dilegimizdir.

Bir cevap yazın